Министерство на земеделието и храните и държавните горски предприятия ще изготвят План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии до края на месец октомври. Това стана ясно по време на среща на д-р инж. Мирослав Маринов, заместник-министър на земеделието и храните с директорите на шестте държавни предприятия и Регионалните дирекции по горите в страната, която се проведе в министерството.

Инж. Маринов заяви, че залесяването е приоритет на Министерството и държавните предприятия. От своя страна директорите на предприятията информираха, че в момента продължава обследването на всички 170 хил. дка опожарени горски територии, което ще позволи изготвянето на анализ на засегнатите площи и предприемане на конкретни стъпки за тяхното възстановяване. Териториите ще бъдат наблюдавани постоянно от горски експерти, с цел да не се допуска развитие на насекомни вредители и фитопатогени.

Заместник-министър Мирослав Маринов каза, че от началото на годината са възникнали над 500 горски пожари, като на 10 % от засегната площ дървесната растителност е напълно унищожена от върхови пожари, а останалите близо 90 % са низови.

В план-програмата за възстановяване ще бъдат разписани всички дейности като предвиждане на подходяща почвоподготовка, избор на дървесни видове и готовност на предприятията за осигуряване на необходимия посадъчен материал за залесяване-семена и фиданки, схеми за залесяване и отглеждане. Държавните предприятия ще възстановяват приоритетно опожарените площи в близост до населени места и ерозирани терени.

По време на срещата бе обсъдено и снабдяването на населението с дърва за огрев преди началото на отоплителния сезон. Данните на държавните предприятия сочат, че продажните цени на дървата за огрев са по-ниски спрямо миналогодишните - с до 17 на сто.

„Работим, за да гарантираме непрекъснатото осигуряване на дърва за огрев за местното население. Нужните количества дървесина са осигурени и към момента кампанията по снабдяване на населението с дърва за огрев протича нормално", съобщи заместник-министър Маринов.

В рамките на срещата бе решено Изпълнителната агенция по горите чрез регионалните си структури в страната да извършват проверки на постоянните водни течения, преминаващи през горските територии за наличие на струпване на дървесина.