Може да е естествен процес, но и грешка в отглеждането

Ако лукът в лехата пожълтява, няма място за притеснение. Да разгледаме възможните причини и как да се справите с тях.

Промяната на цвета и увяхването на перата на лука (а и на чесъна) в края на сезона е естествен процес. Но понякога се случва лукът да пожълтява като следствие на други причини. В тези случаи е необходимо да се предприемат спешни мерки.

За да предотвратите пожълтяването, можете да използвате както народни средства, така и по-тежка „артилерия".

Грешки в грижите

Най-честата причина, поради която върховете на лука пожълтяват, е в липсата на добри грижи.

  • Недостатъчно поливане

Ако лукът изведнъж започне да пожълтява и почвата в градинската леха е суха, най-вероятно проблемът се крие във факта, че растението е „жадно".

Мерки за контрол:

Спазвайте режима на поливане. През първата половина на лятото лукът се полива два пъти седмично, през втората половина - веднъж седмично. Поливна норма: 6-8 л на 1 кв. м. Естествено, при сухо време лехата се полива по-често.

Лукът се полива по възможност с вода с температура 18-25°C директно до стъблото, за предпочитане през първата половина на деня.

Когато горният слой на почвата изсъхне, добре е да се окопае леко.

  •  Дефицит на хранителни вещества

Друга възможна причина, поради която върховете на лука пожълтяват, е липсата на микро- или макроелементи в почвата.

Като правило, най-често това е липса на азот. При недостиг на този елемент перата на лука стават къси и дебели. Цветът им обаче не е здравословно зелен, а жълтеникав.

Мерки за контрол:

Как да храним лука, за да не пожълтява? Разбира се, чрез използване на азотсъдържащи торове. Най-добре е да се внася органична материя - разтвор на оборски тор и карбамид (за 10 литра вода вземете 1 чаша угнил оборски тор и 1 супена лъжица карбамид и оставете за няколко дни).

Капризите на времето

В природата няма лошо време. Но зеленчуците в градината не „мислят" така!

Интензивните дъждове, продължителната суша, необичайно студеното и твърде горещо лято имат еднакво отрицателно въздействие върху реколтата. Поради тази причина и лукът, и чесънът, и празът пожълтяват. За съжаление, няма видове лук, които да са напълно устойчиви на капризите на времето.

Мерки за контрол:

Остава само да се надяваме на „милостта" на природата към реколтата, да поливаме лука навреме по време на горещо време и да го покриваме в случай на много силни студове.

Вредители

Друга възможна причина за жълтеенето на лука са болестите и неприятелите. Когато някои от тях се развие в по-голяма численост, може да се стигне до сериозни проблеми. Възможните вредители ще разгледаме в някои друг брой.

Все пак, за да гарантирате здрава реколта, важно е да се извършва цялостна превенция:

0 накиснете луковиците в разтвор на фунгицид преди сеитба;

0 обработвайте почвата, напръскайте лука след засаждане;

0 мулчирайте почвата с подходящи материали;

0 унищожете заразените растения навреме.

И, разбира се, не забравяйте за оптималното поливане и хранене.