Време е да приготвите вкусни ястия и да направите заготовки за зимата

Зрелите патладжани отдавна се появиха на рафтовете на магазини и пазари, а сезонът на този зеленчук ще продължи до есента. Време е да приготвите вкусни ястия и да направите заготовки за зимата. И ако семейните рецепти вече са изпробвани, предлагаме да намерите нещо ново в нашата селекция. В крайна сметка можете да измислите много прости и много вкусни лакомства с патладжани.
Използвайте и други зеленчуци, не забравяйте да добавите пресни подправки и вашите ястия ще блестят с нови цветове. Споделяме изпитани рецепти и свежи идеи. Да готвим заедно!

С чушки и сирене 

Комбинацията от печени зеленчуци, пресни билки и бяло саламурено сирене е печеливша. Тази лека салата може да бъде приготвена у дома или на вилата, ще я харесат както вашето семейство, така и вашите гости.

Продукти: 1 патладжан, 2 чушки, 80 г сирене, 5 суп. лъж. зехтин, 2 скилидки чесън, връзка пресе магданоз, сушена мащерка на вкус.

Приготвяне: Патладжаните и чушките се нарязват на парчета, посоляват се, намазват се със зехтин, поръсват се с мащерка и се слагат във фурната за 20-25 минути на 180°C.

Извадете зеленчуците от фурната, добавете наситнен чесън и ситно нарязания магданоз, сол и черен пипер на вкус и подправете със зехтин. Разбъркайте. Прехвърлете салатата в чиния и поръсете със сирене, нарязано на кубчета.

Руло от патладжани и печени чушки 

Цветно, нежно и сочно руло. Приготвя се много лесно, дори и начинаещите готвачи ще се справят. Съставът на ястието е елементарен - патладжан, чушки, чесън и подправки.

Продукти: 3 патладжана, 5 чушки, 5 скилидки чесън, по 1/2 връзка магданоз и копър, 1 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. черен пипер, 3 суп. лъж. соев сос, 2 суп. лъж. олио.

Приготвяне: Чушките се измиват, подсушават и се пекат във фурната до почерняване. Прехвърлете ги в торбичка и оставете за 5-10 минути. След това ги обелете, отстранете семките и разрежете на две по дължина.

Смесете соев сос и растително масло.

Ще ви трябват големи и дълги сини домати. Нарежете ги на филийки 3-5 мм, намажете ги от двете страни със сместа от масло и соев сос и ги наредете в тава, покрита с хартия за печене. Печете на 180°C за 10–15 минути.

Магданозът и копърът се нарязват на ситно, добавя се чесънът, настърган на ситно ренде, и се разбъркват.

Постелете на масата домакинско фолио и върху него наредете резени патладжан, 2 броя на дължина и 6 броя на ширина. Поръсете със ситно нарязаните зелени подправки и чесън, подправете със сол и черен пипер. Отгоре се нареждат напречно половинките чушки по цялата дължина на рулото (оставят се 4 сантиметра свободни в края за по-лесно навиване) и също се овкусяват добре със сол и черен пипер. С помощта на фолио навийте рулото по ширина.

Завийте плътно краищата. Поставете рулото в хладилника за 3 часа или най-добре за една нощ.

Добър апетит!

Италиански рулца 

И това ястие със син домат ще бъде достойно допълнение към празничната трапеза. Особено внимание заслужава плънката от сушени домати, пресен босилек, аншоа и кедрови ядки. Не пропускайте да се поглезите.

Продукти: 2 суп. лъж. зехтин, 4 сушени домати в олио, връзка пресен босилек, 3 аншоа, 100 г пушена шунка, 2 моцарели, сол, черен пипер и сушен риган на вкус, 2 патладжана.

Приготвяне: Нарежете патладжаните на филийки с дебелина 0,5 см. Поставете ги в грил тиган и печете до омекване и тъмни райета. Кедровите ядки се запичат в сух тиган. В блендер пасирайте сушените домати, листата босилек (оставете малко), кедровите ядки и филетата аншоа. Подправете с черен пипер, добавете зехтина и разбийте отново. Консистенцията трябва да е като на мека паста. Не се изненадвайте, ако на този етап от готвенето ви се прииска да си намажете от пастата върху филийка пресен хляб.

