Когато има желание за една добра инициатива, винаги има възможност да се подкрепи. Съюзът на говедовъдите и животновъдите са положително настроени към тази идея и я подкрепят, каза председателят на Националния съюз на говедовъдите в България Димитър Зоров в ефира на Нова тв по повод инициативата "Великденска кошница" на Министерството на земеделието и храните. Идеята е търговците доброволно да предложат достъпни цени с по-ниска надценка.
"Надяваме се, че българските граждани ще получат една качествена българска храна, а не замразено новозеландско, което е внесено без да се знае кога е замразявано. А българската продукция ще е на достъпна цена и с минималните, нормални надценки", подчерта още той.
По думите му всяка верига има различни похвати как да продава определена стока на намалена цена. Той даде пример червените етикети, които сигнализират на потребителите, че дадена стока е на промоция и на по-изгодна цена. Според Зоров подобни "вътрешни акции" се правят целогодишно от търговските вериги. Той беше категоричен, че българските фермери подкрепят това. "Важно е обаче какви продукти ще бъдат поставени в тази кошница. Дали това ще бъдат български продукти, които познаваме, като примерно агнешкото, българските яйца. Или ще бъдат, чрез различни прекупвачи - докарани у нас новозеландски замразени агнета, уточни Зоров.
Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" коментира, че "при отправена покана в 17:45 вечерта в петък, или една седмица преди празника - инициативата е малко закъсняла".
"Трябваше да се предприеме това поне две седмици по-рано. Даже месец преди това, за да имат време търговците да си направят плановете, как да стане и може би ще има ефект. Доколкото знам в Гърция има подобна акция, но тя е стартирала доста по-рано. Сега вероятно ще трябва да чакаме още една година, за да го направим малко по-добре", заяви той.
По въпроса с вноса на новозеландско месо, което се внася у нас силно замразено и без да е ясно качеството му, Николов беше категоричен, че има начини за точното проследяване на тази стока. И обясни, че в ЕС има много ясно изградена такава система, но тя трябва да се "спазва и прилага стриктно и надзорът да си е на мястото". И даде пример. Когато един инспектор отиде в магазина и поиска документацията, може да стигне до фермата, където е отглеждано животното и до нивата, където е пасло.
"Тоест, ние говорим за един надзорен проблем, проблем на контрола на пазара, дали той е адекватен и на място, а не за добросъвестност на някакви вносители. Така че - такава злоупотреба с представяне на месо като българско и прясно, а то да е замразено и вносно - не може да се случи", подчерта Николов.
Коментари