Очакваните валежи ще подобрят условията за дълбока оран и предсеитбени обработки на площите предвидени за сеитба на есенници

СЕДМИЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Дукена Жолева,

агрометеоролог при НИМХ

През първата половина от следващия седмдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време и температури близки до обичайните за края на лятото. На много места в полските райони се прогнозират валежи, овлажнение на почвата в орния слой и след продължителната суша постепенно подобрение на условията за дълбока оран и предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с есенници. До края на второто десетдневие на септември е агротехническият срок за сеитбата на зимна рапица.

През периода голяма част от късните земеделски култури ще приключат развитието си. При късните хибриди царевица, отглеждани при поливни условия, ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. Наднормените летни температури ускориха процесите на зреене при овошките и лозите. По-рано от обичайните срокове част от есенните сортове овошки ще встъпят в беритбена зрелост (Златна пармена, Джонатан, Червена превъзходна, Златна превъзходна, Канадска ренета и др.), а средноранните червени винени сортове лози (Каберне совиньон, Рубин, Руен, Сира и др.) – в технологична зрелост.

По-подходящи условия за приключване жътвата на слънчогледа ще се създават през втората половина от периода. Вследствие неблагоприятните агрометеорологични условия, сухо лято с екстремно високи температури, получените средни добиви от слънчоглед до момента са ниски, на много места под 100 кг/дка.

Средата на септември е подходящ срок за засаждане на ягодови насаждения. При засаждане на ягоди най-често се прилага редовата схема - междуредово разстояние 50-60 см и 15-20 см между растенията в реда. Посадъчният материал трябва внимателно да се проверява, тъй като редица болести и неприятели по ягодата (бели и червени листни петна, коренови хоботници, ягодова нематода, ягодов акар, вирусни болести и др.) се пренасят чрез разсада. При засаждането растежният връх на растенията трябва да остане над почвената повърхност.