Ястия, които ще ви стоплят в студа

Зимата е време за уютни вечери край камината, топли завивки и напитки. Но нищо не стопля душата и тялото така, както вкусната храна. През студения сезон ястията, които могат да дадат усещане за топлина и комфорт, са особено актуални. Събрахме няколко рецепти, които ще ви помогнат да създадете кулинарен уют дори в най-студените дни.

Зимният студ ни кара да търсим начини да се стоплим. Един от най-приятните е да сготвите нещо горещо и вкусно. Представяме ви списък с ястия, които са идеални за зимните вечери. От класически супи до креативни десерти, има по нещо за всеки.

Грахова супа 

Тази гъста и богата супа е идеална за онези дни, когато искате нещо просто, но много засищащо. Грахът е богат на протеини и въглехидрати, освен това съдържа много витамини и минерали. Добавете малко пушено месо, за да придадете на ястието пикантност и се насладете на топлината.

Продукти: 200 г грах, 300 г пушени ребра, 3 картофа, морков, глава лук, 2 скилидки чесън, 2 дафинови листа, сол и черен пипер на вкус, зелени подправки (копър, магданоз) - по избор

Приготвяне: Накиснете граха за една нощ в студена вода. Поставете пушените ребра в тенджера и ги покрийте с вода. Оставете да заври и варете около час. Добавете накиснатия грах и продължете да готвите още час.

Картофите се нарязват на кубчета, морковите се настъргват, а лукът се нарязва на ситно. Запържете лука и морковите в тиган до златистокафяво. Добавете запечените зеленчуци към супата заедно с картофите, дафиновите листа, солта и черния пипер.

Гответе супата, докато картофите омекнат (около 20 минути). 5 минути преди края добавете нарязан чесън и билки.

Сервирайте горещо, гарнирано с пресни зелени подправки.

Борш 

Класика на руската кухня, но все по-често намиращ място и в нашата кухня, боршът е идеален избор за зимата. Яркочервеният му цвят ще повдигне настроението, а богатият вкус и изобилието от зеленчуци ще ви дадат енергия за целия ден. Заквасената сметана и пресните билки ще добавят пълнота към ястието.

Продукти: 500 г свинско или телешко месо, 400 г бяло зеле, 3 картофа, глава червено цвекло, морков, глава лук, 2 суп. лъж. доматено пюре, 1 ч. лъж. оцет, 1 ч. лъж. захар, 2 дафинови листа, сол, черен пипер на вкус, заквасена сметана.

Приготвяне: Измийте месото и сварете в тенджера до готовност (около 1,5-2 часа). След това извадете месото и го нарежете на парчета. Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Добавете ги към бульона и гответе още 15 минути.

Цвеклото и морковите се настъргват на едро ренде, а лукът се нарязва на ситно. В тиган запържете цвеклото с оцета и захарта до омекване. След това добавете доматеното пюре и оставете да къкри още 5 минути. Отделно запържете лука и морковите до златистокафяво. Зелето се нарязва на ситно и се добавя в тигана при картофите. Гответе около 10 минути. Добавете запеченото цвекло, лука и морковите. Подправете със сол и черен пипер, добавете дафинов лист.

Гответе борша още 10-15 минути до готовност.

Преди да сервирате, оставете за около 30 минути, под капак. Сервирайте със заквасена сметана и пресни билки.

Греяно вино 

Това е напитка, която се свързва със зимните празници. Греяното вино се прави от червено вино, подправки (канела, карамфил, анасон), мед и плодове. Има невероятен аромат и незабавно ви стопля. Идеално за вечерни събирания с приятели.

Продукти: 750 мл червено вино (сухо или полусладко), портокал, ябълка, 2 суп. лъж. мед, 2 пръчици канела, 35 зърна карамфил, зърно анасон, щипка индийско орехче.

Приготвяне: Изсипете червеното вино в тенджера и поставете на среден огън. Портокалът и ябълката се нарязват на филийки и се добавят към виното. Добавете мед, канела, карамфил, анасон и индийско орехче. Загрейте сместа почти до кипене, но не я оставяйте да заври. Отстранете от котлона и оставете да престои, покрито, за 10-15 минути. Прецедете греяното вино през цедка и налейте в чаши.

Сервирайте горещо, гарнирано с резен портокал или ябълка.

Тиква, пълнена с месо и ориз 

Въпреки факта, че тиквата е символ на есента, тя осигурява страхотна топлина и през зимата. Пълнената тиква с месо и ориз е истинско произведение на изкуството. Изглежда впечатляващо, а вкусът е невероятен. Сърцевината на тиквата придава на ястието сладък оттенък, а месото и ориза го правят засищащо и питателно.

Продукти: тиква със среден размер, 500 г свинска или телешка кайма, 1 ч. чаша ориз, глава лук, морков, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. растително масло, сол и черен пипер на вкус, 100 г твърдо сирене.

Приготвяне: Измийте тиквата и отрежете горната част. Отстранете семките и част от пулпата, като оставите стените с дебелина около 2 см. Измийте ориза и го сварете до полуготовност.

Нарежете лука и морковите на малки кубчета. Чесънът се нарязва на ситно. Загрейте олиото в тиган и запържете лука и морковите до омекване. Добавете чесъна и гответе още една минута. Смесете каймата, ориза, запържените зеленчуци, солта и черния пипер.

Напълнете тиквата със сместа и покрийте с отрязания капак. Печете в предварително загрята до 180 °C фурна за 1,5-2 часа до готовност. Десет минути преди края на печенето отстранете капака и поръсете тиквата с настърган кашкавал.

Сервирайте тиквата гореща - цяла или нарязана.

Чай с джинджифил и лимон 

Джинджифилът е известен със своите затоплящи свойства. Чаят с джинджифил и лимон ще ви помогне бързо да се затоплите след разходка на чист въздух. Добавете мед за сладост и ще получите истински еликсир на здраве и топлина.

Продукти: 1 л вода, 50 г пресен джинджифил, лимон, мед на вкус.

Приготвяне: Обелете джинджифила и го нарежете на тънки филийки. Нарежете и лимона на филийки. Поставете джинджифил и лимон в чайник и ги залейте с гореща вода. Оставете чая да се запарва за 10-15 минути.

Сипете чая в чаши, като добавите мед на вкус. Сервирайте горещ.

Шоколадово фондю 

Можете да завършите вечерята с нещо сладко и необичайно. Шоколадовото фондю не е просто десерт, а цяло представление. Разтопен шоколад, сервиран с плодове, бисквити или блатове. Потопете се в света на шоколада и се отпуснете.

Продукти: 200 г черен шоколад, 100 мл сметана 33%, плодове (ябълки, банани, ягоди) на вкус, бисквитки или блатове - за потапяне.

Приготвяне: Начупете шоколада на парчета. Загрейте сметаната в тенджера, без да заври. Добавете шоколада към сметаната и бъркайте непрекъснато, докато се разтвори напълно. Изсипете шоколадовата смес в съд за фондю или малка купа. Нарежете плодовете на парчета и сервирайте с бисквитки или блатове. Потопете плодове и бисквитки в шоколад и се насладете!