Времето, с което разполагате за готвене е малко, но искате нещо вкусно и засищащо? Пастата е идеалното решение! Събрахме селекция от бързи и лесни рецепти, които можете да приготвите само за няколко минути.

Пастата е едно от най-универсалните и обичани ястия. От лесни и бързи варианти до изискани и сложни, винаги може да угоди и да задоволи. Днес ви предлагаме различни рецепти, които ще ви помогнат да погледнете пастата по нов начин и да намерите идеалния вариант за всеки повод.

Класическа карбонара 

Карбонара е италианска простота и вкус. Кремообразен сос, хрупкав бекон и остър пармезан създават уникална комбинация.

Продукти: 250 г спагети, 150 г бекон, нарязан на кубчета, 2 големи яйца + 2 жълтъка, 50 г настърган пармезан + допълнително за сервиране, 2 скилидки чесън, счукани, 2 суп. лъж. зехтин, смлян черен пипер, сол.

Приготвяне: Сварете спагетите в подсолена вода, до полуготовност (ал денте). Запазете малко от водата, в която сте варили пастата. Загрейте зехтина в тиган и запържете бекона до хрупкавост. Добавете чесъна и гответе още минута, докато се появи аромат.

В купа разбийте яйцата и жълтъците с пармезана и черния пипер. Свалете тигана от котлона (важно е яйцата да не се сгъстят от огъня). Добавете горещите спагети в тигана с бекон, разбъркайте. Сипете яйчената смес в пастата и разбъркайте бързо, като добавите малко от водата от варенето на пастата, ако сосът стане много гъст. Сосът трябва да стане кремообразен и да покрие пастата.

Поднесете карбонарата гореща, поръсена с прясно смлян черен пипер и допълнително пармезан.

Доматено пюре „Араббиата" 

За любителите на пикантното с лют доматен сос ще бъде истинско откритие.

Продукти: 250 г пене или спагети, 400 г консервирани домати в собствен сок, 2-3 скилидки чесън, счукани, 1-2 сушени люти чушки, натрошени (или люти чушки на вкус), 2 суп. лъж. зехтин, магданоз, пресен, наситнен, сол, захар (щипка, по желание).

Приготвяне: Сварете макароните в подсолена вода, докато станат ал денте. Загрейте зехтина в тиган. Добавете чесъна и лютите чушки и гответе на слаб огън за около минута. Добавете доматите от консервата (нарежете ги, ако са цели) и щипка захар (по желание, за балансиране на киселинността).

Посолява се на вкус. Оставете соса да къкри на слаб огън за около 15-20 минути, за да се сгъсти и вкусовете да се смесят. Добавете сварената паста в тигана със соса, разбъркайте, докато макароните се покрият равномерно със соса. Поднесете „Араббиата" гореща, поръсена с пресен магданоз.

Паста Болонезе 

Класическият месен сос Болонезе, бавно задушен със зеленчуци и вино, е засищащо и ароматно ястие за цялото семейство.

Продукти: 250 г талиатели или спагети, 400 г телешка кайма, 1 глава лук, нарязана на ситно, 1 морков и 1 стрък целина, нарязани на ситно, 400 г консервирани домати в собствен сок, 100 мл сухо червено вино, 2 суп. лъж. доматено пюре, 2 скилидки чесън, счукани, зехтин, сушени италиански билки (риган, босилек), дафинов лист, сол, смлян черен пипер, пармезан за сервиране.

Приготвяне: Сварете макароните в подсолена вода, докато станат ал денте. Загрейте зехтина в голям тиган или тенджера. Запържете каймата, като я намачквате с шпатула. Отцедете излишната мазнина. Добавете лука, моркова и целината към каймата и гответе, като разбърквате, около 5-7 минути, докато зеленчуците омекнат. Добавете чесъна и доматеното пюре, запържете още една минута. Налива се червеното вино и се оставя малко да се изпари (около 2 минути). Добавете доматите от консервата (нарязани, ако са цели), италиански билки и дафинов лист. Добавете сол и черен пипер на вкус.

Намалете температурата до минимум, покрийте и оставете соса да къкри поне 1-1,5 часа, за предпочитане 2-3 часа, като разбърквате от време на време. Колкото по-дълго къкри сосът, толкова по-богат ще бъде вкусът му.

