Гупите са много атрактивни с ярката си неповторима окраска на опашния плавник

Гупите са едни от най-популярните аквариумни рибки, тъй като са много непретенциозни.

Затова специалистите горещо ги препоръчват за "детски" аквариум или за новаци.

Тези малки рибки-живородки имат ярка, красива и неповторима окраска на опашния плавник. Ако им се създадат оптимални условия на отглеждане

гупите не само ще красят аквариума, но и ще имате потомство от тях. Развъждането им не е сложно и фактически става без човешка намеса или стимулация.

Гупите са много издръжливи и могат дълго време да живеят в "студена" вода, без аерация и филтрация и дори понякога това не им пречи да се размножават. Иначе те обичат температурата на водата в аквариума им да е 24 градуса с pH 6,5-8,5.

В 30-литров аквариум може да отглеждате по 5-7 гупи.

Наличието на растителност в аквариума ще ви спести купуването на компресор за аерация и филтър. Освен това те ще служат за естествено укритие на самките от досаждащи им самци. Единственото, което трябва да правите, е периодичната подмяна на 1/3 от водата в аквариума.

Що се отнася до осветлението - достатъчно е вечер да включите обикновена настолна лампа.

Гупите не са капризни и по отношение на храната. Освен това оцеляват и при продължително гладуване (до 7 дни). Може да им давате всякаква храна: жива, суха, консервирана или замразена. Важното е да не ги прехранвате, за да не затлъстяват.

Друго предимство на гупите е тяхната фактическа съвместимост с всички неагресивни и неголеми рибки. Те отлично съжителстват с тетри, молинезии, тернеции и много други.