Силен сезон за лов на дива свиня и благороден елен очакват ловните стопанства. В Девин отварят ферма за развъждане на глухар заради критично ниската популация

Сезонът за лов на пернат дивеч е в своя пик. България традиционно е една от елитните дестинации в Европа. Тази година обаче ловът на гургулици е ограничен и дневната норма е намалена до 3 броя на ловец заради намалените запаси не само в България, а и в Европа.

Южноцентралното държавно предприятие предприема мерки за увеличаване популацията на гургулици. Докато през последните години разрешеният брой за отстрел е бил 8, през този сезон количеството е 3 броя на ден на ловец. Нормата за пъдпъдък е 15 броя, за горски бекас 10 броя, за гривяк също 10 броя. Миграцията на прелетни птици вече е факт - събират се, за да поемат на юг. Това каза за „Български фермер" инж. Румен Евтимов, лесоинженер в Южноцентрално държавно предприятие.

По инициатива на ЮЦДП в град Девин е планирано да заработи ферма за развъждане на глухар.

„Популацията на този вид едра птица значително намаля през последните години. Естественото й местообитание е в Рила, Пирин и Родопи, но към момента запасите от нея почти са изчерпани. До 1992 г. на това място в Девин е имало такава развъдна ферма, а впоследствие е спряла да функционира поради финансови проблеми. Идеята ни е, фермата да заработи през 2025 г. Осигурили сме средства, предстоят ремонтни дейности, за да можем още от догодина да създадем основно стадо и да започнем да произвеждаме птици за разселване", посочи инж. Румен Евтимов и допълни, че краткосрочната цел не е да се даде възможност за отстрел, а да се възстанови силно намалялата популация.

В началото на октомври се открива ловът на дива свиня на гонки. Това е най-масовият лов и се очаква с нетърпение както от българския ловец, така и от чужденците, които се интересуват от този спорт.

„През последните години запасите от дива свиня намаляха значително заради Африканската чума по свинете, но популацията на територията на предприятието, обхващаща Западни, Средни и Източни Родопи, се запази и не е така засегната от болестта както в Северна България. През 2023 г. дружинките реализираха доста добър отстрел. Тази година се наблюдава добър прираст на популацията на дивата свиня. Очакваме силен сезон.

Ловът обаче поскъпна за новите авджии. Министерски съвет увеличи таксите за придобиване право на лов. Таксата за полагане на теоретичен изпит се повиши от 35 на 60 лв. Явяването на практически изпит ще струва 35 лв. вместо досегашните 25 лв.

Още за тазгодишния ловен сезон четете в новия брой на в. "Български фермер" от 9-15 септември