Великден е един от най-светлите, радостни и душевни празници в годината. А един от най-запомнящите се моменти на празника е, когато цялото семейство се събере около голямата маса. Това е радостта от срещите, разговорите и смеха...

За домакините великденската декорация е приятно занимание и чудесен начин да реализират творческите си идеи, които са невъзможни в други дни от годината.

Подреждането на масата е важен процес, защото от това зависи първото впечатление на гостите. Първо трябва да вземете решение за цветовата схема. Например цветовете на покривката, салфетките и дори чиниите трябва да се комбинират помежду си. Салфетки или кърпи могат да бъдат сгънати в изискана форма.

Всяка домакиня има свои собствени тайни и техники за декориране на къщата и празничната маса, така че великденската атмосфера да се запази възможно най-дълго.

Великден е и празник на пробуждането на природата от сън, така че природните мотиви са тези, които заемат видно място в сервирането на масата за Великден. А религиозният смисъл на празника най-често се изразява в традиционните ястия - боядисани яйца, козунаци, кексчета и различни сладки.

СЪВЕТ

Трябва да обърнете внимание на предметите за сервиране. По-добре е съдовете да са от бял порцелан, чашите да са от най-фин кристал, а приборите за хранене - от сребро. Не претоварвайте декора с ненужни акценти, просто добавете малко цветя и използвайте висококачествен текстил за маса.

Текстил за маса

Текстилът, подходящ за великденската трапеза определено не е ежедневен. Подходящи са традиционните комплекти от покривки и салфетки, богато украсени с бродерия или дантела или чисто бялата покривка. Първото само по себе си създава празнично настроение, а бялото е като празен лист, върху който с помощта на декор може да се създаде желаното настроение.

Когато избирате текстила трябва да имате предвид материалите,цветовете и щампите.

Тъй като Великден е празник на природата, синтетичните тъкани нямат място тук. Естественият лен или плътният памук са най-добри.

Когато избирате цвят, помнете и вземете предвид неговата символика. Традиционният цвят винаги е бил и си остава червеният - символизира кръвта на Христос, неговата саможертва и страдание. Може да използвате и жълто - цветът на слънцето и радостта, както и зелено, символизиращо пробуждащата се природа, надеждата и Светата Троица. А бялото, е символ на Божията милост и чистота.

Щампите добавят яркост към текстила за маса. Те също са специални, великденски. Обикновено това са сладки животни - зайчета, пилета, кокошки. Подходящи са и растителни щампи.

Например комбинацията от приглушени сини и жълти цветове и ненатрапчивият флорален принт правят сервирането на великденската маса нетрадиционно, необичайно и много елегантно.

За великденското (както и за всяко друго) сервиране ще трябват покривка на масата,пътека и салфетки.

Пътеката за маса обикновено се използва като декорация и за ограничаване на площта за сервиране на храна. Например, ако покривката е бяла или обикновена, това ще ви помогне да създадете празнично настроение.

За сервиране задължително използвайте платнени салфетки. Освен това можете да ги използвате не само традиционно, за да посочите място за всеки гост, но и да направите от тях забавни фигури под формата на зайчета и други.

СЪВЕТ

Ако обядът се провежда на маса от естествено дърво, изобщо не е необходимо да се слага покривка върху нея. Дървото е топъл, текстуриран материал и ако се сервира в естествен стил, са достатъчни поставка и салфетки.

Внимание към флоралните мотиви

Съсредоточете се върху флоралната декорация на масата. Не е необходимо да създавате шикозни букети и композиции за маса - можете да се ограничите до малки букети или моноцветя в малки вази и ще бъде невероятно трогателно и стилно.

Украсени ястия

За великденските торти се използва бяла глазура като украса. Върху нея са щедро поставени ярки пръски, украсени с кремави цветя, захаросани плодове, пресни плодове и плодови резени.

Яйцата са боядисани в ярки цветове, рисувани са ръчно и са украсени със стикери.

Класическият Великден с извара не изисква специална украса, тъй като има специална форма и текстура, но върху него често се крадат пресни плодове или плодове.

В средата на трапезата винаги се слагат голям благословен козунак и ястие с яйца. Тук обаче няма строги правила и едни и същи печива могат да бъдат големи, споделени или на порции. И няма защо домакинята да се разстройва, ако гостите не са опитали богатата, вкусна традиционна питка. Козунаците могат да се ядат през цялата следваща седмица, но трябва да се увиват, за да не изсъхвт.

СЪВЕТИ И ИДЕИ

Няма нужда да купувате скъпи аксесоари за сервиране на великденска маса, поне не всяка година. Белите порцеланови зайци са истинско спасение, защото могат да бъдат закупени не само под формата на фигурки, но и като солници, пиперници и свещници.

Но като цяло може да украсите и без скъп порцеланов декор. Предлагаме ви няколко идеи.

. Поставете саксии с билки по периметъра на пътеката за хранене.

. В центъра на масата можете да поставите широка ниска ваза със сезонни свежи цветя -зюмбюли, лалета, нарциси.

. Добре изглеждат и сухи цветя - стръкове лавандула, сухи цветове от невен.

. Върбовите клонки и ярко жълтата мимоза са идеални за декорация.

. Не забравяйте да използвате свещи във вашия декор и можете да използвате не само църковни свещи, но и обикновени декоративни, основното е, те да съответстват на цялостната цветова схема.

. Висящ венец или гнездо ще изглежда луксозно точно над масата, в която ще лежат яйцата, и ще бъде украсено с цветя и панделки. Друга интересна идея са свещите, направени от яйчени черупки.

. Не забравяйте декоративните фигурки на пилета, патета, зайци, гнезда и великденски кошници с венци. Това ще направи обстановката на масата особено сладка и уютна. Не е нужно да се ограничавате в броя на тези акценти. Но важно е да спрете навреме, така че на масата да има място за ястията.

Какъвто и вариант да изберете за декорация на великденската маса, атмосферата на този ден винаги е пропита с радост и специално настроение. Нека остане във вашия дом, възможно най-дълго.