Зам.-министър Стратев с предложения за устойчиво развитие на лозаро-винарския сектор пред Групата на високо ниво по виното в Брюксел

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев представи предложения за справяне с текущите предизвикателства и за насърчаване на устойчивото развитие на лозаро-винарския сектор по време на първата среща на Групата на високо ниво по виното, която се проведе в Брюксел. Групата бе сформирана от Европейската комисия по искане на лозаро-винарския сектор на ЕС и има за цел да обсъди възможностите пред сектора.

Зам.-министър Стратев подчерта необходимостта от цялостен преглед на сектора с оглед на новите реалности, произтичащи от Новия зелен пакт, като акцентира върху значението на технологиите и агротехниката. Той предложи оптимизацията на тези фактори да бъде подкрепена с по-лесен достъп до иновации и технологии, което ще позволи по-устойчиво развитие на сектора. Според него, без подобрения в тези области, възможностите за устойчивост значително ще намалеят. В допълнение заместник-министърът подчерта необходимостта от подобряване на условията на труд, осигуряване на достъп до обучение, както и насърчаване на обмена на добри практики.

„Секторът се нуждае също от намаляване на административната тежест на ниво ЕС и от ясни механизми за адаптирате на винените продукти към новите очаквания на потребителите", посочи заместник-министърът и допълни, че кризисните механизми изискват повече гъвкавост на европейско ниво. В рамките на дискусиите той уточни, че основните предизвикателства пред винения сектор в България са все по-осезаемо повлияни от климатичните промени, водещи до значителни икономически загуби. По думите му, структурните специфики на сектора у нас и непрекъснато повишаващите се разходи за производство ограничават конкурентоспособността на произведеното грозде и вино в страната.

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев представи предложения за справяне с текущите предизвикателства и за насърчаване на устойчивото развитие на лозаро-винарския сектор по време на първата среща на Групата на високо ниво по виното, която се проведе в Брюксел.
Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев представи предложения за справяне с текущите предизвикателства и за насърчаване на устойчивото развитие на лозаро-винарския сектор по време на първата среща на Групата на високо ниво по виното, която се проведе в Брюксел.

По време на заседанието бяха обсъдени и политически мерки за адаптация към пазарните тенденции и използване на новите пазарни възможности, отнасящи се до лозаро-винарския сектор в ЕС. На първата среща на Групата на високо ниво по виното присъства и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното Красимир Коев.

България ще е домакин на един най-престижните независими винени конкурси в света Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе през 2025 година в град Бургас. Това стана ясно по време на среща на зам.-министър Стратев и изп. директор на ИАЛВ Коев с организаторите на конкурса. През 2016 г. страната ни бе домакин за първи път на събитието, което събра енолози, сомелиери, винени журналисти и вносители на вино от над 50 държави.