Незадоволителните условия на микроклимат в помещенията намаляват продуктивността на свинете с 20–40%, влияят отрицателно върху репродуктивните функции, устойчивостта на болести и също така увеличават разходите за фураж за единица продукция.

Високопродуктивните и особено младите животни са най-чувствителни към промените в микроклимата.

Тялото на прасетата поддържа постоянна телесна температура въпреки промените във външната среда.

Когато температурата се понижи,

част от енергията на фуража (до 10% или повече) се изразходва за поддържане на телесната температура, поради което продуктивността на прасетата намалява (за всеки градус температурата пада от 16 до 5 °C, а средното намаление на наддаването на живо тегло е от 2%). Възможно е да се появят настинки, особено при млади животни.

С повишаването на температурата

вкусът и смилаемостта на храната се влошават, което също се отразява негативно на продуктивността, а репродуктивните функции на мъжките и женските намаляват. В помещенията е необходимо да се поддържа температурата на въздуха в оптимален диапазон:

  • за свине майки - +16 - +20 °С;
  • за прасенца през първата седмица - +28 - +30 °C с по-нататъшно намаляване всяка седмица с 2 градуса;
  • за угоители - +14 - +20 °С.

Относителната влажност на въздуха, както и температурата, влияят пряко върху метаболизма. Високата влажност на въздуха засилва неблагоприятното въздействие на високите и ниските температури върху организма. При ниски температури таванът и стените започват да се овлажняват и замръзват, техните топлоизолационни свойства се влошават и експлоатационният им живот намалява.

Ниска влажност на въздуха - под 50%,

се получава при висока температура на въздуха в помещението, когато има голяма температурна разлика между външния въздух и въздуха в помещението. Оптималната влажност е 60–70%; при повишени температури е допустима влажност от 50%; с намаление - 80%.