Обичайно е да се приготвят елегантни и вкусни ястия за празничната трапеза на Великден. Предлагаме ви рецепти, които можете лесно да повторите и със сигурност ще изненадате гостите си.

Няма нужда да си блъскате повече главата и да търсите оригинални рецепти за ястия, които можете да приготвите за Великден. Опитайте някое от нашите нетрадиционни ястия и няма да сбъркате!

Предястие със сирене 

Това предястие може да се сервира на порции или върху красиво плато, сиренето с подправките се оформя като морков - един от атрибутите на пролетния празник. Сервирайте с препечен хляб или крекери.

Продукти: 220 г крема сирене, половин връзка зелен лук, 1 суп. лъж. майонеза, 1 ч. лъж. бял оцет, 1 ч. лъж. соев сос, 1/2 ч. лъж. горчица, сол на вкус, настърган твърд кашкавал и магданоз за украса.

Приготвяне: Смесете крема сиренето, наситнения лук, майонезата, оцета, соевия сос и горчицата, посолете на вкус. Получената смес може да се сервира в малка купа или да се оформи на триъгълник (морков), поръсен с настърган кашкавал и украсен със стръкчета магданоз.

Пиленца от яйца 

Един от символите на Великден, пилето, може да украси празничната трапеза под формата на забавно предястие.

Продукти: 12 яйца, 6 суп. лъж. майонеза, 2 ч. лъж. лимонов сок, 2 ч. лъж. горчица, сол и черен пипер на вкус, моркови, маслини и билки за украса.

Приготвяне: Сварете твърдо яйцата, охладете и обелете внимателно. Отрежете горната част на всяко яйце (около една трета) и внимателно отстранете жълтъците от дъното. Прехвърлете жълтъците в малка купа, добавете майонеза, лимонов сок, горчица, сол и черен пипер.

Долните части на белтъците се поставят в чиния и се пълнят с готовата плънка. Направете крака, крила, клюн и очи от моркови и маслини и украсете с допълнителна зеленина. Покрийте отгоре с „шапка", направена от отрязаната третинка белтък.

„Дяволски" яйца 

Продукти: 12 яйца, 1/2 чаша майонеза, 1 ч. лъж. магданоз, 1 ч. лъж. бял оцет, 1 ч. лъж. горчица, сол, черен пипер и червен пипер на вкус.

Приготвяне: Яйцата се сваряват твърдо, охлаждат се, обелват се и се разполовяват. Внимателно извадете жълтъците и ги поставете в купа. Добавете майонеза, магданоз, оцет, горчица, сол и черен пипер, смачкайте и разбъркайте добре с вилица. С малка лъжица напълнете белтъчните половинки с готовата смес. Поръсете с червен пипер и магданоз по желание.
Охладете преди сервиране.

Предястие с чери домати 

Истинските естети могат да направят необичаен и много красив букет от „лалета", който несъмнено ще украси празничната маса.

Необходими са ви: 15 чери домата, 16 стръка лук (или чесън), 220 г крема сирене, 1 краставица, 1 ч. лъж. сушен босилек, сол и черен пипер.

Приготвяне: Разрежете всеки домат от горната страна напречно и внимателно отстранете семките и пулпата. С помощта на клечка за зъби направете дупка в стеблото на всеки домат. Краставицата се нарязва на ситно или се настъргва, смесва се с крема сиренето, добавя се босилек, сол и черен пипер на вкус, разбърква се. Напълнете всеки домат с получената плънка и поставете върху чиния, пъхнете стрък зелен лук или чесън в дупката, оформете букет.

Салата на пластове 

Тази засищаща салата е най-добре да се сервира като предястие. А можете да я приготвите на порции, в малки прозрачни стъклени купички.

Продукти: 1/2 салата айсберг, 4 твърдо сварени яйца, 300 г шунка, 4 домата, връзка зелен лук, 200 г твърдо сирене, 1 консерва грах от консерва, 1/2 чаша майонеза, 1/2 чаша сметана, 1 суп. лъж. захар.

Приготвяне: За дресинга смесете майонезата, сметаната и захарта. Измийте и подсушете добре зелената салата, накъсайте и сложете на дъното на дълбока купа. Като втори слой се нареждат кубчетата яйца и се залива с дресинга. Прибавя се шунката, също нарязана на кубчета, след това доматите и се залива с дресинга. Поръсете с наситнен лук и настърган кашкавал и полейте обилно с останалия дресинг. Отгоре се украсява с грах.

