Високотехнологичният стил и градина се формират в края на 20-и век под влияние на естетиката на авангарда, конструктивизма и абстракционизма. Първоначално е предназначен за града, но елементи на такава градина вече могат да бъдат намерени във всяка крайградска зона.

А самият стил, благодарение на своята строга минималистична естетика, елегантност и оригиналност, набира все по-голяма популярност. Нека се опитаме да разберем какво е високотехнологично в ландшафтния дизайн и как да създадете такава модерна градина на вашия парцел.

Новите продукти на 21-и век са достъпни и за нас в стайното цветарство - модерни технологии, които ще опростят работата на цветаря.

В частните парцели високите технологии не се прилагат толкова просто. Въпреки че отделни елементи, например едни и същи тръби, често се превръщат в MAF или се използват при проектирането на градински мебели, фонтани, огради и др.

Достъпни високи технологии:

  • слънчеви панели и вятърни турбини за генериране на електричество,
  • интелигентно осветление и системи за автоматично поливане,
  • приложения за мониторинг на здравето на растенията,
  •  хидропоника,
  • "умен дом".

Модерни материали

Научните постижения се отразяват и в използването на съвременни материали: бетон, метал и стъкло. Предпочитание се дава на полирани огледални повърхности. Огледалата в дизайна също не са необичайни. Те се използват за визуално разширяване на пространството и създаване на необичайни декоративни и светлинни ефекти.

В допълнение към основните високотехнологични, той включва използването на различни изкуствени материали: пластмаса, акрил, винил, поликарбонат, декинг, светещи плочки, компактдискове и др.

Естествено дърво и камък също са разрешени. Камъкът се използва главно за настилка (каменни плочи с правилни геометрични форми), декоративни пълнежи, предмети на изкуството (например геометрични фигури, полиран камък) и като елемент от градинско обзавеждане.

Дървото се използва доста широко, но по нестандартен начин. За градински мебели и MAF с лаконични, но необичайни форми. За декоративни стени и огради (текстурираните или полирани дъски не се подреждат по обичайния начин, а хоризонтално, в огради - с празнини между тях).

Строга геометрия и простота

Високотехнологичният стил е най-модерното въплъщение на класическата градина с нейните правилни геометрични форми и прави линии. Строгата геометрия се проявява във всичко: от оформлението на целия обект до елементите на настилката. Именно в такава геометричност се проявяват напълно идеите на конструктивизма и абстракционизма.

Основната форма е правоъгълник. Това са прави пътеки, правоъгълни декоративни езерца и фонтани, правоъгълни тротоарни плочи, перфектно подрязани живи плетове във формата на трапец или правоъгълник (в напречно сечение). Сферичната форма се използва не като основа, а по-скоро като декоративно допълнение. Лампите с форма на топка изглеждат много впечатляващи на насипи, в композиции с растения или върху вода. Често се срещат кръгли полирани каменни саксии и топиарни форми. По-рядко, плотове и настилки във формата на кръг.

Криволинейността в градината в стил хай-тек се появява на петна. Под формата на MAF, предмети на изкуството и в очертанията на стъпаловидни пешеходни пътеки, чиито отделни стъпала имат проста геометрична форма.

Сдържани цветове

Липсва зашеметяващ бунт от цветове. Основните са ахроматични (бяло, нюанси на сивото, черно), метално сребристо и зелено. Допълнителните цветове включват дървесно, охра, кремави и бежови тонове. Всички ярки, наситени цветове се появяват в градината точка по точка благодарение на растения, MAF и запълване.

Във високотехнологичната градина основните изразни средства са форма, контраст, симетрия/асиметрия, динамика и ритъм. Цветът е само акцент. Съответно атмосферата в такава градина е хармонична и спокойна, но лишена от монотонност и еднообразие.

Зеленината

0 Да започнем с моравата

Тревата във високотехнологична градина трябва да бъде идеална: равномерно и спретнато подстригана, хомогенна по състав, със строго определени граници и без намек за плевели.

И такава морава изисква сериозни инвестиции и стриктно спазване на технологията за създаване, особено на подготвителния етап. Въпреки това площта на моравата може да е малка. Освен това, в стила на високите технологии, повърхността на моравата частично отстъпва място на настилката.

0 Декоративните растения

Те трябва да имат подчертана форма, която се постига или чрез избор на подходящи сортове с ясен хабитус, или чрез топиарно рязане. Подходящи са сферични, колонни, пирамидални, чадъровидни и плачещи форми. А също и дървета с повдигната сферична корона. Можете да добавите източна нотка към градината си и да засадите дърво с форма на ниваки. Това е един вид бонзай, но в реален размер.

Дърветата с един ствол с повдигнати корони или подрязани до прости геометрични форми изглеждат особено подходящи при ритмично засаждане на редове и в големи саксии.

Като цяло си струва да изберете компактни сортове, чийто идеален външен вид не е трудно да се поддържа - туя западна, планински бор, ниски широколистни и иглолистни пендули и др.

Дърветата и храстите с цветна зеленина са много ярък акцент, съответно техният брой трябва да бъде ограничен. Като цяло не трябва да има много зелени площи. Без гъсталаци, гъсти и небрежни насаждения, пейзажни дървесни и храстови миксбордери. Избягвайте растения, които имат изобилен растеж на корените.

