Обичате ли агнешко? Това месо има ревностни почитатели и също толкова ревностни противници. Но за да „вкусите" агнешкото, трябва да се научите как да го готвите правилно. Например, задушеното агнешко с картофи е много вкусно, ако изберете правилното месо. Необходимо е да изберете младо агне, тъй като месото на шилето (отрасналото агне) има специфична миризма, освен това остава жилаво дори след дълго задушаване.
Тайните на готвенето
Агнешкото е много подходящо за задушаване. За да приготвите ястието, трябва да изберете предно или задно бутче. Гърдите също ще са подходящи. Месото се нарязва на по-големи парчета, за да бъде по-сочно.
Препоръчва се нарязаното агнешко да се запържи на силен огън, докато се появи коричка. Едва след това се налива вода или бульон и се оставя да къкри до готовност. Трябва да го варите на слаб огън, като покриете съда с капак. Препоръчително е да добавите подправки в края на задушаването. Розмаринът, мащерката, копърът, майораната, чесънът, дафиновият лист и различните видове пипер особено подобряват вкуса на месото.
Най-добре е да нарежете картофите на големи парчета. Освен това, към картофите почти винаги се добавя лук - този зеленчук идеално допълва ястието. Можете да добавите и други зеленчуци – моркови, чушки, зеле, домати.
Интересни факти! Агнешкото съдържа наполовина по-малко вреден холестерол от телешкото и четири пъти по-малко от свинското.
Задушено на фурна
В Италия задушеното агнешко с картофи на фурна е ястие, което често се сервира на великденската трапеза. Но, разбира се, може да се приготви по всяко време.
Продукти: 1,2 кг агнешко месо, 1,2 кг картофи, 3 скилидки чесън, 1 глава лук (по-добре е да използвате праз, но обикновеният лук ще свърши работа), 12 чери доматчета, 0,5 чаена чаша бяло трапезно вино, 2 дафинови листа, сол, бял смлян пипер и розмарин на вкус.
Приготвяне: Измийте агнешкото, почистете го от ципи и жили, нарежете го на едри парчета. Накълцайте чесъна, смесете го с бялото вино и добавете розмарин, смлян пипер и натрошен дафинов лист. С получената марината се залива месото и се оставя поне за половин час.
Изсипете растително масло в тава за печене с високи стени, наредете парчетата агнешко, добавете едро нарязаните картофи, нарязани на половинки чери домати и лук – на полумесеци. Поръсете със сол и сухи подправки. Разбъркайте с ръце. Полейте с 50 мл от маринатата, в която е киснало месото.
Поставете във фурната на 220 градуса и печете час и половина, като на всеки 30 минути изваждате съда и разбърквате съдържанието с шпатула.
Агнешко в гювече
Задушено агнешко с картофи в гърне е идеално и за празнична трапеза.
Продукти: 600 г агнешко месо, 6 картофа, 3 моркова, 3 глави лук, 3 домата, 400 г кашкавал, подправки и сол на вкус, растително масло за пържене.
Приготвяне: Нарежете агнешкото на ситно. Картофите се обелват и нарязват на средно големи кубчета. Лукът се нарязва на ситно, а морковите се настъргват на средно ренде, нарежете доматите на филийки. Запържете морковите и лука в растително масло. Месото запържете отделно, докато се появи коричка.
На дъното на гювечетата се слага по една лъжица запържени моркови и лук. След това разпределете месото и върху него сложете картофите. Добавете останалите запържени зеленчуци. Разтворете солта и подправките в гореща вода и я сипете в гювечетата, така че да е на нивото на картофите. Поставете няколко резена домат отгоре, посолете и поръсете с черен пипер. Захлупете гювечетата с капаци и ги постете в студената фурна.
Включете фурната на 200 градуса и гответе около 40 минути. След това извадете гювечетата, махнете капаците и поръсете с настърган кашкавал. Върнете ги отново във фурната, този път без капаците и печете още 15-20 минути.
С патладжани
Друга версия на рецептата за готвене на агнешко с патладжан.
Продукти: 1 кг агнешко месо, 2 патладжана, 800 г картофи, 5 домата, 3 глави лук;, 3 моркова, 3 скилидки чесън (по желание).