Отстранете дафиновия лист. Добавете сварената паста към соса и разбъркайте.

Сервирайте Болонезе горещо, поръсено с настърган пармезан.

Паста Песто 

Ароматен и свеж песто сос, приготвен с босилек, кедрови ядки и пармезан, е лятна наслада във всяка лъжица.

Продукти: 250 г фетучини или спагети.

За пестото: 50 г пресен босилек, 30 г кедрови ядки (или орехи), 2 скилидки чесън. 50 г настърган пармезан, 100 мл зехтин, сол, смлян черен пипер.

Приготвяне: Сварете макароните в подсолена вода, докато станат ал денте.

Направете пестото: В блендер смесете босилека, кедровите ядки, чесъна, пармезана, зехтина, солта и черния пипер. Смелете до гладка паста. Ако пестото е твърде гъсто, добавете малко зехтин.

Смесете горещата паста с пестото. Ако е необходимо, добавете малко вода, за да разредите соса и да стане по-кремообразен.

Сервирайте пастата гореща, гарнирана с листа пресен босилек и допълнително пармезан.

Със скариди в чеснов сос 

Леко и ароматно ястие със сочни скариди, чесън и бяло вино - идеално за специална вечеря.

Продукти: 250 г лингвини, спагети или фетучини, 300 г белени скариди, 3-4 скилидки чесън, счукани, 100 мл сухо бяло вино, 2 суп. лъж. зехтин, пресен магданоз, наситнени, сок от половин лимон, люспи от люта чушка (по желание), Поръсва се със сол и смлян черен пипер

Приготвяне: Сварете макароните в подсолена вода, докато станат ал денте. Загрейте зехтина в тиган, добавете чесъна и люспите лют пипер (ако използвате) и гответе за около минута, докато заухае. Прибавете скаридите и гответе от всяка страна за 2-3 минути, докато порозовеят и се сварят. Сипете бялото вино и оставете да се изпари малко (около 2 минути). Добавете лимонов сок, сол и черен пипер на вкус. Прибавете сварената паста в тигана със скаридите и разбъркайте, докато пастата се покрие със соса.

Поднесете пастата със скариди гореща, поръсена с пресен магданоз.

С гъби и сметанов сос 

Деликатен сметанов сос с горски аромат на гъби, това е уютно и сгряващо ястие, идеално за прохладна вечер.

Продукти: 250 г пене, фетучини или фарфале, 300 г печурки или горски гъби, нарязани, 1 глава лук, нарязана на ситно, 2 скилидки чесън, счукани, 200 мл сметана (20-30% масленост), 50 г настърган пармезан, 2 суп. лъж. зехтин, мащерка прясна или сушена, сол, смлян черен пипер.

Приготвяне: Сварете макароните в подсолена вода, докато станат ал денте.

Загрейте зехтина в тигана и запържете лука до омекване, след което добавете чесъна и гъбите. Пържете, докато гъбите покафенеят и излишната течност се изпари. Сипете сметаната в тигана, добавете мащерка, сол и черен пипер на вкус.

Оставете соса да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри около 5-7 минути, докато сосът леко се сгъсти. Към соса се добавя настърган пармезан, разбърква се докато сиренето се разтопи. Добавете сварената паста в тигана с гъбения сос и разбъркайте.

Поднесете пастата гореща, поръсена с прясна мащерка и допълнително пармезан.

„Примавера" със зеленчуци 

Ярката и лека паста „Примавера" със сезонни зеленчуци е витаминозна експлозия и напомняне за пролетта.

Продукти (зеленчуците могат да се променят в зависимост от сезона): 250 г фарфале или фузили, 1 тиквичка, нарязана на кубчета или филийки, 1 чушка (червена или жълта), нарязана на ивици, 100 г аспержи, нарязани на парчета, 100 г зелен грах (пресен или замразен), 1 глава лук, нарязана на ситно, 2 скилидки чесън, счукани, 2 суп. лъж. зехтин, магданоз, пресен, наситнен, лимонов сок (по желание), сол, смлян черен пипер

Приготвяне: Сварете макароните в подсолена вода, докато станат ал денте.

