През месец септември продължават да зреят много десертни сортове грозде. Не забравяйте, че е най-правилно при тях гроздето да се прибира на 2-3 пъти в зависимост от момента на узряване.

Сега настъпиха влажни дни, затова ще е по-добре да се поизчака и да не се бърза, защото е силно препоръчително беритбата да става в сухо време.

А след обирането гроздето да се съхранява в помещения с температура от 5 до 7,5 градуса.

При прибирането на реколтата във влажно време трябва да се има предвид, че

макар и обрано, гроздето се

напада от сиво гниене,
затова, ако е влажно трябва да се разстели и чепките да не са сбити една в друга, а да имат възможност да просъхват.

Помага и това при беритбата да се внимава да се запази външния вид на чепките и зърната да не се нараняват по никакъв начин, а ако има такива по-добре да се отделят.

Същото е валидно и за винените сортове, голяма част от които вече са прибрани, заради по-ранното узряване и натрупването на достатъчен захарен градус. Но все пак има и късни, на които беритбата тепърва ще предстои.

Гроздето, което е предназначено за производството на вино трябва да е достигнало определените стойности на киселините и захарите, като гроздоберът започва при установяване на захарност не по-малко от 20-22% при червените и 16-18% при белите сортове.
През септември след беритбата на гроздето, е добре да се направи един почвен анализ, ако не е правен такъв или пък е бил преди повече от 3-4 години.

След това може и да се започне с подготовката за торенето на лозята. Фосфорът и калият са двата много важни елемента за подхранване на лозите, след като е обрана тяхната реколта. След което се извършва и загрибване, за което има достатъчно време.

При по-късно зреещите сортове лози може и да се наложи да проведе едно просветляване, ако такова не е извършено през месец август. Операцията е полезна за много раззеленените растения, може да се прави и през септември, за да се намали засенчването в определени участъци и да се осигури по-добро проветряване и осветляване на гроздето от слънцето.

Прави се чрез кършене на летораслите и премахване на 5-6 листа (прореждане) в зоната на зреене на гроздето. Това мероприятие също има силен превантивен ефект срещу болестта сиво гниене, особено ако падат чести, макар и кратки валежи.

За предпазване от сиво гниене по гроздето могат да се използват фунгицидите: Топсин М 70 ВП – 0,1%, Суич 62,5 ВП - 0,08%, Куадрис 25 СК - 0,075%, Еклер 49 ВГ - 0,05%, Шавит Ф 71,5 ВП - 0,2% и др.
Но трябва да се спазват карантинните срокове на препаратите и да се установи кога може да стане беритбата на гроздето.

Някои от препаратите може да са забранени вече, но ако ги имате бихте могли да ги използвате.

Основно есенно мероприятие, но може и в края на есента, ще бъде по-дълбоката обработка на почвата в лозето.

Редно е да се извърши на не по-малко от 20 см, за да се подобри въздушният режим на почвения слой, Така успешно ще се елиминира и плевелната растителност, която бързо пораства след есенните валежи, а семената на плевелите ще бъдат заровени на по-дълбоко, откъдето по-трудно ще могат да поникнат. Ще бъдат унищожени и зимните форми на някои от основни неприятели по лозите. Тоест така ще бъде намалена инфекцията на болести. Лозарите могат през септември да подготвят торовете, които ще внесат. Става дума за съдържащите фосфор и калий.

Калият е много важен елемент за лозите. Трябва да се допълни, че много често, когато гроздето е започнало да става по-дребно от характерното за сорта, това се дължи именно на липсата на този елемент

Издребняването всъщност издава недохранените с калий лози. Калият участва във важните жизнени процеси на лозата и има голямо значение за синтеза на веществата и натрупването им в органите. Елементът активира натрупването на захари, скорбяла ароматни, вкусови и багрилни вещества. Освен това снабдените с елемента лози преодоляват в бъдеще по-лесно и сухите периоди, ако има такива.