В понеделник (26 август) е световният ден на кучето! Той е станал официален първо в САЩ преди точно 20 години, през 2004 г. От тогава се разраства в световен мащаб, като в различните географски краища се отбелязва в различна степен. В някои страни се чества като се организират благотворителни инициативи в полза на уличните животни. Денят е и празник от частен характер, като много любящи стопани се стараят да осигурят незабравимо преживяване за своите питомци – нещо като втори рожден ден.

Начини за отбелязване на повода

Западните практики обикновено включват домашно или градинско „парти" с подходящите храна и декорации за стопаните и присъстващите кучета. Обикновено това са съседски компании, които разхождат заедно любимците си, а ако има рожденик сред тях собственикът му черпи с торта за кучета. В България също нашумяват местата, които произвеждат сладкарски изделия годни за консумация от кучета и т.нар. dog-friendly заведения, на които могат да се организират срещи и събирания с любимци.

Може да посетите такова място с кучето си – там то ще се запознае с други четириноги и може да завърже нови приятелства. Кучешките кафета също са добра алтернатива, като понякога те се отнасят до съответна порода. В София например, има кафе за коргита, за йоркширски териери, и мини породи като цяло с условието да са до 5 кг, както и няколко за котки. Дори да нямате любимци и да не чествате деня посветен на тях, тези места предлагат възможността да се потопите в котешката или кучешка атмосфера, докато пиете сутрешното си кафе, например.

Може да организирате по-дълга разходка сред природата, или да зарадвате косматите си приятели с лакомство, по случай 26-ти август, а ако нямате свои – уличните четириноги ще бъдат повече от радостни да ги погалите и нахраните.

Тъй като този празник се пада в първия работен ден от седмицата, ако сте уморени от работа, но искате да зарадвате любимеца си с малък жест, изискващ по-малко усилия и организация, на връщане от работа може да вземете любимо негово лакомство или да му подарите нова играчка. Може да седнете на малък пикник или барбекю за вечеря в двора, или просто да се насладите на малко по-дълга разходка в зелената площ около блока и вечер на верандата, или пред телевизора. За четириногото вашата компания би била достатъчна, така че може и да наблегнете на галене, чесане и масажиране. Още повече кучетата не знаят, че има ден посветен на тях, освен ако не го разберат от вас, с добра комуникация помежду ви или при изградена асоциация с „празнична" рутина и маниери от ваша страна. И все пак, както и се твърди според науката, животните нямат представа за календарното време, но за сметка на това имат силна интуиция към метеорологичното. Така, че за тях 26 август е поредния обикновен ден, в който ще се излежават на слънце, ще се разхождат по залез, и ще спят през нощта, например.

Основна фактология за кучетата

Най-добрият приятел на човека, кучето, се превръща в такъв още в дълбока древност. От тогава, в дългогодишната история на човечеството са се доказали като предани ловци, пазители на дома, телохранители, спасители, пастири, любящи спътници в различни приключения, и неизменна компания. Развиват се в различни професионални направления като водачи на незрящи хора, помощници в горското и селско стопанство, детективи, „служители" в националните отбранителни и спасителни служби, в планините и също по вода, към военноморските флотове.

Изследвания доказват, че кучетата са и терапевти, като самото им присъствие, най-малкото, може да повлияе положително при тежки депресивни състояния на хората. Тези четириноги са интелигентни, адаптивни, емпатични и със силна интуиция. Бързо се привързват към стопаните си и са предани за цял живот. Любовта им не познава граници и пример за това е легендарната история за акита ину Хачико, което чакало своя стопанин на гара в Япония в продължение девет години след смърта му.

През 2024 г. най-популярните породи кучета за осиновяване по света са Голдън ретривър, Френски булдог, Бигъл, Болонка, Дакел, Булдог, Лабрадор ретривър, Бордър коли и Пудел. Статистиката сочи за най-популярни имената Луна, Бела, Мило, Уилоу, Теди, Попи, Джони, Лео, Бруно, Тоби Лола и Дейзи. Тези кучешки имена са популярни и у нас, като в българската статистика попадат още Макс, Чарли, Рекс, Лейди, Лъки, Айра и традиционните Шаро, Мечо, Пешо и т.н. Световната популация на кучета се оценява на приблизително 900 млн., като това включва домашни любимци, диви кучета на глутници и такива, които се грижат сами за себе си като бездомни. Дивите кучета по света са 35 вида. Най-голямата популация от домашни кучета е в САЩ - 65,1 млн. домакинства притежават поне едно куче. По последни данни от регистрите у нас домашните кучета наброяват около 30 хиляди. В момента има 200 признати от килоножките клубове породи.

Киноложки „календар"

Ето какви кучешки празници според световния календар предстоят до края на годината:

Септември е посветен на служебните кучета, почитта към паметта на загубените любимци, отговорното притежание на кучета и информираността за болката при животните. Третата седмица от месеца е посветена на осиновяването на любимци, а последната пълна – за информираност за глухите кучета. На 8 септември честваме Денят на разходките с кучета, втората събота през септември е Ден за прегръдка на кучето, а третата – Ден за отговорно притежание на куче, а 28-ми – Световен ден за борба с бяса.

Октомври е месец за осиновяване на кучета от приют, за здравето, безопасността и защитата на животните, както за информираност за питбула. Първият ден от месеца е празник на черното куче, вероятно заради американския Хелоуин.

Ноември е посветен на осведомеността за храненето на любимците и токсичните за тях храни, като на първо число е Ден на производителите на храна за домашни четириноги.

През последния месец от годината отново има Ден на безпородното куче (2 декември), както и професионален празник на ветеринарния лекар (14 декември).

Поглезете кучето с внимание
Поглезете кучето с внимание