Турция е един от най-значимите производители на череши в света, като обикновено осигурява близо 20 % от световното производство. Тази година първоначално се очакваше реколтата да достигне около 725 000 тона, като 120 000 тона бяха планирани за износ. Въпреки това ранните слани засегнаха ключови райони на отглеждане, което доведе до преразглеждане на тези прогнози в посока надолу.
"Измръзването е нанесло значителни щети на овощните градини, което вероятно ще доведе до по-ниски добиви тази година. Сега очакваме, че както производството, така и обемите на износа ще изостанат от по-ранните прогнози. Въпреки този неуспех Турция остава основен играч на световния пазар на череши. Окончателните данни за производството ще станат ясни с напредването на сезона", обяснява Ягмур Озбутун, изпълнителен директор за областта на износа в Ser Pak Packaging.
В условията на тези предизвикателства поддържането на качеството и срока на годност на черешите по време на транспортиране става още по-критично. Озбутун подчертава и ролята на опаковките с модифицирана атмосфера (MAP) за удължаване на срока на годност на черешите, като същевременно се запазва външният вид на плодовата им обвивка.
"Пресните череши обикновено започват да се развалят в рамките на няколко дни, което може да доведе до загуби по време на транспортирането. Тези загуби могат да бъдат сведени до минимум с помощта на правилните решения за опаковане, особено по време на фазата на прехвърляне. MAP спомага за забавяне на скоростта на дишане на плодовете, като по този начин запазва тяхната свежест, външен вид на плодовата обвивка и хранителна стойност за по-дълъг период от време," разказва той.
"Освен това MAP намалява и загубата на тегло на черешите по време на транспортирането и съхранението, което помага да се сведат до минимум щетите, причинени от загубата на транспирация. Това е особено важно, когато черешите се транспортират на дълги разстояния, където запазването на качеството им е от решаващо значение. Като предотвратява загубата на вода, MAP спомага за намаляване на загубата на тегло и деформацията на обвивката, като гарантира, че черешите остават свежи и визуално привлекателни," обяснява Ягмур Озбутун.
Изнесените череши могат да се съхраняват свежи до 30 дни.: "Гарантираме, че нашите опаковки с модифицирана атмосфера могат да запазят черешите свежи до 30 дни при подходящи условия. Това гарантира, че черешите запазват най-високо качество по време на транспортирането и съхранението си, като значително намалява загубите. Нашите опаковъчни решения допринасят за запазване на свежестта чрез оптимизиране на въздушния поток. Те предпазват черешите от външни фактори като влажност, температурни колебания и нива на кислород, като намаляват загубите и повишават качеството на продукта," казва още Ягмур Озбутун.
Ser Pak подготвя своите клиенти за сезона на черешите, за да оцени ефективността на техните опаковъчни решения.
"Предоставяме съществена инженерна подкрепа на нашите клиенти в Турция, САЩ, Испания, Италия и Чили преди началото на сезона на черешите. Чрез тестове и изпитания, проведени с нашите клиенти преди сезона, оценяваме ефективността и качеството на нашите решения за опаковане. Въз основа на резултатите от тези изпитания се стремим да установим нови сътрудничества по време на сезона. Освен това предлагаме индивидуални решения, които да отговарят на специфичните нужди на потенциалните клиенти. Гордеем се, че притежаваме сертификат BRC (Британски консорциум за търговия на дребно) в Сер Пак Амбалаж. Този сертификат показва, че нашите решения за опаковане отговарят на най-високите международни стандарти и гарантира безопасността, качеството и ефективността на нашите продукти", заключава Озбутун.
Коментари