„Пазарът на култивирани гъби преживява една от най-трудните кризи през последните години. С наближаването на новия сезон производителите и операторите в сектора са изправени пред редица проблеми, които могат да окажат значително въздействие върху наличността на продукта и съответно върху цените за крайния потребител", казва Андреа Прандо, председател на AIF - Associazione italiana Fungicoltori, италианска асоциация на производители на гъби.

Недостиг на продукти: непродуктивен сезон

Един от основните фактори, които са повлияли на пазара, е недостигът на продукти. През тази година много производители са отбелязали значително намаляване на обема на реколтата. Това се дължи на комбинацията от неблагоприятни климатични фактори и проблеми с болести, които са засегнали културите. Цените вероятно ще се повишат още през следващия сезон, тъй като няма достатъчно гъби, които да задоволят търсенето.

"Гъбите са изключително деликатна за околната среда култура. Те изискват специфични условия на влажност, температура и светлина, за да растат. Тази година обаче необичайните климатични условия възпрепятстваха способността ни да поддържаме стандартите, необходими за редовното производство. В много райони високите летни температури се отразиха на растежа на гъбите, което доведе до забавяне на прибирането на реколтата и намаляване на обема на продуктите", казва Прандо.

Климатични промени и растителни патогени

Изменението на климата има основен принос за трудностите, с които се сблъскват производителите на гъби. Температурните колебания и непредсказуемите метеорологични условия, като горещи вълни или интензивни валежи, променят екосистемата, в която растат гъбите. Тези необичайни условия създават по-неблагоприятна среда за здравословен растеж на културите и също така увеличават податливостта към болести и вредители.

„Една от най-често срещаните болести през този период - добавя Прандо, - е Trichoderma, патогенна гъба, която напада културите и може да опустоши цели насаждения. Trichoderma е особено проблематична в условията на висока влажност и високи температури, които преобладават в няколко производствени района тази година. Разпространението ѝ принуждава производителите да предприемат скъпоструващи мерки поради големите загуби на непродуктивни площи, което води до непропорционално увеличаване на оперативните разходи."

Влияние върху цените

Комбинацията от неблагоприятни фактори доведе до значително намаляване на предлагането на гъби на пазара и до по-високи производствени разходи. Този дисбаланс между търсенето и предлагането вече води до повишаване на цените на едро, а с наближаването на есенния сезон се очаква повишението да бъде още по-силно изразено на дребно. Потребителите трябва да са готови да плащат повече за пресни гъби и гъбни продукти тази есен.

Увеличението на цените няма да се ограничи само до пресните продукти, но ще се отнася и до консервираните, замразените и други странични продукти, като ще засегне редица сектори на хранителната промишленост като цяло.

С поглед към бъдещето

„За да преодолеят тази криза, производителите се опитват да се адаптират. Някои от тях инвестират в усъвършенствани технологии за контрол на климата в оранжериите, а други експериментират с нови сортове гъби, които са по-устойчиви на болести и климатични промени. Това обаче са дългосрочни решения, които изискват значителни инвестиции и няма да дадат незабавни резултати. Междувременно някои компании прекратиха дейността си. В краткосрочен план кризата на пазара на култивирани гъби вероятно ще се задълбочи, особено ако метеорологичните условия останат непредсказуеми и болестите не бъдат ефективно контролирани," обяснява Андреа Прандо.