Листният зеленчук се отглежда много лесно, остава в градината две години

Манголдът е листен зеленчук, който е богат на хранителни вещества. Той е първият зеленчук от род Beta, който е култивиран. Въпреки това не е много разпространен, особено сред родните както професионални, така и хоби градинари.

Манголдът е салатна култура, която осигурява много полезни вещества за човешкия организъм. Освен това се отглежда лесно, тъй като няма сериозни изисквания.

Манголдът се нарича още спанаково или листно цвекло. Зеленчукът е много популярен в средиземноморската кухня. Отглежда се предимно в Западна и Южна Европа, а също и в Северна Америка.

Листният зеленчук се цени основно

заради листата и месестите дръжки.

Листата на манголда се използват за приготвяне на пюрета, супи, баници, салати. Дръжките се варят в подсолена вода, след това кожицата им се обелва и те се приготвят като аспержи.

Развитие

Манголдът е двугодишно растение. През първата година образува листна розетка и силно разклонен корен. На следващата година презимувалите растения развиват цветоносно стъбло и се образуват семена.
Листата на манголда са големи, къдрави и месести. В зависимост от вида им се обособяват двата основни вида:

  • листен - листата са дълги до 20 см, приличат много на тези на спанака;
  • дръжков - листата са по-едри, достигат до 60 см и имат месеста дръжка.

Изисквания

  • Манголдът предпочита плодородна и влажна почви, но не понася преовлажняването. Много добре се развива на почви богати на азот и калий.
  • Растението е по-малко взискателно от салатното цвекло по отношение на светлината.

Понася добре засаждане на частична сянка. При такива условия листата му имат по-нежен вкус, но дръжките не са така ярко оцветени.

  • Студоустойчива култура е, спокойно зимува в градините, особено в топлите райони на страната, където може да продължи да се развива при по-топли зимни месеци.

Отглеждане

Културата се отглежда с разсад или чрез директна сеитба на семената. Обикновено семената се засяват през февруари – март, когато ще е чрез разсад, или през април при директна сеитба. При оформяне на 2-3 същински листа растенията са готови за засаждане на постоянно място в градината. Разстоянията на засаждане са 40 см между редовете и 30-35 см вътре в реда. При директна сеитба при нужда може да се наложи растенията да се проредят, като то трябва да се направи на разстояние 30-35 см между тях.

Прибирането на листата става на няколко пъти, като първо се берат най-външните. Препоръката е да се отрязват около 1/4 или 1/5 от общия брой листа, за да не се изтощават растенията. Изрязването започва след пълното оформяне на най-външните листа.

Важна грижа

В края на есента, преди времето трайно да се застуди, растенията се изваждат от лехата. Изрязват се външните им листа и след това се засаждат плътно едно до друго в пясък или почва, като се поставят в подходящо помещение за съхранение. Така растенията продължават да растат и през зимните месеци, като до пролетта се берат пресни листа. Развилите се при липса на светлина листа са още по-нежни и вкусни в сравнение с тези, израснали на светло.

Повечето градинари обаче оставят растенията да презимуват в градината, което обикновено протича без проблем.

Полезна и лечебна храна

Безспорно манголдът се нарежда сред съвременните супер храни. Листата на манголда съдържат сухо вещество до 11%, захари до 4,6%, витамин С до 167 мг%.

Доставя на човешкия организъм още желязо, калций, магнезий, калий, манган, мед и фосфор. Също така аминокиселини, протеин, лутеин и фибри.

Манголдът се прилага в народната медицина. Съвременната фармация също използва екстракти от растението, тъй като то притежава отлични антиоксиданти свойства.

Декоративни качества

При някои сортове манголд листата са изключително ефектни. Освен че са силно накъдрени, те са и обагрени в различни цветове. Дръжките могат да са оцветени в жълто, оранжево, червено, лилаво, а понякога са и многоцветни.

Заради тези си качества манголдът често се засажда и в цветни композиции в декоративната градина.