Оформянето на високите лехи е доста труден процес и преди да започнете на практика, трябва да се запознаете с теорията – попитайте ваши познати, които ще ви дадат съвети от първа ръка, прочетете какво е писано по въпроса. За тези, които нямат време да изучават ръководствата, събрахме всичко необходимо в една статия.

Какви са основните предимства на топлата леха, какво да засадим в нея, как да я направим, какво представляват и къде могат да бъдат разположени тези лехи?

Плюсове и минуси на топлите лехи

Топлите (известни още като високи) лехи набират все по-голяма популярност. Това не е изненадващо - имат доста предимства пред стандартните. Това включва ранно узряване на реколтата, защита на растенията от температурни промени, удобна обработка, дългосрочна употреба, липса на добавяне на органични вещества и, разбира се, удобно изхвърляне на повечето органични отпадъци от мястото. Трябва да се отбележи факта, че плевелите от междуредията почти отсъстват при култивираните насаждения, така че заплевелената площ е наполовина.

Но тези лехи имат и няколко недостатъка. Първо, на всеки няколко години те изчерпват ресурса си и трябва да се изпразват и да се пълнят отново, и второ, сглобяването на самата конструкция за първи път може да е доста трудно.

Какво може да се засади в повдигнатите лехи

По принцип тези лехи са подходящи за почти всички зеленчуци и зелени култури. Те са доста дълбоки, така че растението няма да има проблеми с разпростирането на корените. Тъй като изработката им отнема време и трябва да се намерят или закупят материали, най-често високите лехи са с ограничено приложение и се използват предимно за отглеждане на домати и краставици. Това важи особено за тези градинари, които нямат оранжерии и парници.

Можете да направите високи лехи

както на открито, така и в оранжерия

Ако имате повече от 1-2 високи лехи, не забравяйте за реда на отглежданите култури. През първата година, когато свежата органична материя се разлага най-активно и отделя топлина, засадете краставици и тиквени култури. През втората година към тях можете да добавите домати и зеле, през третата - боб, чушки и кореноплодни. През четвъртата година, която ще бъде последната, засадете непретенциозни зеленчуци - грах, лук, моркови или цвекло.

От какво да направите повдигната леха

Ако сме успели да ви разясним как трябва да се запълват топлите лехи, време е да обърнем внимание на самото изграждане на лехите. Разбира се, можете просто да закупите готова конструкция в магазин или от градински център - тя ще изглежда добре, ще бъде лесна за сглобяване и ще служи дълго време. Но това ще струва много и може да има проблеми с доставката. Ето защо е по-добре да обмислите вариант сами да направите сандъците от скрап или лесно достъпни материали.

Ако на този етап нямате възможност да закупите материали за повдигната топла леха, изкопайте траншея, насипете слоевете, както вече ги споменахме и засадете. Вярно е, че тази опция е подходяща само за тези, които нямат високи подпочвени води на обекта.

  • от WPC (дървесно-полимерен композит)

Универсалните панели от дървесно-полимерен композит, макар и скъпи, имат много предимства. Този материал прилича на дърво, не изисква допълнително импрегниране, не изгнива при контакт с вода и почва, поддържа формата си, не променя цвета си на слънце и е безопасен за насаждения, животни, птици и почвени микроорганизми. Сандък, изработен от такива панели, ще продължи много години и няма да изглежда по-лошо.

  • От поликарбонат

За направата на повдигнати лехи може да се използва и клетъчен поликарбонат, останал от оранжерия или специално закупен на пазара. Той е гъвкав, не влошава качествата си при контакт с почвата, поддържа формата си добре и е сравнително евтин. В същото време поликарбонатът става крехък на студ, избледнява и става мътен с течение на времето и всички секции трябва да бъдат надеждно изолирани от вода.

По-често сандъкът се изработва от по-издръжливи материали, а поликарбонатът се използва за направата на капака, превръщайки топлата леха в мини-оранжерия.

  • От дърво

Най-често топлите легла се правят от дъски през есента, преди зимата. Първо, те почти винаги са налични във фермата, второ, те са евтини, и трето, този материал е екологичен и се вписва добре в дизайна на повечето летни вили. Вярно е, че дъските за кутиите трябва да бъдат обработени с импрегниране срещу мухъл и гниене, в противен случай такова легло ще продължи само 3-5 сезона.

  • От покривни плоскости (шисти)

Често в крайградските градини можете да намерите високи лехи, направени от стари покривни плоскости. По принцип това е разбираемо, не можете да изхвърлите материала, но тук има поне някаква полза. Ако решите да направите топли легла за ягоди, домати или други култури, по-добре е да избягвате шисти. Те са твърде крехък, нагряват се лесно и могат да бъдат остър, когато се начупят. Според опитните градинари, по-добре е да се използват само естествени материали в градината.

  • От желязо

В краен случай можете да направите топли лехи от поцинкована ламарина или оградни метални профили. Те няма да са много удобни и също така лесно ще се затоплят, но ще издържат дълго време. Вярно е, че тънките листове желязо трябва да бъдат вкопани доста дълбоко, в противен случай е възможно цялата конструкция да започне да се движи в различни посоки.

Как да направим топла лехи

Независимо коя конструкция изберете за повдигната леха, трябва да я запълвате по следния принцип. Подгответе всички компоненти предварително, сглобете конструкцията и след това започнете да изграждате топлата леха.

1. Отстранете горния слой почва и изкопайте място с необходимия размер.

2. На дъното поставете метална мрежа с фина мрежа, за да предотвратите нашествието от гризачи.

3. Поставете повдигнатата кутия за лехата и я вкопайте в земята.

4. Започнете да запълвате. Първо покрийте дъното с клони, корени и дървени изрезки, поръсете с пръст и пресен тор, след това добавете слой растителни остатъци, отново наслоете всичко с пръст, редувайте слоевете органична материя и почва, докато кутията се напълни.

5. Полейте готовата повдигната леха с микробиологичен препарат.

6. Мулчирайте лехата и я оставете до пролетта.

Както можете да видите, всеки градинар, даже без особен опит, може да направи повдигнати лехи със собствените си ръце. Ако се заемете с тази задача сега, през следващия сезон не само ще се радвате на ранна и изобилна реколта, но и ще се изненадате от свободното време, с което ще разполагате.