Могат да бъдат много вкусни, разнообразни и да ви изненадат, опитайте

Въпреки че у нас често се употребява един израз за буламач или невкусни и сбъркани ястия и някои домакини биват обвинявани, че са приготвили „манджа с грозде”, упрекът често не е правилен, защото съществуват невероятни рецепти с този плод, дори и от нашите баби и майки.

Рецептите с грозде, които сме прочели и изпробвали, ясно доказват, че ястията могат да бъдат много различни и привлекателни.
Приготовлението с гроздови зърна не изисква много сложна подготовка. Най-често цели или разполовени , те са идеална прибавка към салатите или се добавят към сирена. Идеално служат за украса на десерти, сладкиши, кремове и торти.

Да започнем с една най-проста лимонада.
В летните жеги е много приятно и здравословно да утолите жаждата си с домашно приготвена такава. От зряло тъмно грозде може да се направи отлична лимонада с добавяне на мед и лимон, например. А ароматът, от рода на мента или друго, да бъде по ваш избор.

Гроздето много върви към пилешките, и въобще към местните ястия. Ако не сте пробвали, опитайте. Изпечете пиле или бутчета, патешки или пуешки гърди, и накрая може да покриете с разполовени зърна да се запекат – придават приятна киселинност, вкус на карамел, лека сладост. За аромата да не говорим, ако гроздето е също ароматно...

Можете да приготвите и вкусни спагети с извара и да прибавите грозде, което ястие има много фин вкус. Рецептата не се различава много от обичайния метод за приготвяне на тестени изделия, но накрая спагетите се заливат с извара и отгоре с нарязани гроздови зърна или само сок от тях.

Гроздето, за което знаем, че е класическо мезе към бяло или синьо сирене, несравнимо подхожда по този начин за бяло вино.
Със сигурност от грозде може да се получи и един от любимите зимни десерти – ще ви зарадва не само със своя необичаен вкус, но и с ярък цвят и божествен аромат. Сладкото от бяло грозде в никакъв случай не е по-малко вкусно от сладкото от бели череши, опитайте.
А можете да си направите и класически компот от грозде и ябълки.

Той е много вкусна и ароматна напитка за зимата, може да се съхранява и при стайна температура.

Компот само от бяло грозде също се оказва умерено сладка и много ароматна напитка, която зимъска напомня за слънцето, топлината и лятото.

Сега опитайте...

Студена супа 

Прави се по начин, подобен на таратора. Прибавят се кисела ябълка и бяло грозде. Сладостта й приятно се допълва от киселото мляко.
Примерната рецепта е: 150-200 грама бяло грозде без семки, нарязан пресен копър, краставица на дребни кубчета, кисела ябълка - обелена и нарязана на дребни кубчета, кисело мляко, сол и черен пипер. И се получава едно чудно мезе за ракия и мастика.

Една салата 

Тя може да бъде от бяло грозде и прясно зеле – комбинацията ще ви изненада.

Но би могло и зелето да се задуши, и тогава към него да се прибави гроздето или гроздовият сок.

Добавете накрая зехтин, пресен лук по избор, оцет, магданоз. Да има и цели зърна бяло и червено грозде.

Тези, които не желаят зърна, могат да смелят гроздето в кухненския робот. Мммммм...Опитайте.

Задушено с патешки гърди 

Ще стане чудна манджичка, ако задушите зехтин, добавите лук, зеле, после сок от грозде, оцет и мед. Готви се на умерен огън. Прибавят се патешки или пуешки гърди.

Преди сервиране поръсете с магданоз и пресни зърна грозде.
Както казахме вече, печеното месо със зехтин, сол, пипер и грозде е вкусно и подходящо ястие за всякакво вино. При печене на месото прибавете това, което обичате – мащерка, сол и черен пипер, сметана.
За подобна рецепта грозде се поставя в тава. Поръсва се със зехтин и се посолява със сол и прясно смлян черен пипер. Запича се в предварително нагрятата фурна за 15 минути. Оставя се на стайна температура. Гроздето може да се приготви няколко часа предварително.

Месото се изважда от хладилника и се посолява от двете страни със сол и прясно смлян черен пипер.

