Без кебапчета и кюфтета в столовете
Повече пресни плодове и зеленчуци ще се предлагат всяка седмица на учениците в страната от следващата учебна година. Това предвижда проектът на Наредба за здравословно хранене на учениците, който е разписан от Министерство на здравеопазването и е на разположение за обществено обсъждане до 17 март. Правилата в него засягат предприятията, които извършват доставка на храни от обекти за производство на храни и извършващи кетъринг услуги.
Наредбата предвижда, храната в ученическите столове да се предлага по предварително изготвени дневни и седмични менюта, разработени в съответствие с изискванията на наредбата. Седмичните менюта се изготвят с участието на медицински специалист и/или технолог по хранене.
В ежедневното меню на подрастващите трябва да присъстват най-малко по един продукт от следните основни групи храни: зърнени храни и/или картофи; зеленчуци и/или плодове; мляко и млечни продукти и/или богати на белтък храни - месо, птици, риба, яйца, бобови храни; добавени растителни масла и/или млечни мазнини (масло). При целодневно хранене ежедневно в менюто трябва да присъстват най-малко общо 400 г зеленчуци и плодове.
За да се осигури оптимално количество витамини и минерали на подрастващите, в съответствие с промяната във физиологичните норми, в менюто се включват най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично.
Най-малко веднъж седмично учениците трябва да получават пълнозърнести макаронени изделия – макарони, юфка, спагети или закуски на зърнена основа. Най-малко два пъти седмично трябва да консумират пълнозърнест хляб. Всички хлебни, тестени и картофени изделия трябва да са с ниско съдържание на мазнини, сол и/или захар.
Плодовете и зеленчуците могат да се предлагат цели, нарязани, настъргани, като салата, на смути или прясно изцеден сок. Препоръчително е предлагането на замразени зеленчуци и плодове, пред стерилизирани. Консервираните зеленчуци и плодове не трябва да съдържат синтетични консерванти, подсладители и оцветители. Стерилизираните зеленчуци трябва да са с ниско съдържание на сол и мазнини, а стерилизираните плодове - с ниско съдържание на захар. Сушените плодове и зеленчуци ще се предлагат в състава на многокомпонентни храни. Туршии ще се дават само през зимния сезон и само на обяд до един път седмично, а при целодневно хранене до два пъти седмично. Когато менюто включва мармалад и конфитюр, се използват „мармалад от плодове" и „конфитюр екстра качество".
Само краве или козе мляко,
без имитиращи млечни продукти
Ежедневно в менюто се включват най-малко 400 г кисело или прясно мляко и най-малко 35 г сирене и/или кашкавал при целодневно хранене. Има изисквания, на които трябва да отговорят млечните продукти. Например, допускат се млечни продукти произведени с краве или козе мляко, или от смес между тях. Киселото и прясното мляко трябва да са от 3 до 3,6% масленост, като поне два пъти седмично се включва мляко с 2% мазнини. Сирената, кашкавалът, изварата и другите млечни продукти трябва да са със съдържание на готварска сол до 3,5% ± 5%, а кашкавалът - до 3%. Айрянът трябва да се предлага без добавена сол или захар. Не се допуска предлагане на подсладени пресни и кисели млека, освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители.
Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.
Без кебапчета и кюфтета
в ученическите столове
Месото и месните продукти не трябва да са претърпели друга обработка, освен охлаждане и по изключение - замразяване. Телешкото и свинското месо да са без видими тлъстини, сухожилия и кости, а птичето месо да е без кожа, мляното месо да е нетлъсто, със съдържание на мазнини ≤ 7% и съдържание на колаген към месен протеин ≤ 12% и със съдържание на сол не повече от 1% от общата маса.
От месните продукти се допускат шунка и филе без съдържание на механично отделено месо и формовано месо с ниско съдържание на мазнини и намалено съдържание на сол. Не се допуска предлагане на промишлено произведени месни заготовки - кайма, кебапчета, кюфтета, карначета, наденици, кренвирши и др.
Още за овощарството и визията на ЕК за земеделието четете в новия брой на в. "Български фермер" от 24 февруари-2 март
Коментари