Хайде да погледнем в бъдещето! Да си помечтаем смело, дръзко дори, за изумително красиви цветни градини и балкони! Замисляли ли сте се къде е границата между мечтите, целите и сбъдването им? В поставения краен срок, но по-важното – в първата крачка и всяка следваща по пътя до случването.

Та, днес ще мечтаем, но и ще правим първи крачки към сбъдване. Как ли? Лесно е! Просто си съберете семенца и ги съхранете за догодина, пък и за следващата, и по-следващата. Тогава, с вяра и надежда за по-добро, ги посейте. Видяхте ли? Наистина е лесно!

Според редица учени и практици, именно семената са най-лесния и евтин начин да си направим застраховка.

Могат да се събират и съхраняват

семена от всякакви растения

Важното е да знаем как, кога, за колко време, при какви условия и с какви специфики, а не на последно място и как да ги събудим.

Основно правило за всички семена е да се събират сухи, в слънчевите часове на денонощието и когато сме сигурни, че са добре узрели според индивидуалните особености на растенията. Тънък момент е хем да са зрели, хем да не са се разпилели сами. Тук могат да помогнат всякакви приспособления, които да изиграят ролята на сакче (дамски чорап, платнено пликче и други).

Може да сте сигурни, че семената са зрели, когато „опаковката" им придобие характерните белези - пергаментова структура за сухите кутийки, ярък цвят за сочните плодове и т.н.

Условия за успех

1. Изсушените семена се запазват жизнени в хартиени пликове или съдове с херметическо затваряне. Добре е да се добавят и пакетчета със силика гел, които да отнемат излишна влага. Важно е обаче, да се следи дали въпросният гел няма да пресуши и самите семена.

2. Топлината и влагата могат да провокират преждевременно покълване или развитие на гъбни патогени. Редовното проверяване и взетите навреме мерки са най-сигурния начин да предпазите семената от нежелани последствия.

3. Има и семена (например тези на магнолията), които не бива да изсъхват, защото после не могат да поемат вода. Те се съхраняват във влажен пясък, вермикулит или друг материал.

4. Съхранени в хладилник при 4 градуса температура семената запазват жизненост най-дълго. Ако няма такава възможност, достатъчно е помещението да бъде сухо и хладно.

Още особености

Стерилни цветове не образуват семена – това най-често са кичести цветове или такива, при които едни органи са заменени за сметка на други. Например типично мъжките цветове при тиквовите култури.

Неуспешно размножаване чрез семена може да се получи при хибридните растения (F1).

Проблеми, естествено, могат да представляват и факторите на средата - лошо опрашване, лошо изхранване на семената, недозрели семена и т.н.

Защо някои не поникват?

Семената неслучайно имат срок на годност. Точно затова ежегодното им събиране е от първостепенно значение за запазване на ценните видове и сортове. Не всяка година е добра, не винаги опрашването протича по план, а е възможно да се случи нещо и по време на съхранение. Та, колкото повече, толкова по-добре.

Не забравяйте

• Да надписвате - на етикета или плика трябва задължително да присъстват вид, сорт, дата и друга специфична информация, ако има такава.

• Да проверявате често какво е състоянието на посевния материал. Гъбните патогени се развиват бързо и неусетно.

• Да направите тест за кълняемост преди да пристъпите към същинската сеитба, когато ѝ дойде времето.

Типично мъжки цвят на растение от семейство Тиквови, което има само прашници, но не и плодник, следователно от него не могат да се очакват плодове и семена.
Типично мъжки цвят на растение от семейство Тиквови, което има само прашници, но не и плодник, следователно от него не могат да се очакват плодове и семена.