През последните години Мароко значително увеличи присъствието си на полския пазар на оранжерийни домати, превръщайки се в истински законодател на тенденциите, съобщава EastFruit. През последните три години годишният директен внос на домати от Мароко в Полша варира между 30 000 и 36 000 тона. Само през първата половина на тази година мароканските домати достигнаха рекордно присъствие на полския пазар.

Миналата година директният внос на оранжерийни домати от Мароко в Полша е бил приблизително 30 000 тона, което е малко по-малко, отколкото през 2021-2022 г. поради климатични проблеми, но все пак е два пъти повече от обема през 2019 г. Тази година, благодарение на възстановяването на оранжерийната индустрия на Мароко, мароканските износители вече са продали рекордните 22 000 тона домати директно в Полша от януари до юни. Като се има предвид, че значителна част от мароканските продукти се търгуват през Испания, Германия, Франция и Нидерландия, реалното им присъствие на полския пазар е нараснало още по-значително.

Въпреки развитието на местното производство на оранжерийни зеленчуци, през 2023 г. Полша се превръща в осмия по големина вносител на оранжерийни домати в света. В Европа само Германия, Франция, Обединеното кралство, Русия и Нидерландия внасят повече домати от Полша. Обемът на вноса от полски компании през 2023 г. достига рекордните 216 000 тона. През първата половина на тази година ръстът на вноса се ускори, като Полша закупи рекордните 152 000 тона оранжерийни домати от чуждестранни пазари, което е с 15% повече, отколкото през януари-юни 2023 г. Като цяло през последните пет години общият внос на домати в Полша се е увеличил с една трета.

Огромната част от оранжерийните домати в Полша (92-95%, в зависимост от годината) се доставят от компании само от пет държави: Нидерландия, Турция, Испания, Мароко и Германия. Турция се превръща в ключов доставчик едва през 2023 г. поради климатичните проблеми в Испания и Мароко, които предизвикват значителен спад на цените по време на пика на доставките ѝ. Въпреки това турските доставчици не можаха да заменят напълно испанските и мароканските продукти, тъй като Турция доставяше основно червени кръгли домати.

Според полските вносители Мароко вече се е превърнало в истински законодател на тенденциите в сегмента на чери доматите в Полша, предлагайки голямо разнообразие: от стандартни до специфични. Освен това полският ресторантски и хотелски сектор се придържа основно към стандартите, установени от мароканските доставчици в този сегмент.