Нарежете моцарелата на парчета. Поставете резен прошуто (сушена шунка) върху резен от синия домат и нанесете пастата. Поставете парче моцарела, лист босилек и навийте на руло. Полейте със зехтин и поръсете леко с риган. Поставете в хладилника да се охлади и сервирайте!

Патладжани със суго сос и сметана 

Определено можете да изненадате приятелите си с това ястие! Тайната е в суго соса, който включва домати, лук, чесън, чили сос и малко захар. Редувайки слоевете, подредете всички съставки красиво в чиния. Сервирайте като предястие.

Продукти: Основни: 3 патладжана.

Суго сос: глава лук, 650 г домати, захар на вкус, 2 глави чесън, 1 ч. лъж. чили сос.

Сметанов сос: 200 г пълномаслена сметана, копър на вкус, шепа нарязан магданоз, 200 г кисело мляко, лимонов сок на вкус, 3 суп. лъж. зехтин.

Освен това: 6 суп. лъж. растително масло, сол и прясно смляна смес от пипери на вкус.

Приготвяне: Измийте патладжаните и ги нарежете на кръгчета. Поръсете със сол и оставете за малко. Подсушете и наредете в тава за печене, поръсете със зехтин и печете 40 минути или до готовност в предварително загрята на 180 °C фурна. По средата на времето обърнете всяко кръгче.

За суго соса нарежете лука и чесъна на ситно, запържете в растителното масло до прозрачност, добавете ситно нарязаните домати и оставете да къкри на слаб огън без капак за 15 минути. Подправете със сол, черен пипер, чили сос и захар.

За сметановия сос смесете сметаната и киселото мляко (можете да използвате само кисело мляко) със зехтина, лимоновия сок, сол и черен пипер (може да добавите смачкан чесън) и ситно нарязани зелени подправки.

Започнете да редите в голяма чиния пластовете: сметанов сос, патладжан, суго сос. Поръсете със зеленина и сервирайте веднага.

Пръчици с нежен сос 

Хрупкави зеленчукови „клечки", които можете да приготвите за петък вечер. За разядката много подходящ е домашно приготвеният сос от извара, сметана, чесън и зелени подправки.

Продукти: Основни: 2 суп. лъж. сметана, 1 яйце, 2 суп. лъж. сусам, 2 патладжана.

За соса: 3 суп. лъж. сметана, 100 г извара, глава чесън, връзка зелени подправки.

Приготвяне: Обелете патладжаните и ги нарежете на пръчици (жулиени).

В чиния смесете сметаната, яйцето, солта, черния пипер на вкус. Разбъркайте.

Смесете брашното със сусамовите семена.

Първо потопете патладжаните в яйчената смес, след което ги оваляйте в брашно и сусам. Наредете в тава, покрита с хартия и печете 15-20 минути на 180°C до златистокафяво.

За соса: нарежете зелените подправки, запечете главата чесън във фурната, добавете сметаната и изварата и разбийте в блендер.

Бабагануш - предястие 

Оригинална паста с патладжан на фурна.

Продукти: Основни: 3 сини домата, глава чесън, щипка сол, 50 мл зехтин, 2 суп. лъж. сметана, 20 г сусам, 25 мл лимонов сок, 3 стръка магданоз, 2 щипки смлян черен пипер.

За сервиране: 2 чушки, 10 крекери или сухари.

Приготвяне: Загрейте фурната на 170°C. Набодете патладжаните с вилица, обелете чесъна, намажете ги с олио и ги запечете във фурната. Увийте чесъна във фолио.

Чесънът е готов за 20 минути. Патладжаните трябва да са напълно запечени докато омекнат. Отнема около 45 минути. Увийте готовите патладжани във фолио и оставете за 15 минути. Обелете зеленчуците и отстранете семките, ако се налага. Поставете пулпата в гевгир и оставете да се отцеди излишната течност.

