Попълнете запасите от витамини
Ако през есенно-зимния сезон искате на масата да има преди всичко горещи, обилни ястия с изобилие от месо и гарнитури, то с настъпването на пролетта вкусовете ни се променят коренно. Сега ни се иска повече свежест, сочност и леки ястия, които не натоварват излишно стомаха. На преден план излизат пресните, минимално обработени зеленчуци и билки, с лек дресинг.
И това е нормално - тялото просто „изисква" попълване на витаминните резерви. За щастие пресните продукти от новата реколта вече се появяват на рафтовете, а липсващите плодови и зеленчукови компоненти все още могат безопасно да бъдат взети от резервите от миналата реколта.
Предлагаме ви няколко рецепти - сочни и свежи, богати на витамини пролетни салати - както от най-достъпните продукти, така и с продукти в необичайни комбинации.
Зелена салата с киви и краставица
Необходими са ви: голяма прясна краставица, голямо киви, прясна зелена салата, 100 г зелени маслини без костилки (+ 1 суп. лъж. саламура), 50 г белени тиквени семки, 30 г олио, сол, черен пипер, пресен копър и магданоз за сервиране.
Приготвяне: Измийте краставицата и всички зелени подправки и ги подсушете.
Салатата се накъсва произволно с ръце, копърът и магданозът се нарязват на ситно, а краставицата и маслините се нарязват на кубчета (оставете няколко кръгли резенчета краставица за украса).
Обелете кивито и го нарежете на тънки филийки.
Прехвърлете в голяма купа нарязаната краставица, зелената салата, маслините и свежите подправки. Овкусете със сол и черен пипер, добавете семената, полейте с олио и лъжица маслинов дресинг и разбъркайте.
Преди сервиране украсете салатата с резенчета киви и краставица.
Салата от целина с плодове и ядки
Необходими са ви: малък стрък целина, малка зелена салата, 1/2 глава радичио*, 100 г пресен спанак, 1 ябълка, шепа грозде, 40 г пекан (може да се замени с бадеми или орехи);
за дресинга - 1 лимон, 125 г кисело мляко, 1 яйце, 6 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. горчица, сол, черен пипер.
- Радичио е италиански зеленчук от семейството на цикорията. На вкус е леко до по-силно горчив, а по вид прилича на червено зеле.
Приготвяне: Измийте старателно зелените салати, плодовете и целината и ги подсушете. Нарежете ядките на едро. Гроздето без семки може да се остави цяло, а ако има семки ги разрежете наполовина и отстранете семките.
Нарежете ябълката на филийки, наситнете или накъсайте целината и салатите, а от листата спанак отстранете края на дръжките.
Направете дресинга - разбийте киселото мляко, лимоновия сок, жълтъка и горчицата. Сипете растителното масло на тънка струя, добавете сол и черен пипер и разбъркайте.
Смесете всички съставки за салата в голяма купа, подправете със соса и поръсете с нарязани ядки за украса.
Зелева салата
Необходими са ви: 300 г младо зеле (бяло или червено), 200 г пресни моркови, 1 голяма зелена ябълка, 3 суп. лъж. сметана, 2 суп. лъж. лека майонеза, 2 ч. лъж. горчица, 2 ч. лъж. лимонов сок, захар и сол на вкус.
Приготвяне: Измийте зелето, морковите и ябълката, подсушете и нарежете на тънки ивици. Поръсете ябълката с лимонов сок, за да не потъмнее.
Направете дресинг от майонеза, горчица и сметана.
Смесете нарязаните зеленчуци и ябълката в голяма купа, добавете дресинг, сол и захар на вкус и разбъркайте внимателно.
Има много вариации на тази салата на базата на зеле и моркови по целия свят. Можете да добавите лук, чушки, китайско зеле, броколи, целина, ананас, царевица, настъргано сирене или ядки. Променя се и дресинга - използва се къри, мед и ябълков сок.
Свежа ориенталска салата
с целина, мента и грах
Ще ви трябват: 1 средно голяма краставица, 1/2 стрък целина, 2 суп. лъж. зелен грах, голяма салата айсберг, по малка връзка мента, копър и магданоз, растително масло и лимонов сок за дресинг.
