В Испания нови разпоредби задължават училищата да включват плодове, зеленчуци и риба в седмичните си обедни менюта. Тази инициатива, въведена с кралски указ, има за цел да се справи със затлъстяването при децата, като намали консумацията на пържени и мазни храни. Училищата вече са задължени да предлагат вегетариански и вегански ястия.
Въпреки репутацията на Испания като страна със средиземноморска диета, проучване от 2019 г. разкрива, че над 40 % от децата на възраст от шест до девет години надвишават препоръчителните нива на тегло, а 17,3 % са класифицирани като затлъстели. Проучване от 2023 г., проведено от Националната агенция по храните на Испания, подчертава, че 37 % от училищата сервират две или по-малко порции пресни зеленчуци седмично, като много от тях надвишават препоръчителните две порции пържена храна.
Министерството на потребителите съобщи, че 1200 училища никога не са включвали риба в храната си. Освен това почти една трета от училищните столове предлагат прекалено големи порции пържена храна. Според Пабло Бустиндуй, министър на потребителите и социалните въпроси, новият закон изисква поне 45% от плодовете и зеленчуците да бъдат сезонни и за предпочитане от местен произход, като 5% от тях трябва да бъдат сертифицирани като биологични.
В училищата също така се забранява предлагането на напитки с над 5% съдържание на захар, като са въведени специфични ограничения за кофеина, мазнините и солта.
Правителствени проучвания показват, че 70% от напитките в училищните автомати надвишават препоръчителните нива на захар и кофеин. Пиците и пайовете, които не се приготвят на място, са ограничени до един път месечно, а всяка пържена храна трябва да се приготвя със зехтин или слънчогледово олио.
Коментари