В пасатор смесете сусама, 25 мл олио и лимоновия сок.

Добавете пулпата от патладжан и чесън, сол и черен пипер и отново пасирайте. Регулирайте пикантността на подправките по ваш вкус. Прибавете сметаната и листенца магданоз към получената паста и разбийте. Опитайте за сол и добавете, ако е необходимо. Можете да добавите още малко лимонов сок.

Прехвърлете пастата в купа и охладете за един час. Готовото предястие бабагануш поръсете с останалото масло, поръсете с черен пипер и зелени подправки. Сервирайте с крекери, пита чипс или нарязани зеленчуци.

Хайвер 

Приготвянето на хайвер от патладжан ще ви отнеме няколко часа, но когато го опитате, ще разберете, че си е струвало. Количеството съставки е за 3 литрови буркани.

Продукти: 1,2 кг моркови, 1,2 кг домати, 800 г червени чушки, 500 г лук, 10 скилидки чесън, 1 чаша растително масло, 2 суп. лъж. оцет, смлян бахар на вкус, 4 ч. лъж. захар, 1 суп. лъж. сол, 1,5 кг патладжани.

Приготвяне: Ако имате малки патладжани, трябва да ги надупчите с вилица на няколко места и да печете 15-20 минути, докато омекнат, като зеленчуците се поставят върху фолио. Ако сините домати са големи, можете да ги разрежете по дължина и да ги изпечете от двете страни за около 30 минути.

Чушките също трябва да се изпекат, след което се поставят в найлонова торбичка, оставят се за 10 минути и се обелват и почистват от семките.

Сипете олио в голяма тенджера с дебело дъно. Запържете лука и чесъна до прозрачност. Добавете настърганите моркови и запържете. Патладжаните се обелват, нарязват се на едро и се добавят в тигана. Прибавете обелените и нарязани чушки.

Направете кръстовидни разрези в основата на доматите с нож, бланширайте ги за 3-5 минути, обелете и пасирайте в блендер. Добавете пюрираните домати към останалите зеленчуци.

Веднага щом зеленчуковата смес заври, намалете котлона, подправете със сол и черен пипер. Добавете захар и 6% оцет. Оставете да къкри около 30 минути.
Охладете леко и разбийте с блендер. Сложете отново на котлона и варете на тих огън още 5-10 минути при непрекъснато бъркане. Охладете хайвера. Разсипете го в буркани и приберете в хладилника. Ако искате да го запазите за зимата, стерилизирайте бурканите за 15 минути.

Пармиджано 

За разлика от класическата рецепта, тук се добавят шунка и моцарела. Препоръчваме да използвате бял пипер вместо черен. Ако вземете готови домати в собствен сок от магазина, не забравяйте да добавите нарязан босилек.

Продукти: За подготвяне на сините домати ще ви трябват 40 г морска сол.

Основни: 820 г сини домати, 620 г консервирани домати в собствен сок с босилек, 70 г пармезан, 120 г мини моцарела, 3 скилидки чесън, 100 г прошуто, 50 г зехтин, 2 яйца, 2 суп. лъж. брашно, 2 суп. лъж. вода, 1/3 ч. лъж. прясно смлян бял пипер, 1 ч. лъж. захар, 1 равна ч. лъж. морска сол.

Приготвяне: Измийте патладжаните, подсушете ги с домакинска хартия и ги нарежете на кръгчета с дебелина 5–7 мм. Леко натрийте всяко парче патладжан със сол (40 г морска сол). Поставете ги в гевгир и натиснете отгоре. Оставете за 1,5 часа. Отцедете получената течност, изплакнете патладжаните под течаща вода и отново подсушете.

Обелете лука и чесъна, нарежете на ситно и ги запържете до прозрачност в тиган със зехтин. Добавете нарязани домати в собствен сок с босилек. По време на готвенето се добавят сол, захар, прясно смлян бял пипер.