Високотехнологичният стил дава възможност да се използват най-необичайните тревисти растения:

. с космати листа и/или сребрист оттенък (стахис вълнест, пелин, морска цинерария, карамфили и др.);

. с пъстра зеленина (hostas, lungworts, brunners и др.);

. с цветна зеленина (heuchera, tiarella, heucherella, tenacious и др.);

. с необичайна форма на листната плоча (Rogersia, папрати, buzulniks и др.);

. със странни съцветия (клеоме, ерингиум, ехинопс, бърнет, трън, монарда и др.).

В допълнение, всички видове декоративни треви изглеждат доста органични. Но традиционните цъфтящи трайни насаждения като божури и флокси са неподходящи в една високотехнологична градина.

ВАЖНО

Няма обичайни цветни лехи или миксбордери! Всички тревисти растения се засаждат на малки групи или в големи подови саксии. Приемливи са малки цветни лехи с правилна геометрична форма с прост модел и спокойна цветова схема.

0 Овощната градина

Ако не можете да си представите вашия парцел без зеленчукова градина или овощна градина, тогава има и опции:

. повдигнати легла от бетон, полиран метал/дърво, пластмаса;

. отглеждане на зеленчуци чрез хидропоника;

. решетки за овощни дървета;

. Оранжерии от стъкло/поликарбонат с метална конструкция и нетипична форма.

Овощната и зеленчуковата градина, както и всички растения, трябва да се поддържат в перфектно състояние, в противен случай ще изпаднат от общата картина.

Зониране и граници

Високотехнологичната градина е замислена като едно цяло без ясно разграничение между отделни функционални зони. Граници или изобщо няма, или са маркирани с ниски, подрязани живи плетове, или са създадени, поради подреждане на много нива.

Високотехнологичната градина е напълно видима. Не трябва да има изкуствени бариери, които смекчават пространството, прекомерен брой високи растения или безпорядък от MAF.

В голяма градина можете да предвидите затворен кът, отделен от основното градинско пространство с висок жив плет или декоративна стена. Центърът на такава уединена зона може да бъде необичайна скулптура/инсталация от метал, стъкло, пластмаса и огледала, малко езерце/фонтан и др.

Висок формован жив плет е засаден като ограда около периметъра на обекта. За изкуствени огради се използват габиони, вертикално монтирани тръби, хоризонтални огради или текстурирани/полирани дъски. Възможно е да се използва метална мрежа, прости геометрични шарки и няколко материала.

Осветлението

Фенерите трябва да са лаконични и модерни - прости по форма. По-добре е да изберете колекция в стил лофт или минимализъм.

Декоративното осветление е от особено значение. То трябва да бъде децентрализирано и да създава ефект на просторна, светла стая. Лампите трябва да осигуряват мека дифузна светлина във всички ъгли на градината и точкова светлина върху отделни обекти. Те осветяват стените на къщата, оградите и подпорните стени, дърветата, растителните композиции, стълбите и MAF.

Големите сферични или кубични лампи, инсталирани на тревата и сред растенията, изглеждат много впечатляващи. През деня това са обекти на модерното изкуство, а вечер светят.

На повърхността на декоративното езерце могат да се поставят малки кръгли водни светлини. Можете да осветите езерцето около периметъра му с помощта на оптични светодиоди. Цветното осветление на падаща вода в каскади и фонтани ще изглежда абсолютно вълшебно.

Водоемите

В частните градини най-често се подреждат отразяващи езера с правоъгълна форма, разположени наравно с повърхността на земята или леко повдигнати. Границите на такива отразяващи езера са обвити в полиран бетон, камък или метал. Има имитации от черен поликарбонат или голямо огледало. Друг чудесен вариант е сух фонтан, чиито струи се издигат над габиона.

ВАЖНО!

Крайбрежната зона на резервоари в стил хай-тек не е озеленена. Но в самото езерце можете да засадите няколко водни растения. Основното е, че те остават акценти върху водната повърхност. Изборът на конкретни растения ще зависи от дълбочината и площта на водоема и вашите вкусови предпочитания.

Функционалност и дизайн

Хай-тек в известен смисъл следва традициите на символиката на ориенталските градини, предназначени не само за почивка и разходки, но и за размисъл. В частната градина е важно да се поддържа баланс между функционалност и дизайн, удобство и експериментиране. Грижата за вашата градина не трябва да отнема много време. Основното нещо е да поддържате съществуващите насаждения, моравата и т.н. в идеален ред.

Парцелът и къщата

Високотехнологична градина може да бъде създадена върху парцел с всякакъв размер и форма. По-добре е да се намира на равнина или на малка разлика във височината. В същото време, използвайки геопластика, можете да създадете изкуствен релеф с ниски тераси и зони, леко вдлъбнати спрямо основната градина.

Когато решавате каква ще бъде градината, първо трябва да вземете предвид архитектурата на основната сграда. Обикновена селска къща, изработена от дърво или дървен материал, ще изглежда много странно във високотехнологична градина. Но ако сте собственик на модерен дом или планирате да построите такава къща, това е друг въпрос.

Строгостта и елегантността на хай-тек градината най-добре подхожда на сгради в стила на таванско помещение, минимализъм, конструктивизъм,

деконструктивизъм, модернизъм, постмодернизъм, хай-тек, модерни фахверкови прозорци с панорамно остъкляване, частично скандинавски стил.

Ландшафтният дизайн винаги изисква значителни финансови инвестиции и високотехнологичните градини в този смисъл са особено скъпи. Обикновено къщата е нетипична, създадена по индивидуален проект. Има и по-бюджетна алтернатива - модулни къщи. Те изглеждат модерни, но са много по-евтини, лесни и бързи за инсталиране.