Приготвяне: Нарежете агнешкото на кубчета около 3 см. Запържете месото в растително масло, добавете около половин чаша вода, сол и оставете да къкри, докато месото омекне.
След това върху агнешкото се нареждат едри парчета картофи и се заливат с гореща вода, така че да покрие едва картофите. Посолява се. Оставете да къкри 10 минути след като заври.
Обелете и нарежете патладжаните и ги наредете върху картофите. Оставете да се задушава още 10 минути. Лукът и морковът се нарязват на ситно и се запържват в тиган. Залейте доматите с вряла вода и ги обелете. Към месото и картофите се добавят запържените зеленчуци и едро нарязаните домати. Гответе около 1 час, зеленчуците трябва да започнат да се разваряват.
Добавете ситно нарязания чесън и билки. Оставете да къкри на слаб огън още четвърт час, без да отваряте капака.
Със зеле
Задушеното агнешко със зеле и картофи се приготвя лесно.
Продукти: 500 г агнешко месо, 500 г бяло зеле, 200 мл бульон или вода, 6 картофа, 2 моркова, 2 глави лук, 1 връзка копър, 3 суп. лъж. растително масло, дафинов лист, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Картофите се обелват и нарязват на лентички. Нарежете зелето на ивици, настържете морковите, а лука нарежете на тънки половинки. Измийте и нарежете билките на ситно.
Измийте агнешкото, почистете го и го нарежете на тънки, продълговати парчета. Запържете месото в растително масло за пет минути, като разбърквате непрекъснато. Посолете, поръсете с черен пипер и прехвърлете в съд за задушаване. Покрийте със слоеве лук, картофи, зеле и моркови. Залейте с бульон или подсолена вряла вода и сложете на огъня. Оставете да къкри 40-50 минути.
В мултикукър
Можете да задушите агнешко с картофи в мултикукър. Използвайте режим „задушаване".
Продукти: 1 кг агнешко месо, 700 г картофи, 100 г моркови, 100 г лука, 250 мл вода, 120 мл растително масло, сол и подправки на вкус.
Приготвяне: Измийте месото, подсушете го и премахнете излишната мазнина и ципи. Нарежете го на кубчета около 2 см. Обелете лука и го нарежете на полукръгчета, морковите - на тънки кръгчета или настържете на едро ренде. Нарежете картофите на кубчета, приблизително колкото месото.
Изсипете олиото в купата на мултикукъра и включете на режим „пържене" за 30 минути. След няколко минути, когато маслото се загрее, пуснете лука в него. След около 10 минути добавете агнешкото и гответе до края на програмата. Разбъркайте няколко пъти по време на пърженето.
След това, върху месото и лука се нареждат морковите, а след това и картофите. Добавете сол и подправки на вкус, сипете вода. Включете режим „задушаване" за 2,5 часа.
Необичайна рецепта със сини сливи
Ако обичате необичайни комбинации, пригответе агнешко със сини сливи и картофи.
Продукти: 1 кг агнешко месо, 1,5 кг картофи, 2 глави лук, 1-2 моркова, 2 дафинови листа, 5 зърна бахар, 0,5 чаена лъжичка кимион (ако не харесвате тази подправка, не я добавяйте), 200 г сини сливи без костилки, 0,5 люта чушка, 2 скилидки чесън (по желание), растително масло за пържене, сол, смлян черен пипер на вкус, пресни билки за сервиране.
Приготвяне: Измийте и почистете агнешкото, нарежете на едри парчета. Нарежете лука на полумесеци, а морковите - на кръгчета или половинки кръгчета с дебелина 2-3 мм. Нарежете картофите на едри парчета, средната грудка нарежете на 4 части.
Загрейте олио в тиган и запържете месото от двете страни. Прехвърлете го в тенджера или гювеч. Първо запържете лука в тиган, след това добавете морковите и запържете зеленчуците заедно за няколко минути.
Прехвърлете картофите и запържените зеленчуци в тенджерата с месото. Добавете сол и подправки на вкус. Сипете вода, докато покрие храната и оставете да къкри. След като заври се добавя ситно нарязана люта чушка и котлонът се намалява. Задушавайте на слаб огън 2 часа. Добавете сини сливи 30 минути преди да е готово.
Първо трябва да ги залеете с гореща вода за 15 минути и след това да се изплакнат добре. Ако плодовете са големи, можете да ги нарежете на половинки.
