Мазнините в семената водят до здравословни проблеми при птиците - балансирайте диетата им

Храненето е най-важната част от грижата за папагалите, които обикновено се отглеждат по двойки или на групи. Но няма два еднакви, така че няма и универсална диета – всичко зависи от предпочитанията им, като това са едни от най-придирчивите към храната си любимци. Често подбират съставките в хранилката си и оставят това, което не им е вкусно. За да запазите интереса им към храненето, предлагайте разнообразие от различни видове плодове и зеленчуци. Ако птицата не се интересува от дадена храна, не бързайте да я изваждате окончателно от менюто, защото в друг ден може да я яде. При съмнения за неподходяща диета, регулирайте я, пробвайте различни варианти или потърсете съвместно решение с ветеринарен лекар.

Папагалите са разделени на следните категории, въз основа на диетата си:

  • Цветоядни

Това са някои видове ара (зелено, синьо, златно) и червеноперести папагали. Хранят се с растителни елементи - семена, плодове, ядки, кора, корени и горски плодове.

  • Плодоядни

Синьогърли и зеленокрили ара, които се хранят предимно с плодове, цветя, понякога ядки и семена.

  • Зърноядни

Вълнисти папагали, корели и хиацинтово ара предпочитат зърно и семена в основната си диета.

  • Нектароядни

Тези видове папагали (лорикет и камигуин) се хранят с нектар, прашец, някои насекоми и семена.

  • Всеядни

Жълтоглаво какаду и червеноопашата амазонка ядат всичко изброено - семена, плодове, насекоми и безгръбначни... Иначе дори първичната диета на сродните птици се различава. Например хиацинтово ара яде предимно ядки, докато синьоглавият ара предпочита основно плодове.

Съществуват и подразделения в рамките на всяка класификация за хранене на птиците. Например - и хиацинтовото ара, и вълнистите папагали са зърноядни, обаче първите продпочитат предимно палмови ядки, за разлика от братовчедите си, които основно се хранят със семена. Имайте предвид, че

купешките семена за птичи любимци не са същите като тези в естествените местообитания

на крилатите животни. Птиците решават с какво да се хранят спрямо вида, вкуса и текстурата, така че са склонни да подбират любимите си елементи от храната и да оставят останалото, което свежда диетата до няколко вида семена и може да доведе до дефицит на хранителни вещества.

Птиците обичат в състава на храната им да има повече мазнини. В слънчогледовото семе се съдържат до 49% от тях, например. Затова и папагалите с диета с високо съдържание на мазнини страдат от затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет, кожни проблеми и болести на черния дроб. Семената са едва малка част от добре балансирана диета. Пелетите съдържат семена в състава си, но са много по-добър избор за хранене. Семената и зърнените култури използвани в направата на формулирани диети са модифицирани, премахната е голяма част от съдържанието на мазнини и са добавени протеини, минерали и витамини, за да се постигне здравословност на храненето. Дивите крилати също не се хранят само със семена. Пернатите с гранулирана диета живеят по-дълго, имат по-малко здравословни проблеми и изглеждат по-добре в сравнение с тези в природата, които наблягат основно на семена.

Най-добрата диета за зърноядните папагали се състои от готови формули като гранулирана храна,

зеленчуци, малко количества плодове и допълнителни лакомства от време на време. За повечето видове препоръчителните пропорции от диетата включват 65-80% гранулирана храна, зеленчуците трябва да съставляват 15-30%, а останалата част да бъде семена и плодове. Зеленчуците са източник на витамини, минерали и въглехидрати. Плодовете с по-високо съдържание на захар трябва да бъдат неповече от 5% в цялостната диета. Разнообразието от плодове и зеленчуци е необходимо за добавяне на дневното необходимо количество фибри. Това включва царевица, морков, сладки картофи, тиква, боб, грах, цвекло, броколи, глухарче, червен пипер, люти чушлета и т.н. От плодовете – такива с нисък гликемичен индекс като ябълки, кайсии, банани, грозде, киви, праскови, круши, сливи.

Много стопани на папагали се оплакват, че любимците им не ядат формулата. Това обикновено се дължи на вкуса, който птицата не разпознава като храна. Трябва да бъде научена, че това е безопасно за ядене. За целта първо измерете средната дневна консумация на семена на животинката, след няколко дни наблюдение. След това предложете същото количество семена, само че в равномерна каша заедно с еквивалентно количество от съставките на балансираната диета в препоръчаните съотношения – формулирана храна, зеленчуци и плодове.

Постепенно променяйте съотношението

50/50 семена и правилна диета,

като намалявате лъжичките семена с по една на ден, например. Дори в началото да има объркване и признаци на непривикване към изменението от страна на папагала, в последствие ще огладнява малко повече с всеки изминал ден. Така след 2-3 седмици ще изпразва съдържанието на кашата, а то ще е изключило семената, свеждайки ги до полезните за здравето количества.

Ако все пак птицата не може да свикне с новия състав, ето още няколко трика, които да опитате, за да я убедите да се храни:

  • Престорете се, че ядете от кашата и след това я предложете на животното;
  • Поръсете малко от храната върху плот или друга равна повърхност и оставете папагалът да я изследва;
  • Съберете две птици в една клетка (като едната се храни с формула) – конкуренцията също мотивира процеса на хранене, птицата която посяга към храната ще стимулира тази, която отказва да яде.

Ако в който и да е момент от прехода към балансирана диета, крилатият любимец изглежда зле или произвежда малки черни екстременти, му дайте семена незабавно. Може опитът за промяна да е твърде рязък и птицата да гладува. Забавете темпото и ако се наложи (папагалът не започне да яде и не се подобри в следващите часове) потърсете ветеринарна помощ.

Вълнисто папагалче
Вълнисто папагалче
Червено ара яде орех
Червено ара яде орех
Папагалите Pyrrhura frontalis обичат диви плодове
Папагалите Pyrrhura frontalis обичат диви плодове