Броят на специализираните хранителни магазини в Нидерландия се е увеличил през последните десет години. По данни на Търговската камара броят на магазините за сирене и на магазините за чуждестранни храни се е увеличил особено много. От друга страна, зеленчукопроизводителите и месарите изпитват затруднения.

Броят на специализираните магазини за сирене се е увеличил с 37% между 2014 и 2024 г. до 732 обекта. Най-голямо е увеличението в провинциите Фризия (плюс 88%). Най-голяма е гъстотата на магазините за сирене в Ноорд-Холандия: на 10 000 жители се падат малко над пет магазина за сирене.

През периода на коронавируса магазините за сирене са се увеличили и този ръст е продължил, съобщават от Търговската камара. „Поради ограниченията в кетъринг индустрията потребителите потърсиха алтернативи, за да се наслаждават на кулинарните изкушения у дома", казва Патриция Хоогстраатен, директор на търговска асоциация.

През последните десет години са добавени общо 394 магазина за специализирани храни, което представлява увеличение от 2,4%. Освен повече магазини за сирене, са добавени 135 магазина, специализирани в чуждестранни храни (плюс 20 %), и още 206 пекарни (плюс 16 %).

За десет години обаче са изчезнали много зеленчукови магазини и месарници. Броят на магазините, специализирани в продажба на плодове, зеленчуци и картофи, е намалял от 1229 през 2014 г. на 947 през тази година, а броят на месарниците е намалял с 228 до 2136 магазина. Тези магазини страдат от факта, че потребителите все по-често избират удобството да пазаруват всичко в един магазин.

В същото време броят на супермаркетите се е увеличил значително, а асортиментът им също е нараснал. Специализираните магазини и супермаркетите са в „специални отношения", каза Хоогстраатен. Според нея супермаркетите представляват заплаха за пазарния дял на специализираните магазини. В същото време супермаркетите привличат клиенти в търговската зона, което е от полза за специализираните магазини.