Приготвяне: Измийте краставицата, целината и всички зеленчуци. Подсушете ги.
Салатата се накъсва произволно с ръце, краставицата се нарязва на лентички, целината - на парчета, копърът и магданозът - на ситно, а джодженът се нарязва на средно големи парченца.
В дълбока купа смесете нарязаните съставки, добавете зеления грах и сол и подправете със смес от растително масло и лимонов сок (2:1). Гарнирайте с микрозеленчуци.
Пикантна зеленчукова салата със сусам
Продукти: 2 краставици, морков, чушка, няколко стръка зелен лук, 1/3 глава лук, 1-2 скилидки чесън, парче прясна люта чушка, 0,5 суп. лъж. сусам;
за дресинга - 2 суп. лъж. соев сос, 1 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. ябълков оцет, 1 суп. лъж. захар, сол и смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Измийте краставиците, морковите и чушката, подсушете ги и нарежете на ивици.
Чесънът и лукът се наситняват, прясната люта чушка се почиства от семките и също се нарязва, измитият и подсушен зелен лук се нарязва на парчета с дължина 2-3 см.
Направете дресинга - разбъркайте добре олиото, оцета и соевия сос със захарта, солта и черния пипер до гладкост.
Запечете сусамовите семена в сух тиган, докато се появи изразен аромат.
Обединете краставицата, моркова и чушките в дълбока купа, добавете зеления и зрелия лук, чесъна и лютата чушка, овкусете с готовия сос, добавете сусам и разбъркайте внимателно.
Сервирайте в купа за салата, поръсена с нарязани пресни билки по желание.
Пикантността на салатата се регулира с добавяне на двата вида лук, чесън и люти чушки - при необходимост можете да намалите количеството им до минимум.
Пролетна салата с краставици и репички
Продукти: голяма прясна краставица, 4-5 пресни репички, 1 яйце, 50 мл кисело мляко, пресен магданоз (копър или друга зеленина), сол, смлян черен пипер.
Приготвяне: Сварете яйцето, охладете и обелете. Нарежете белтъка на ивици, жълтъка намачкайте с вилица или настържете.
Измийте краставицата, репичките и билките и ги подсушете. Нарежете зеленчуците на ивици, магданоза на ситно.
Смесете краставицата, ряпата, яйчния белтък и нарязаните билки в голяма купа. Подправете с кисело мляко, сол на вкус и разбъркайте внимателно.
Сервирайте, поръсено с настъргания варен жълтък и наситнени билки.
Има вариант за сервиране на салатата, когато свареното яйце не се натрошава, а просто се поставя в чиния под формата на разрязани половинки.
Червена салата с цвекло, ябълки и моркови
Продукти: 300 г младо цвекло, 300 г пресни моркови, 1 голяма червена ябълка, половин лимон, 2 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. мед, сол и смлян кимион, пресен джоджен за украса.
Приготвяне: Измийте суровото цвекло и морковите. Подсушете, обелете и настържете на едро ренде. Измийте ябълките, подсушете ги, отстранете сърцевината и нарежете на ивици.
Направете дресинг - смесете сока от половин лимон, олиото, меда, щипка сол и смлян кимион. Разбъркайте всичко добре до разтваряне на меда и солта.
Смесете нарязаните цвекло, моркови и ябълки в дълбока купа. Салатата се овкусява и се гарнира с листенца свежа мента.
Пролетна салата салса
Продукти: червена чушка, жълта чушка, голяма краставица, малка глава червен лук, 2 малки домата, малка връзка магданоз, зехтин, лимонов сок, сол, черен пипер.
Приготвяне: Измийте зеленчуците и билките и ги подсушете.
Магданозът се нарязва на ситно. Първо нарежете чушките, краставицата и доматите на ленти, а след това на малки кубчета.
Лукът се обелва, първо се нарязва на пера, а след това на малки кубчета, както останалите зеленчуци.
Сложете всичко заедно в дълбока купа, добавете сол и черен пипер на вкус, поръсете обилно с лимонов сок и подправете с нерафиниран зехтин.
Коментари