Целият процес на приготвяне на соса (на слаб огън) отнема около 25-30 минути, излишната течност трябва да се изпари от соса, за да не стане ястието воднисто.
Настържете пармезана на едро ренде.

Смесете яйцата и брашното, разбийте с вилица, добавете вода, разбъркайте отново до гладкост.
Всяко парче патладжан се потапя в яйчената смес и се поставя в тиган със загрят зехтин. Пържете от двете страни. Прехвърлете върху домакинска хартия, за да отстраните излишната мазнина.

Загрейте фурната на 200°C. Сложете част от соса на дъното на огнеупорна форма и поръсете с пармезан. След това наредете слой патладжан и сос. Следва пармезан и моцарела. Следва тънко нарязана сурова пушена шунка (прошуто). Можете, разбира се, да готвите и без шунка, но тя много добре допълва пармезана, правейки ястието по-богато и ароматно. Можете да вземете варено-пушена шунка.

Слоевете се повтарят. Завършва се с пармезан и моцарела, които се нареждат върху соса. Поставете тавата във фурната за 30 минути.

Гарнирайте с листенца магданоз или босилек. След като се охлади, можете да го приберете в хладилника до сутринта.

Пълнени 

Непременно опитайте пълнените патладжани. Зеленчуците се пълнят със запържени гъби и нарязани маслини, всичко се покрива с бадемови трохи и се запича във фурната. Получава се много вкусно!

Продукти: 2 сини домата, 200 г гъби, 100 г печени бадеми, глава лук, 10 маслинибез костилки, връзка магданоз, 4 скилидки чесън, 10 суп. лъж. зехтин, щипка сух риган, щипка провансалски подправки, 1/4 ч. лъж. прясно смлян черен пипер, 1 ч. лъж. морска сол.

Приготвяне: Загрейте фурната на 180°C.
Патладжаните се разполовяват, поръсват се със сол и се оставят да пуснат горчивия си сок. През това време обелете гъбите и ги нарежете на ситно. Лукът и чесънът се обелват и също се нарязват. Магданозът се накълцва. Загрейте в тиган 3 суп. Лъж. зехтин и запържете наситнените лук и чесън. Добавете гъбите, сол и черен пипер и оставете да къкри за няколко минути, след което добавете магданоза. Нарежете маслините на едро, като отстраните костилките. Смелете печените бадеми.

В друг тиган загрейте останалия зехтин и запържете патладжаните за 5-7 минути от всяка страна. Като внимавате да не повредите кожата на патладжаните, внимателно отстранете пулпата и я нарежете. Смесете месото от патладжана с гъбите и маслините, подправете със сол и черен пипер, добавете риган и провансалски билки.

Напълнете патладжаните със сместа и ги поръсете с накълцаните ядки. Наредете в дълбока тава и печете в предварително загрята фурна за 10-15 минути.

Зеленчуково соте 

Важното за тази рецепта е да използвате сезонни зеленчуци (зрели патладжани, млади моркови, много зрели домати). Има и една тайна съставка – кисела ябълка. Именно тя придава пикантния вкус на соса.

Продукти: 5 патладжана, 8 домата, глава лук, морков, кисела ябълка, чушка, люта чушка на вкус, 4 скилидки чесън, сол и захар на вкус, 1/2 връзка копър, 2 суп. лъж. растително масло.

Приготвяне: Измийте доматите, направете плитки разрези на кръст върху върховете и ги залейте с вряла вода за 5 минути. Обелете ги и ги нарежете на кубчета.

Обелете лука и го нарежете на полумесеци, а обелените моркови - на тънки филийки. Чесънът се обелва и нарязва на ситно. Измийте патладжаните и ги нарежете на филии.

Загрейте растително масло в дълбока тенджера, добавете лука и морковите и ги запържете на силен огън до златистокафяво. Добавете нарязаната чушка и пържете още 5 минути. Прибавете нарязаните домати (заедно със сока). Първо гответе на силен огън за няколко минути, след което покрийте с капак и оставете да къкри на умерен огън около 10 минути, докато доматите пуснат обилно сок.

