Отдавна съществуват подозрения, че пчелите се влияят от електромагнитно излъчване. Във връзка с добавянето на много мачти с предаватели в предстоящия период и преминаването от 4G към 5G, пчеларската компания „Один" (Нидерландия) реши да проведе изпитания. Опитите включват предприемане на защитни мерки и проучване дали те имат значение за нашите пчели.

Пчели на покрива на музей

Пчелите на „Один" се намират на голям брой места в цялата страна, но предимно в селски райони, където излъчванията (все още) са сравнително ниски. Музеят „Кунстал" в Ротердам се намира в градски район, където излъчванията са очевидно по-високи поради голямата гъстота на мачтите и WIFI усилвателите. За затова е добра среда за провеждане на тест.

Измерване на излъчванията

Пчеларят от "Один" Йос Вилемс и новият му колега Бас Стрийкер наскоро измериха радиацията на покрива на „Кунстал". Оказа се, че тя е много висока, около 1,75 V/m, с пикове над 5 V/m. Поради това, след консултация с „Один", техническият отдел на музея построи заземена Фарадеева клетка от пилешка тел, която беше поставена около двата кошера. В клетката радиацията вече е средно 0,3 V/m, без високите пикове. Това се различава 5,8 пъти от външната среда! Въпреки това дори вътре в клетката нивото е все още високо. В стопанствата, където „Один" също има пчелни семейства, пчеларите й не измерват почти никаква радиация.

Спокойна почивка през нощта

„Разбира се, пчелите в „Кунстал", веднага щом излязат от клетката, все още попадат в излъчване", казва Йос. „Царицата, домашните пчели и ларвите обаче остават в кошера и така са по-добре защитени от радиация. А пчелите апортьори, когато са в кошерите през нощта, поне са по-слабо засегнати от радиацията, така че могат да си почиват добре."

Проверка на въздействието на излъчването

Пчеларската компания „Один" ще следи отблизо благосъстоянието на кошерите на покрива на „Кунстхал" в Ротердам и занапред. Излъчванията и на други локации на „Один" също ще бъдат наблюдавани. Въз основа на натрупания опит се очаква да стане по-ясно какъв е ефектът от клетката на Фарадей и всички други защитни мерки, както и кои от тях те ще приложат за техните пчелни семейства.