Въпрос: Как може да се получи сладко вино при домашни условия, пита ни читател.

Отговор: Сладкото вино може да се получи по два начина. Единият случай е с използване на консервант – натриев бензоат. В избистрената мъст се слага 1 грам бензоат на литър мъст. Бензоатът преди това трябва да се разтвори в малко количество от мъстта, след което да се внесе в цялото количество и да се разбърква много интензивно за размесване.

Мъстта се държи в подходящ съд – буре, бидон, стъклена дамаджана.

Вторият начин за получаване на сладко вино е чрез пастьоризация и е малко по-дълъг.

В този случай бистрата мъст се излива в стъклени бутилки, които се запушват с тапи, саморъчно приготвени, или памук. Тапите се покриват с хартия, хубаво се обвиват и се завързват със здрав конец на гърлото на бутилката. Целта е при пастьоризирането тапата да се запази суха. Така подготвени бутилките се нареждат в казан, на дъното на който има дървена скара или е положен няколко пласта памучен плат.

Казанът се поставя на огнището и се налива вода до равнището на мъстта в бутилките.

В казана се поставя и една бутилка, пълна с вода, с термометър в нея. Водата трябва да се загрее до 80 градуса. Ако няма термометър, водата се загрява до кипване и казанът се отстранява от огъня веднага.

След охлаждане бутилките се изваждат и се поставят в изправено състояние в хладно положение.

За около месец мъстта в тях трябва да се избистри и да се отдекантира в други сухи бутилки, които вече се затапват с коркови тапи - и те се привързват за гърлото на бутилката. Отново се нареждат в казан за втора пастьоризация, при която температурата на водата да не е повече от 75 градуса. След охлаждане бутилките се нареждат в хладно помещение.

Втората пастьоризация не е задължителна.

Тогава преди сервиране, бистрата мъст се отделя от утайката чрез декантиране.