По средата на задушаването на домата се добавят ситно нарязаните люти чушки и чесън. Нарежете ябълката на малки кубчета. Добавете в тенджерата, гответе още 5 минути, добавете сол, черен пипер и захар на вкус. Трябва да има много сос!

Добавете патладжаните, разбъркайте, пържете 5 минути на силен огън без капак, след това затворете капака и оставете да къкри, докато омекнат (около 10-15 минути).

Нарежете копъра на ситно, поръсете отгоре, изключете котлона, затворете тенджерата с капак и оставете ястието да престои още 20-30 минути.

Диетична мусака 

Основното нещо е да използвате нискомаслено мляко, постните части от пилешко и пуешко месо, зеленчуков бульон и да използвате по-малко масло. Ако тези изисквания са изпълнени, енергийната стойност на една порция ще бъде само 250 kcal. Повярвайте, ще се окаже много вкусно.

Продукти: Основни: 1 кг патладжани, 350 г консервирани домати в собствен сок, 250 г пилешко филе, 250 г пуешко филе, 1 глава лук, 1 ч. чаша сухо бяло вино, 40 г пармезан, люта чушка на вкус, 2 скилидки чесън, сол и подправки на вкус, 3 суп. лъж. зеленчуков бульон, зехтин.

За сос бешамел: 50 г пълнозърнесто брашно, 500 мл нискомаслено прясно мляко (1,5%).

За украса: 3 домата, пресен босилек.

Приготвяне: Измийте патладжаните и ги нарежете по дължина на по-тънко около 3-4 мм. Може леко да се поръсят със зехтин и сол.

Запечете ги на грил тиган за 2-3 минути от всяка страна и дръпнете настрана! Може да нямате нужда от ВСИЧКИ патладжани.

Пригответе месния пълнеж. Прекарайте пилешкото и пуешкото месо през месомелачка. Нарежете една голяма глава лук и чесън (можете да използвате и блендера за целта). Загрейте в голям тиган малко мазнина и добавете нарязаните лук и чесън, добавете съвсем малко зеленчуков бульон (или вода) и оставете да къкри за няколко минути, докато лукът изсветлее. Прибавете каймата и разбъркайте добре. Пържете всичко още 5 минути.

Увеличете котлона, добавете виното и го оставете да се изпари!

Следва да прибавите доматите, нарязани на парчета. Посолете, подправете на вкус и оставете да къкри на тих огън около 25 минути.

През това време пригответе соса бешамел. Пълнозърнестото брашно се слага в малка тенджерка, без мазнина и при непрекъснато бъркане се запържва за около 1-2 минути. След това се залива със студеното прясно мляко – НАВЕДНЪЖ и се бърка енергично с бъркалка. Продължете да готвите, като бъркате непрекъснато, докато сосът придобие приятна гъста консистенция (6-7 минути). Посолява се на вкус.
Включете фурната на 180 оС. Пригответе форма за печене (диаметър 22 см). Застелете тавата с хартия за печене, предварително напоена с вода и изцедена. Наредете патладжаните в кръг. Ако зеленчуковите филии са прекалено дълги, можете да ги подредите на два „нива". Първият блат в кръг към центъра, а вторият - с краищата да висят от ръбовете на формата. Добавете половината от каймата. Отгоре намажете с половината сос бешамел. След това отново слой от останалата кайма и бешамела. Отгоре поръсете настърган пармезан.

Затворете - "опаковайте" - плънката, като завивате патладжаните към центъра. Отгоре добавете още два резена, които да покрият изцяло плънката. Сложете в предварително загрята фурна да се пече за 40 минути. Междувременно, за да украсите готовото ястие, измийте и обелете доматите, след като ги залеете с гореща вода! Отстранете семките и нарежете на малки кубчета.

След 40 минути извадете мусаката от фурната и оставете в тавата за 20 минути. Внимателно прехвърлете в чиния за сервиране, отгоре наредете нарязани домати и гарнирайте с малки листа босилек!