Мръвките или гърдите се слагат в тигана, запичат се за 5-6 минути, обръщат се от другата страна и се готвят още 4-5 минути. Изваждат се от тигана в затоплена чиния и се оставят за 5 минути. Тази стъпка е важна, защото ако се срежат веднага след готвенето, голяма част от соковете ще изтекат и месото ще стане сухо.

Нарязват се с остър нож на тънки парчета. В чиния или плато се поставя рукола, върху нея се подрежда нарязаното патешко месо. Залива се със сметана и се гарнира със запеченото грозде.

Сладко от бяло грозде 

За предпочитане са зърна без семки или с малко такива. Те се отделят от 1 кг грозде.

Захарта се слага на вкус, но не повече от 1 кг.

Нужни са още лимонена киселина – 5 грама или 1 ч.лъжичка, половин литър вода, индрише по избор.

От захарта и водата се сварява сироп и се оставя да изстине. Гроздето се измива добре и зърната се пускат в сиропа - оставят се вътре да престоят 15-20 минути. После се варят на умерен огън без да се разбъркват.

Пробва се за гъстота по класическия начин, като се капва капка върху порцеланова чинийка и не трябва да се разлее. Тогава се прибавят индришето и лимонената киселина, разтворена в малко вода;
Готовото сладко се изсипва в буркани и се съхранява на сухо и хладно място.

Туршия за зимна ракия 

Синьо или черно грозде е много подходящо за направата на една стара селски туршия. Някои обаче предпочитат да я приготвят и с бяло грозде.
Нужни са още - 1 с.л. Сол, 1 ч.л. ябълков оцет - до чертата на буркана, черен пипер - 5-6 зърна, 2-3 зърна бахар. По избор нашите баби са прибавяли малко карамфил и кориандър. Необходимо е да имате и синапено семе - 1 кафена лъжичка, по желание и копър, и салвия.
На дъното на всеки буркан се налива до чертата ябълковия оцет, после се добавят солта, бахара и подправките.

Бурканите се пълнят с измитите зърна. Който желае, може да добави резен корен джинджифил, няколко ивички почистена от семките люта червена чушка. Долива се с вода един пръст под капачката.

Бурканите се затварят с предварително изварени винтови капачки. Прехвърлят се в тенджера с постлана на дъното дебела кърпа. Заливат се със студена вода, която трябва да покрива около 3 пръста над капачките. След като водата заври, се засичат 3 минути и бурканите се изваждат с щипка от врящата вода. Обръщат се с капачките надолу.

Мариновано грозде за ястия с месо 

Това е любима рецепта на наша редовна читателка – Маргарита Ванчева от Пазарджик. Тя разказва, че за нея са много подходящи сортове като Болгар, Хамбургски Мискет, както и други десертни и ароматни.

Необходимите продукти са зърна карамфил /по избор/, корички от канела, 1 литър вода, 200 грама захар, 350-400 грама оцет.
Гроздето се измива и внимателно се оронват зърната, за да не се разцепят. В бурканите се поставят по 2 зърна карамфил, корички от канела и зърната. Не се притискат с ръце, а просто бурканите се стръскват, за да се намести гроздето.

Приготвя се заливката, като се сваряват вода, оцет и захар в съотношение 1 л вода, 200 г захар и 400 г оцет.
Гроздето се залива с горещата марината. Веднага се затварят бурканите и се стерилизират десет-петнайсет минути.
Получената туршия много върви през зимата като прибавка към различни меса.

Кисело-сладко желе 

За този много приятен десерт са необходими за една доза: осем лимона, 750 г бяло грозде – за предпочитане без семки, 1 ч.л. лимонена киселина, 500 г захар.

Лимоните се измиват, кората им се обелва, като се нарязва на тънки лентички. Гроздовите зърна се разрязват на две половинки.
Кипва се изцеденият сок с плодовете, които се оставят да престоят в него около 15 минути. С помощта на тензух се излива сокът, а плодовата маса хубаво се изстисква.

Вече охладеният плодов сок, заедно с лимонтозуто, захарта и лимонените корички се слагат да се сварят при непрекъснато разбъркване. През това време се отстранява образувалата се пяна.
Когато желето получи желаната гъстота, се сваля от котлона и се излива в бурканчета, който се затварят и обръщат.