Ако екстремните климатични условия продължат с такива темпове е много вероятно това да се случи до 10-ина години

Ваня ВЕЛИНСКА

Соргото със сигурност е една недооценена култура у нас. Ако климатичните аномалии продължат със същия интензитет, както тази година, това със сигурност ще се случи съвсем скоро. От години семенарските компании се опитват да наложат зърнената култура у нас. Засега с частичен успех. И не защото на производителите не им харесва да го отглеждат. А просто защото пазарът за зърнената култура все още не е добре развит.

Безспорно обаче соргото е повече от отлична алтернатива на царевицата. Голямото му предимство е, че е изключително сухоустойчива култура, което го

прави подходящо за отглеждане

в условия на силни засушавания,

какви наблюдаваме през последните години. Освен това растението е изключително невзискателно, което пък предопределя по-малко разходи за отглеждането му. Да, добивите от сорго са по-ниски от тези на царевицата, но в сушави години – те се изравняват, дори може и да са и по-добри. Като най-важен недостатък за културата е, че по-трудно се извежда борбата с житните плевели, особено с балура. Но, както се казва, се търсят решения, за да може производителите да се справят с този сериозен проблем.

KWS България е сред семенарските фирми, които популяризират културата сред родните производители от години. Компанията предлага няколко хибрида, които, най-общо казано, се разделят на такива с бял и червен цвят, като

са подходящи за зърно, биогаз и силаж

Смятам, че соргото е култура с голямо бъдеще, казва Светослав Серафимов, продуктов мениджър на компанията. Това е едно не само красиво растение, но и с изключително голям потенциал. Културата е много издръжлива на сухи условия, което съпоставимо със сегашната ситуация, предопределя доброто й позициониране във видовата структура на земеделието ни. Ако сравним соргото с царевицата, една от по-големите разлики е, че протеинът в соргото е по-висок с около една единица в сравнение с царевицата, но в основата на хранителните си качества в много отношения при някои показатели са равни с тези на царевицата.

Новите хибриди сорго са с по-нисък хабитус, не надвишават 130-140 см. Съцветията им са затворен тип метлица, което означава че се получават големи затворени туфи със семена, като така се избягва разпиляването на зърното. Част от

хибридите са с по-висока захарност и скорбяла,

което ги прави подходящи за производство на глюкоза, спирт и др.

Водещите хибриди, включени в продуктовата листа на KWS България, са:

KWS ЛУПУС е фуражен хибрид, с червено зърно. Препоръчва се за производство на фураж за преживни животни. Растенията се отличават с бързо начално развитие. Хибридът е нискостъблен, което го прави подходящ за отглеждане в цялата страна. Характеризира се с отлична адаптивност към стресови условия на средата. При сухи условия се представя по-добре от царевичните хибриди. Хибридът е високодобивен. Проявява висока толерантност към основните листни болести по соргото.

KWS ТАРЗАН се препоръчва за производство на силаж и биогаз. Хибридът има бързо начално развитие, образува много високи растения, които са устойчиви на полягане. Подходящ е за отглеждане и на бедни почви – песъчливи, дори каменисти. Има отлична адаптивност към стресови условия на средата.

Хибридът се отглежда като основна култура

и е отличен източник както на енергия за инсталации за производство на биогаз, така и за силаж.

KWS АРГУС е ново предложение на фирмата. Хибридът е с бяло зърно. Растенията имат силно начално развитие с височина около 130 см. Отличават се с със силна адаптивност към сухи условия, много по-добра от царевицата.

Зърното е с по-високо съдържание на захари, което го прави подходящ за производство на биоетанол. Хибридът има висок потенциал за добив от зърно. Устойчив е на полягане и на основните болести по културата.

Като сериозен недостатък при отглеждането на соргото се отчита

растителната защита, която трябва

да се изведе много прецизно,

за да се опазят посевите чисти от житни плевели. Друго важно условие е зърното да се прибере навреме.

Хибридите, които се предлагат у нас, са третирани с препарат, който позволява използване на някои почвени хербициди срещу житни плевели, включително балур от семе. Тъй като през вегетацията на растенията няма как да се контролират коренищните и многогодишните житни плевели, соргото трябва да се сее само на чисти от проблемните плевели полета. Ако няма балур и троскот, то посевът ще е „безпроблемен".

Препоръката ни е да се използват хербициди, които са регистрирани за културата. Също така и част от активните вещества използвани и при царевицата могат да се употребят, съветват агрономите на компанията.

Необходимо е да се спазва

посевната норма - между 20 000 и 25 000 семена

при неполивни площи и да се извежда растителната защита в срокове. Има възможност за третиране след сеитба преди поникване с хербициди, които съдържат S-метахлор и пендиметалин за борба с едногодишните житни и широколистни плевели, базирайки се на добрата практика при царевицата. Механичната борба също е добра възможност, която може да реши проблема с многогодишните житни плевели и най-вече балура, така че не бива да се подценява.

Соргото почти не се повлиява от засушаванията, тъй като е много сухоустойчиво, подчертава Павел Иванов от екипа на фирмата. С това си качество

растението безспорно е подходящо

за условия на екстремен климат

Не случайно го наричат „камилата" в земеделието. Смятам, че зърнената култура има бъдеще.

Проблем за нашите фермери е реализирането на продукцията. В момента, в който пазарите са благоприятни, ситуацията коренно ще се промени.

Просто е въпрос на време. Освен това соргото може да се заложи като четвърта култура, отговаряйки на новите изисквания. Много подходящо е за реколтиране на по-бедни почви, които са неподходящи за високодобивните култури.

Светослав Серафимов с фермери от Северозападна България на открития ден на компанията в Бяла Слатина

Снимки: Ваня Велинска
Светослав Серафимов с фермери от Северозападна България на открития ден на компанията в Бяла Слатина Снимки: Ваня Велинска
KWS предлага сорго с различна насоченост - за зърно, биогаз и силаж
KWS предлага сорго с различна насоченост - за зърно, биогаз и силаж