За по-малко от две години Полша може да заеме лидерската позиция в производството на пуйки в ЕС, сочат данни на Евростат. Към днешна дата Полша изпреварва Франция по производство на пуешко месо и сега пред нея е само Германия, която има най-високи производствени показатели на промишлено клане.
Според полската Национална палата по птицевъдство при запазване на текущата динамика на растеж още през 2020 г. можем да станем най-големият прозиводител на пуешко месо в Европа, изпреварвайки Германия, съобщава Spozywczy.
През последните две десетиления производството на пуйки в Полша постоянно нараства и през 2015-2016 г. страната влиза в топ-3 на европейските производители на пуешко месо. През 2017 г. се наблюдава известно намаляване на резултатите заради птичия грип.
През първите четири месеца на годината Германия е произвела 162 000 т пуешко месо. Полша е на второ място по производство на пуешко месо със 128 000 т. Следват Франция (113 000 т), Италия (97 000 т), Испания (76 000 т) и Великобритания (57 000 т).

Коментари