Поставете готовото ястие в чинии, поръсете с наситнен чесън и ситно нарязани билки.
С лук и гъби
Можете да готвите агнешко с картофи и гъби. Най-лесният начин е да използвате печурки. Ястието се приготвя в тенджера с дебело дъно или котел. Можете да използвате чугунен тиган с високи страни.
Продукти: 500 г агнешки шол, 10 средно големи картофа, 8 средни гъби, глава лук, морков, 1 суп. лъж. доматено пюре, сол, смлян черен пипер, подправки и пресни билки на вкус, олио за пържене.
Приготвяне: Нарежете месото на кубчета със страна около 3 см. В тенджера с дебело дъно се налива олио и се оставя да загрее. Агнешките парчета се слагат в олиото и се запържват до хрупкавост. Добавете лука и разбъркайте. Лукът трябва да се накълца на ситно. След това добавете настърганите моркови и нарязаните гъби, добавете доматеното пюре и разбъркайте.
Нарежете картофите на кубчета с големината на месото. Добавете ги в тигана. Налейте вода, така че да е на нивото на храната. Подправете със сол и подправки на вкус. Освен черен пипер препоръчваме да използвате индийско орехче и малко къри. Можете да използвате смес от подправки за агнешко.
Оставете да заври и намалете котлона значително. Оставете да къкри на много слаб огън около 1,5 часа. По време на задушаването се старайте да не разбърквате, за да останат картофите цели.
Сервирайте ястието горещо, поръсено с пресни билки.
В котел с домати
Традиционно ястие от Централна Азия е агнешко с картофи, задушени в котел. Основният трик при готвенето е да не разбърквате ястието, докато се задушава. Така картофите ще останат цели.
Продукти: 400 г агнешки котлети, 50 г агнешка мас (може да се замени с растително масло), 1 кг картофи, 400 мл вода, морков, 2 глави лук, 100 мл доматен сок или настъргани домати, сол и подправки на вкус.
Приготвяне: Нарежете агнешкото на едри парчета, ако използвате ребра, направете разрези между костите. В котела (може да използвате голяма тенджера) разтопете агнешката мас. Парчетата месо се поставят в загрята мазнина и се запържват. Поръсете ги със сол и подправки.
Съвет! За да приготвите това ястие, се препоръчва да използвате микс от пипер, както и семена от кимион и кориандър.
След това прибавете лука, нарязан на дебели пръстени. Нарежете морковите на кръгчета или доста големи кубчета и също ги добавете. Нарежете картофите на едро - средно големите клубени могат да бъдат нарязани на четвъртинки. Прехвърлете картофите при месото и зеленчуците. Сипете доматения сок и водата, в която сте разтворили солта и смесените подправки.
Сложете съда на огъня и веднага щом заври, намалете котлона и оставете да къкри 1,5 часа. По време на задушаването не махайте капака и не разбърквайте. Сервирайте ястието горещо и поръсете с пресни билки.
Кабоби със зеленчуци
Кабоби е таджикско ястие, приготвено от агнешко и зеленчуци.
Продукти: 900 г агнешко месо, глава лук, морков, 4 средни картофа, малък патладжан, 2 чушки, 200 г зеле, 300 г дюли, 2 домата, 4 скилидки чесън, 40-50 мл растително масло, сол, пресни билки, черен пипер на вкус.
Приготвяне: Нарежете месото на едри парчета. Поръсете с черен пипер и сол. Запържете в тенджера с горещо растително масло. Когато парчетата месо образуват златиста коричка, добавете нарязания лук и пържете още около 5 минути. След това се залива с чаша вода и се задушава на слаб огън за половин час.
През това време почистете зеленчуците. Картофите, доматите и патладжаните се нарязват на тънки филийки, а чесънът - на малки кубчета. Почистете чушката от семките и я нарежете на тънки ивици. Нарежете и зелето на ленти. Обелете дюлята, разрежете я на две и почистете от семките, след което я нарежете на тънки филийки.
Върху месото и лука първо се нареждат картофите, след това - патладжаните, дюлята и зелето, поръсват се с пресни подправки и чесън, посоляват се и се поръсва с черен пипер, отгоре се нареждат резените домат. Поставете на котлона и оставете да къкри на слаб огън за около 1,5 часа.





Коментари