Отглеждането и прибирането на реколтата от зеленчуци от градината е половината от „битката", тъй като също толкова важно е да ги съхранявате правилно през зимата. Предлагаме ви топ 5 начина да съхранявате чесън в домашни условия, който ще запазят реколтата свежа и вкусна до пролетта.

Храна, осигуряваща имунитет

Чесънът е изключително здравословен продукт, особено полезен е през студените месеци, през които е „оръжие" за по-силен имунитет. Той не само може да преобрази вкуса и на най-нежното ястие, но и се използва активно за лечение и профилактика на различни заболявания. Ето защо към избора на мястото за съхранение трябва да се подхожда с особено внимание.

Важно! Чесънът, който е добре изсушен, се съхранява най-добре. В същото време малките глави и отделни скилидки се развалят по-бързо, така че първо тях трябва да използвате за готвене.

Класика

Разбира се, най-доброто място за съхранение на чесън е сухо и добре проветриво мазе, където температурата на въздуха е близо до 0°C. При липсата на такова помещение обаче не е причина да се смята че част от реколтата ще бъде развалена по време на съхранението.

В крайна сметка има много начини, които дори в градски апартамент ще ви позволят да запазите реколтата до пролетта. Избрахме най-простите и ефективни от тях.

1. На сплитове

Чесънът, както и лукът, може да се използва за сплитане на плитка (венец). Основното е, че след събиране и изсушаване на растенията, не трябва да отрязвате стъблата им, в противен случай няма да успеете да ги сплетете. След това ги сплетете на стегната плитка. За да направите плитката по-здрава, използвайте допълнително канап, сезал или друг подходящ материал. Стара градинарска практика е да се сплита със свежи листа от папур, които са много жилави.

Когато плитката е оформена, направете примка в края на въжето. Закачете връзката чесън в сухо, добре проветриво място, например на остъклена тераса или в кухнята.

2. В стъклени буркани

Ако сте минималисти и връзките чесън не се вписват в интериора на кухнята ви, можете да използвате обикновени буркани за съхранение.

Просто поставете изсушените глави чесън в стъклен съд, внимателно ги поръсете с брашно или сол (слоят от насипния продукт отгоре трябва да бъде най-малко 2 см). След това плътно затворете буркана с пластмасов капак и го поставете в кухненски шкаф или на рафт.

3. Обработка с парафин

Когато се съхранява в сплитове или стъклени буркани, чесънът може да изсъхне с времето. Единственият начин да избегнете изпарението на влагата от повърхността на луковиците е предварително да ги овосъчите.

Отстранете горните люспи от изсушения чесън, скъсете стъблото до 2-3 см, отрежете корените. След това потопете всяка глава за 1-2 секунди в разтопен на водна баня парафин.

Когато луковиците изсъхнат, ги поставете в мрежа и ги окачете на тъмно, добре проветриво място.

Възможност

Можете да съхранявате чесън и в найлонов чорап.

4. В платнена или хартиена торба

Можете да съхранявате чесън и в отделението за зеленчуци на хладилника (в така наречената зона на свежест). Имайте предвид обаче, че тази лукова култура не се комбинира добре с други зеленчуци.
Ето защо, за да може чесънът да остане свеж възможно най-дълго и да не се развали, по-добре е да го поставите в платнени торби или торби от плътна опаковъчна хартия, преди да го приберете в хладилника.

5. В отворен буркан или кошница

У дома можете да съхранявате чесън в кошници, дървени кутии, отворени буркани и картонени кутии. За да се съхранят добре главите чесън, първо обгорете корените им с пламъка на свещ или запалка, а след това ги сложете в кошница или кутия и ги поръсете с едра готварска сол, брашно, стърготини или люспи от лук.

Внимание! Какъвто и метод за съхранение на чесън да изберете, имайте предвид: от време на време луковиците трябва да се сортират и да се отстранят изгнилите, изсушени глави. Ако пренебрегнете това правило, една загнила глава чесън може да доведе до развалянето на всички останали, които се съхраняват заедно.