Всички лозари знаят, че преди да започне отговорната фаза на цъфтежа е необходимо лозята да се наторят. Това е моментът, в който операцията ще помогне много не само за укрепване на растенията, но и за по-добра гроздова реколта.
Първият тор се прилага върху лозовите лиани в началото на пролетта - почти веднага след топенето на снега.
После лозята се подхранват втори и трети път след цъфтежа и след появата на първите плодове по тях. Един от най-удобните начини за торене е да се направи не в корена на самите лози, а в дренажни тръби.
Минералите сега са се изчерпали
и лозите са "гладни"
За да може гроздето да тръгне бързо да расте и да се развива пролетно, а и за да започне да дава плодове по-рано, се нуждае от азот.
Трябва да приготвите следната лечебна смес: смесете 2 супени лъжици суперфосфат, 1 чаена лъжичка калий и 1 супена лъжица амониев нитрат. Сместа трябва да се разпредели равномерно, чрез разбъркване, и след това да полеете лозята в корена с нея.
Има начин, ако лозето е на повече от 3 години, да се използва друга смес. Тя се състои от 40 грама урея, 40 грама суперфосфат, 30 грама натриев сулфат в 10 литра вода.
Този разтвор се излива отстрани на стъблото, така че да отиде до и под корена на растенията.
Ако имате пилешки тор, може да го използвате спокойно, защото съдържа много калий и фосфор и тези вещества са много полезни за гроздето. Особено добре е за млади лози. Но този тор е много силен и добре трябва да се разтвори, а също и поне една седмица да престои.
За да се приготви разтворът, трябва да се смесят шепа-две оборски тор и 20 литра вода. Изсипва се сместа върху почвата.
Друг начин е да се зарови половин кофа с разтворен тор близо до всеки храст. След това трябва да се полее с най-малко 5 литра вода.
Пепелта е естествен заместител, както на минералните, така и на химическите торове. Трябва да се разтвори 1 килограм пепел в три кофи вода. Пепелта има свойството и да действа срещу гъбните болести, така че ще помогне за предотвратяването им.
Пресният оборски тор, ако се намери в съседство, трябва да улегне и да угние, а не да се използва веднага. Той може много добре да подхрани лозето. Трябва да се смеси 1 кг от него с 3 кофи вода и да се остави сместа да се настоява в продължение на 1-2 седмици. След това сместа се разрежда с вода в съотношение 1:5. Под един храст грозде трябва да се излеят 2 кофи от тази смес.




Коментари