Всички резитби на зелено при лозовите растения се провеждат през периода на вегетацията. Те обхващат редица операции, като филизене, прищипване, кършене, колтучене, колцуване, прореждане на гроздове и листа и др.
Резитбите на зелено се наричат още летни резитби, зелени резитби или операции със зелените части на лозата.
Филизенето е от най-сериозните
пролетни операции
Това е премахването на излишните леторасли от главината рано напролет. То е най-важната резитба на зелено и се схваща и проявява като един вид допълнение на обикновената резитба на лозите.
Какво е обяснението на операцията?
През пролетта покарват леторасли - те са не само от очите на чеповете и от плодните пръчки, оставени при резитбата на лозата, но и от спящите пъпки по старите части на лозата, които са наречени лакомци.
В началото лакомците се развиват за сметка на резервните хранителни вещества на главината. Но по-късно лакомците започват доста да зашумяват лозата, започват и да пречат на достъпа на въздух и светлина до ресите и затрудняват по-нататък дори и оплождането на цветовете.
Зашумяването се подсилва и от това, че много очи са способни да дават по два леторасъла.
Затова с филизенето
трябва да регулираме броя
на летораслите на лозата,
да осигуряваме по-добър растеж и по-добро узряване на пръчките. С това ние ще си гарантираме и по-висок добив през следващата година.
Друг важен позитив на операцията, е че улесняваме борбата с болестите и неприятелите и същевременно подготвяме лозата за следващата резитба. Важно условие е, че по този начин създаваме условия за по-добро огряване на летораслите и гроздето, което е много важно.
Контролираме отрано и гроздовете
Трябва да се знае, че с филизенето броят на чепките се привежда в съответствие със силата на лозата и по такъв начин се осигуряват висок добив и доброкачествено грозде.
Филизенето е абсолютно необходимо
за формирането на младите лози
Чрез филизенето се запазва строго определен брой леторасли, които са с най-подходящо разположение с оглед формирането на бъдещите стъбла или рамена на лозите.
Раните, които се нанасят на стъблата, рамената и кордоните не са от чувствителните, те могат да зарастват бързо и без да предизвикват некротизиране на съседните тъкани.
Кога да се извършва безболезнено
Най-добре е всички ненужни леторасли на лозата да се премахват на зелено, това е етапът, когато те достигнат височина 15-20 см.
Филизенето на плододаващите лозя се извършва след появата на ресите, защото така всъщност си създаваме голямо улеснение и ще можем да разграничим плодните от безплодните леторасли.
Защо не трябва да се закъснява
Не трябва да се закъснява с извършването на операцията, тъй като тогава заедно с прерасналите леторасли на лозите се отнемат и хранителните вещества, изразходвани за техния растеж.
Желателно е филизенето да предшества и първото пръскане на лозите. Това ще позволи при първото опръскване на лозите по-добре да се напръскат и облеят оставените леторасли и реси, особено във вътрешността на главината.
При почти всички сортове лози се налага филизене, като трябва да се спазват някои основни изисквания.
Какво се премахва без грешки
При филизенето се премахват преди всичко лакомците по старите части на главината.
Внимание: Изключение правят тези, които ще се използват при резитбата за подменяне на някое рамо или кордон или за създаване на ново плодно звено.
По чеповете и плодната пръчка се премахват безплодните леторасли и по-слабият от двойниците и се прореждат плодните, ако редовно са покарали всички пъпки, оставени при резитбата.
Казус: Когато очите покарват нередовно, може да се запазят и някои безплодни леторасли, и някои двойници.
Не се премахват обаче безплодните леторасли, които ще са необходими при следващата резитба.
Вариант при Гюйо
При формировката Гюйо, която е масово използвана у нас, винаги трябва да се запази необходимият брой леторасли (4 до 5) за следващата резитба на лозата, независимо дали са от чепове или от старата част.
През пролетта и лятото, когато се появяват издънки от подложката, лозите се откриват дълбоко, за да се изрежат дивачките из основа, и наново се закриват.


Коментари