Съхранявайте салатата в хладилник преди сервиране.

Зелен фасул с гъби 

Гъбите вървят добре с боб. Запечените в ароматен сос боб и гъби ще бъдат отлична гарнитура към месни ястия.

Продукти: 500 г зелен фасул, 250 г гъби, 8 скилидки чесън, 2 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. балсамов оцет, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Намажете тава за печене с олио и в нея наредете на равен пласт зеления фасул, нарязаните гъби и целите скилидки чесън. В малка купа разбийте олиото и оцета и полейте със соса боба и гъбите. Посолява се и се поръсва с черен пипер на вкус. Слага се в предварително загрята на 200°C фурна за половин час.

Картофи, запечени със зелен лук 

Любителите на картофите могат да разнообразят гарнитурата, като я приготвят по интересен начин, с добавка на масло и зелен лук.

Продукти: 1 кг картофи, 1 връзка лук, 3 суп. лъж. масло, олио, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте и обелете картофите, направете разрези на всеки един. Поръсете картофите с растително масло, добавете сол, черен пипер и разбъркайте с ръце. Наредете овкусените грудки върху хартия за печене и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 1 час.
В малка купа смесете маслото и нарязания лук, намажете готовите печени картофи и сервирайте веднага.

Картофи, пълнени с лук 

Това картофено ястие може да бъде не само гарнитура, но и основно ястие.

Продукти: 4 големи картофа, 2-3 глави лук, 1 суп. лъж. сметана, растително масло, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте старателно или обелете картофите, намажете с олио, поръсете със сол и наредете в тава за печене. Печете в предварително загрята на 190°C фурна за около 1 час, докато омекнат.

В голям тиган загрейте олиото и запържете наситнения лук до златистокафяво. Охладете малко изпечените картофи, разрежете ги наполовина и отделете част от пулпата. Поставете я в купа, добавете пържения лук, сметаната, малко сол и черен пипер. Напълнете половинките картофи с получената смес, наредете ги в тава за печене и сложете във фурната за 15-20 минути.

Глазирано свинско филе 

Филето, изпечено в сладка глазура, със сигурност ще изненада вашите гости.

Продукти: 700 г свинско филе, 3 суп. лъж. захар, 2 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. червен пипер, 1/4 ч. лъж. лют пипер, 4-6 резена гърди или бекон, 1 суп. лъж. растително масло, 2 суп. лъж. горчица.

Приготвяне: Смесете захарта, солта, червения и черния пипер и натрийте свинското филе със сместа. Увийте месото в ивици бекон, като ги закрепите отстрани с клечки за зъби.

Загрейте олио в тиган и запържете филе, докато захарта се карамелизира, около 10 минути от всяка страна. След това намажете запърженото месо с горчица. Поставете го във форма и печете в предварително загрята на 175°C фурна за 20-30 минути. След това охладете за 10-15 минути, извадете клечките за зъби, нарежете филето на филийки и сервирайте.

Руло с билкова плънка 

Това руло може да се приготви като основно ястие, след като месото се накисне в пикантна саламура и се напълни с необичаен пълнеж.

Продукти: 1 кг свинско филе, 1/3 чаша сол, 1/3 чаша захар, 2 ч. лъж. розмарин, 2 ч. лъж. кардамон, 2 ч. лъж. черен пипер, 2 дафинови листа, 3 суп. лъж. олио, 3 стръка целина, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 1 чаша галета, 1 връзка магданоз, 2 ч. лъж. прясна мащерка, 1/4 чаша пилешки бульон или обикновена вода.

Приготвяне: В тенджера смесете 2 чаши вода, сол, захар, розмарин, кардамон, черен пипер и дафинов лист и оставете сместа да заври. Гответе, докато солта се разтвори, след което съдът се сваля от котлона, добавят се 4 чаши студена вода и се охлажда. Поставете свинското филе в саламура и оставете да се маринова за една нощ.

На следващия ден загрейте в тиган олио и запържете наситнените целина, лук и чесън. Добавете галетата, магданоза и мащерката и разбъркайте. Налейте бульона (или водата), разбъркайте, свалете от огъня и охладете. Подсушете маринованото филе и нарежете на равни пластове. Поставете плънката на равен слой и навийте на руло. Поставете рулото върху намазнена тава и поставете в предварително загрята на 250 градуса фурна за 15 минути. След това намалете температурата на 130 градуса и печете още около 1,5 часа. Охладете за 15 минути преди сервиране.