Професионалните ландшафтни дизайнери съветват да започнете планирането на обекта с подробен чертеж, където ще бъдат посочени всеки храст, цветна леха, градински сгради и пътеки. Но всъщност, дори когато донесете растение, което харесвате от разсадник или градински център, вие също неволно се занимавате с дизайн.

Наблюдавайки резултатите от усилията на много градинари, може да се разбере, че растенията на територията са разположени хаотично, без система. Цялостният пейзаж изглежда като колекция от произволно засадени растения.

Проблемът е не само липсата на единство на композицията, но и че неправилно поставените растения ще пречат на използването на градинското оборудване и на инструментите. В такава цветна леха или градина ще бъде трудно да се подрязват избледнелите растения, живият плет или декоративните храсти. Резултатът: много време, прекарано в грижи за цветната градина или загуба на някои растения.

Въпреки че подробният план на обекта е важен, няма нищо лошо в планирането в движение, докато създавате градината. Опитните градинари правят това доста често и се радват на резултатите. Какъвто и подход да изберете, ето няколко съвета за създаване на интелигентен и красив пейзаж.

1. Осигурете лесен достъп до градинските насаждения

Когато се грижите за вашата градина и парцел, определено ще използвате различни градински инструменти, косачка за трева и резачка. Планирайте насажденията и елементите на ландшафта така, че да са лесни за достъп.

Предвиждайте бъдещи строителни проекти, допълнения или ремонти, които може да изискват обемисто строително оборудване. За да направите това, изберете предварително свободни от засаждане площи, тогава няма да се сблъскате с необходимостта да изкопавате вече засадени, понякога скъпи растения.

2. Избор на фокусни точки

Фокусна точка е нещо като: "какво привлича окото ни." Правилно избраните фокусни точки осигуряват визуална насока, карат ви да се движите по-нататък през цялата територия, интригуват и дават обща представа за градината.

Какво да изберем като фокусни точки? В допълнение към обичайните опции: дърво или статуя, има много необикновени предмети.

Идеята е да изберете нещо, което е малко по-различно от останалата част от пейзажа по форма, цвят или текстура...

Това може да е архитектурна особеност на вашия дом или специално създаден елемент. Такава фокусна точка е сякаш отстрани, но задължително е свързана с цялостния пейзажен стил.

За просторни площи дори вековен дъб може да играе ролята на фокусна точка, но за малки градини - статуя, необичаен слънчев часовник или елегантна градинска пейка ще бъде отличен избор.

3. Официалният стил отнема време и пари

Официалният стил е един от най-трудните за създаване, а поддържането му отнема време и струва пари. Симетрията се постига много трудно. Например, близо до къщата ви растат две еднакви вечнозелени дървета. Ако при някакви непредвидени обстоятелства някое от тях умре, няма да имате с какво да го замените или ще трябва да отделите солидна сума, за да закупите подходящо копие.

Подобен проблем може да възникне при жив плет, когато няколко храсти са загубени. Както гласи английската поговорка: "Не слагай всичките си яйца в една кошница!"

Затова ви препоръчваме реалистично да оцените финансовите си възможности и времето, което сте готови да отделите за грижа за вашата градина.

4. Използвайте извити линии във вашия пейзаж

Когато организирате градината, използвайте не само прави линии, но и криви: криволичещи пътеки, неравномерни граници на цветните лехи. Това ще направи градината интересна и по-сложна. Все пак спазвайте умереност във всичко.

Ландшафтните дизайнери ви съветват да изберете какво ще доминира във вашия проект и какво ще играе второстепенна роля. Например плетеница от криволичещи пътеки и голям брой цветни лехи с различни форми и размери само ще създадат хаос, а твърде дългата пътека ще доведе далеч от целта на вашия път. Ще бъде по-добре, ако направите второстепенните пътеки криволичещи, но основните все пак да бъдат по-насочени.

5. Създайте движение

Неподвижният пейзаж прилича на картина. Картините обаче са добри за декориране на стени, а градината не може да бъде безжизнена и изисква движение. Нито една цветна градина не е пълна без декоративни треви и цветя, които лесно се движат от вятъра.

Засадете ярки цветя във вашите цветни лехи, за да привличате пеперуди, а също така намерете място за плодни храсти и бани за птици. Това ще създаде оживено движение в градината, а в същото време птиците ще ви помогнат в борбата с вредителите по дърветата.

Декоративните орнаменти, окачени на дърветата, ще придадат енергия и звук на градината. Тяхното премерено люлеене от вятъра няма да омръзне, но мелодичните звуци приятно ще разнообразят атмосферата наоколо.

6. Съсредоточете се върху дома

Дори домът ви да не е архитектурен шедьовър, с помощта на добре подбрани растения лесно можете да го превърнете в забележителност. Например, ако къщата има грозни, груби ъгли, можете да смекчите ръбовете, като засадите растения наблизо: декоративен храст или лоза (текома, катереща роза, клематис) покрай стената.

Това ще ви помогне да направите къщата част от пейзажа. Но се контролирайте и не превръщайте насажденията близо до къщата си в непроходим гъсталак.

Във всяка къща: малка или голяма, стара или чисто нова, определено ще има архитектурна особеност, която може да бъде подчертана благоприятно.

7. Правилно засаждане - красив пейзаж

Когато купувате растения винаги питайте какви условия изискват за добър растеж, цъфтеж или плод. Някои растения се нуждаят от много топлина и светлина - те ще трябва да бъдат засадени на слънчеви места, докато други обичат ажурна частична сянка - за тях трябва да се отдели сенчесто място.

Друг нюанс е, че когато купувате младо растение, трябва да знаете какво ще стане след няколко години. Имате ли достатъчно място за такъв домашен любимец?

Начинаещите често правят грешката да засаждат с радост бързорастящи растения. От една страна, това е удобно, тъй като районът бързо придобива пищен вид, но от друга страна, ще трябва често да режете и понякога да изтънявате такива гъсталаци, за да запазите декоративния вид. В резултат на това времето и парите, изразходвани за подрязване и друга поддръжка, ще се увеличат.

Имайте предвид, че между растенията и цветята трябва да има разстояние, необходимо за циркулация на въздуха. Това ще предпази насажденията ви от увреждане от гъбички и вредители.

И за да не изглежда цветната градина недовършена, в пространството между многогодишните растения се засаждат едногодишни растения. Така че можете да променяте външния вид на пейзажа всяка година.

8. Търсете нови възможности

Когато живеете в една и съща къща дълги години, виждате една и съща градина, започвате да я възприемате като нещо непроменено. Като цяло спирате да обръщате внимание на много неща.

С обичайно движение отмествате клоните на обрасъл храст или прекрачвате дънер, който пречи от няколко години.

Всичко това ви пречи да създадете пейзажа, за който мечтаете.

Чувствайте се свободни да изкоренявате гъсталаците и да изчистите района от ненужни боклуци. Подгответе дърва за барбекю от пънове и стари дървета. Сега, на освободеното слънчево място, можете да организирате зеленчукова или розова градина, да направите павирана площ за вътрешен двор или да сложите фонтан.