Загрейте зехтина в тиган и запържете лука, докато омекне, след което добавете чесъна. Добавете тиквичките, чушката и аспержите. Гответе зеленчуците, като разбърквате от време на време, докато леко омекнат, но все още са хрупкави, около 5 до 7 минути. Добавете зеления грах (ако използвате замразен, не го размразявайте). Пържете още няколко минути. Овкусете зеленчуците със сол и черен пипер на вкус. По желание добавете малко лимонов сок за свежест. Сварената паста се добавя в тигана със зеленчуците и се разбърква.

Поднесете паста „Примавера" топла, поръсена с пресен магданоз.

С тиква и градински чай 

Тази уютна есенна паста с мек тиквен сос и ароматен градински чай е сгряващ вкус през есента.

Продукти: 250 г ньоки или орекиети, 300 г пюре от тиква (може да използвате печена тиква), 50 г масло, 10-12 листа пресен градински чай, 50 г настърган пармезан + допълнително за сервиране, сол, смлян черен пипер.

Приготвяне: Сварете макароните в подсолена вода, докато станат ал денте.

Разтопете маслото в тиган на среден огън. Добавете листата градински чай и запържете за около 1-2 минути, докато салвията стане хрупкава. Извадете я от маслото и я оставете настрана (ще ви трябва за гарнитура). Оставете маслото от градински чай в тигана. Добавете тиквеното пюре към маслото и загрейте, като разбърквате, за около 5 минути.

Прибавете настърган пармезан към тиквения сос и разбъркайте до гладкост. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Сипете сварената паста в тигана с тиквения сос и разбъркайте.

Сервирайте пастата гореща, гарнирана с хрупкави листа салвия и поръсена с допълнително пармезан.

С риба тон и маслини (бърза рецепта) 

Тази проста и бърза рецепта е идеална за тези, които имат малко време, но искат нещо вкусно и засищащо.

Продукти: 250 г пене или фузили, 1 консерва риба тон в собствен сок или масло (отцедена), 100 г маслини без костилки, нарязани, 1-2 скилидки чесън, счукани, 2 суп. лъж. зехтин, 400 г нарязани домати от консерва, каперси (по желание), магданоз, пресен, наситнен, сол, смлян черен пипер.

Приготвяне: Сварете макароните в подсолена вода, докато станат ал денте.

Загрейте зехтина в тиган и запържете чесъна, докато замирише. Добавете домати от консерва, маслини и каперси (ако използвате). Сосът се оставя да къкри на умерен огън около 10 минути, докато леко се сгъсти. Добавете рибата тон (намачкайте с вилица) към соса и го загрейте за няколко минути. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Прибавете сварената паста в тигана със соса и разбъркайте.

Поднесете пастата с риба тон гореща, поръсена с пресен магданоз.

Лазаня Болонезе 

Въпреки че лазанята не е точно „паста" в традиционния смисъл, тя е вкусно ястие, което определено трябва да бъде една от любимите рецепти на всеки.

Продукти: Кори за лазаня (предварително приготвени или пресни), сос Болонезе

За соса бешамел: 50 г масло, 50 г брашно, 750 мл прясно мляко, щипка индийско орехче, сол, бял смлян пипер, 150-200 г настърган кашкавал (моцарела, пармезан или смес от двете).

Приготвяне: Пригответе соса Болонезе (както вече описахме по-горе, удвоете съставките).

Направете соса бешамел: Разтопете маслото в тенджера на среден огън. Добавете брашното и гответе, като разбърквате, около 1 минута, докато брашното започне леко да променя цвета си. Постепенно сипете студеното мляко, като бъркате непрекъснато, за да не станат бучки. Гответе соса, като разбърквате, докато се сгъсти. Добавете индийско орехче, сол и бял пипер на вкус. Свалете от огъня.

Загрейте фурната на 180°C.

Сглобете лазанята: Поставете малко количество сос болонезе на дъното на съд за печене, след това слой кори за лазаня. Отгоре се разпределя слой сос болонезе, след това - сос бешамел, поръсва се с настърган кашкавал. Повторете слоевете: кори за лазаня, болонезе, бешамел, сирене. Последният слой трябва да бъде сос бешамел и сирене.

Печете лазанята в предварително загрята фурна за 30-40 минути, или докато горната част стане златистокафява. Оставете лазанята леко да се охлади преди сервиране.