Уникална система за отглеждане на шаран в езеро в Австрия, система за агролесовъдство, култивираща салак или змийски плодове в Бали, Индонезия и агролесовъдна системата за какао в Сао Томе и Принсипи, се превърнаха в най-новите допълнения към Системите за селскостопанско наследство с глобално значение, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Системите, официално определени по време на среща на научната консултативна група на системите за селскостопанско наследство с глобално значение, която се проведе на 19 септември, включват първите одобрени обекти от Индонезия и Сао Томе и Принсипи и втория за Австрия, цитира организацията БТА.

В рамките на водещата програма на ФАО избраните обекти са от глобално значение, демонстриращи сигурност на прехраната и поминъка, агробиоразнообразие, системи за устойчиво знание и практики, социални ценности и култура, както и изключителни пейзажи. Много обекти демонстрират отлични практики за превръщане на хранително-вкусовите системи в по-устойчиви на изменението на климата, за използване на биоразнообразието и управление на екосистемите по устойчив начин.

С най-новите допълнения към списъка със системи за глобално земеделско наследство, световната мрежа за земеделско наследство на ФАО вече се състои от 89 системи в 28 страни по света.