"Европа за България" е едногодишна информационна кампания на "24 часа" с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Европейския парламент. Целта е да дадем максимум информация за кохезионните политики, да направим видими преките ползи от тях.

До 2 години ще има 3000-4000 мегаватчаса соларна електроенергия, складирана в батерии, която да се инжектира в мрежата в пиковото потребление вечерта

В последните години енергетиката е като влакче на ужасите. По време на COVID пандемията беше време на много ниски цени, започна войната в Украйна - те станаха космически, с бума на ВЕИ-ата - се стига до ниски и дори отрицателни цени. Но последното е новото нормално. Това казва в подкаст Никола Газдов, председател на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия.

Той коментира пред журналистката Марияна Бойкова своите очаквания за след 2 години, когато се допуска, че ще бъдат усвоени 1,2 млрд. лв. европейско финансиране в батерии.

Те не са сребърният куршум, но са първата стъпка в балансирането на електроенергията, като излишъкът от горещите часове на деня се съхранява и ще се инжектира в мрежата във вечерните часове,  Това ще доведе и до успокояване на цените.

Газдов смята, че те ще дадат тласък и на строителството на нови веита. Неговото предвиждане е, че към 2026 г. фотоволтаиците ще са към 5000 мегавата мощност, при 3000 сега, я вятърните централи от 750 мегавата  ще станат 1500-2000. 

Никола Газдов
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Никола Газдов СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА