Четириногите под 6-месечна възраст са активни и любопитни като деца

Малките котенца са бебета през първите 6 месеца от живота си. Една година от развитието им се равнява на 15 човешки. След това, до 2-годишна възраст, когато достигат полова зрялост, се води младеж. Една двугодишна котка е все едно млад човек на 25 години. Обикновено живеят по 12-18 години. Ако си вземете коте на няколко месеца, под 6, вероятно ще станете свидетели на малко по-буйно поведение, също както при 3-4 годишно дете, което тепърва опознава света. Или подобно на дива котка, то ще изследва света около себе си, ще скача, ще се катери, ще се хвърля, ще тича и играе малко по-бясно от нормалното. Възможно е да хапе и драска предмети у дома, както и самите хора край него.

Това буйно поведение при малките мъркащи е нормално, но все пак разрушително за дома. Може да се коригира с течение на времето покрай растежа, увеличаването на зрелостта и с правилните методи на възпитаване. На първо време ще трябва да уважите естествените пориви на котенцето, така че помислете за вариант, в който да защитите имуществото си като осигурите щадящи пространства и стимулация за упражняване на инстинктите – например превръщайки част от двора, килера или терасата в площадка за игра.

Добрата новина е, че това хиперактивно поведение с времето (с растежа) отшумява. Нивата на енергия видимо спадат през второто шестмесечие от рождението, спрямо първите. Не е лесно да се сдобиете с гальовен домашен любимец, който е твърде див и съжителството с него е приключение, но с повече обучение, търпение, ангажираност и задоволяване на нуждите за катерене и игра ще улесните преминаването през този етап от растежа. Помислете и за разходки на открито. Ако котето е палаво и любопитно, забавленията навън могат да му се отразят достатъчно добре и да намалят дивото и нежелано поведение у дома. И не забравяйте, че за малките котета е нормално да бъдат игриви и буйни и се успокояват, след като пораснат.

В първите месеци от развитието на котката вокализацията може да бъде едно от досадните поведения. Мяукането е начинът, по който тя общува с хората, като често го употребява прекомерно с цел привличане на вниманието. Шумната котка често се възнаграждава с храна или внимание (което дори някои котки приемат за вид възнаграждение). Повишена вокализация имат разгонените котки и тези от ориенталски породи. Освен за полова зрялост, силното мяукане може да индикира стрес или напрежение. За да се предотврати напълно или поне намали издаването на звуци, трябва да се открие причината. Ето и някои начини да я укротите:

1. Създайте високо пространство

Котките са щастливи върху издигнати на високо места, откъдето имат изглед към пространствата под тях. Така се разширява площта на дома за котката и тя има възможност да прекара време в изследване на новата територия. Осигурете различни високи места за катерене и отдих, например етажерки, котешко дърво, мостове и всякакви други съоръжения, които считате на безопасни и не са пречка в домакинството. Така няма да се катери толкова често върху шкафовете и мебелите. Може да обезопасите балкона с мрежа, която няма да позволи на котката да скочи от него и където ще има възможност да гледа птиците, хората от високо и да слуша шумовете на околната среда. Така отвлича вниманието си от опустошителни действия вътре.

2. Осигурете време за игра

Уверете се, че давате на любимеца си достатъчно такова всеки ден, като може да си помагате с интерактивни играчки. Те ще помогнат на малките котета да практикуват естествените си ловни инстинкти и ще ги измори.

3. Инвестирайте в драскалка

Чрез покупката на драскалка може и да спасите мебелите си от котешките нокти. Котенцата естествено драскат предмети, за да освободят енергия и да изострят ноктите си, а също, за да маркират своята територия. Имат уникални за всяка ароматни жлези в лапите си. Желанието за драскане няма да намалее напълно, но може да направите естественото поведение на котката по-благоприятно за дома, като осигурите подходящото място за тази дейност. Също така подрязвайте редовно ноктите им. От друга страна е важно и да направите старите места, на които си е точела ноктите по-малко привлекателни. Може да опитате със спрей с отблъскваща миризма и други продукти, които има на пазара с цел блокиране на достъпа до определени зони. Различните котки реагират различно на видовете препарати. Ако нищо не може да спаси диванът и дървените мебели от незряла котка, то може би, за да не ги съсипва във ваше отсъствие, е добре да обособите специална стая за четириногото.

4. Положително подсилване

Ако го хванете в процес на драскане или катерене на неподходящи места не наказвайте питомеца и не му се карайте. Лошото поведение засилва безпокойството и изостря проблема. Вместо това потърсете начин да пренасочите поведението на котката към дървото, играчка или предмет, предназначен за поведението ѝ, и я наградете с похвали и лакомства, ако откликне.

5. Кастрация

Кастрирайте или стерилизирайте котето в подходящия момент, което би спомогнало за спокойствието му. Ако една котка няма стремеж да търси партньор, вероятно няма да проявява толкова голяма хиперактивност.

Малките котета са пъргави и обичат да се катерят
Малките котета са пъргави и обичат да се катерят
Често си точат ноктите на дървените мебели
Често си точат ноктите на дървените мебели
Сиамско коте – ориенталска порода, склонна да вокализира прекомерно
Сиамско коте – ориенталска порода, склонна да вокализира прекомерно