Патиците растат много бързо, наддават впечатляващо, а патешкото месо е много по-вкусно от пилешкото. Затова за стопаните развъждането на патици в задния двор е много изгодно. Патетата могат да бъдат излюпени в инкубатор или купени като еднодневни или пораснали млади птици. Грижата за водолюбивите птици има някои отличителни черти, които трябва да се вземат предвид.

Как се излюпват патета

Ако вече имате патици във вашия двор, тогава през пролетта и лятото можете да получите ново стадо без допълнителни проблеми. Самите патици се справят с цялата работа по инкубирането на яйцата: те редовно ги обръщат в гнездото и ги затоплят с топлината на тялото си.

Само някои породи патици обаче са добри за мътене. Смята се, че

мускусните патици са най-грижовните майки

Същото се отнася и за Мулардите: кръстосването на пекински и мускусни патици също са добри за разплод.

При някои породи инстинктът за инкубиране на яйца се губи по време на процеса на селекция. По този начин някои патици почти никога не излюпва пилета. А друга популярна порода само частично е запазила инстинкта за мътене, който е изразен повече или по-малко силно при различни индивиди.

Инстинктите се появяват при възрастни птици, когато патиците достигнат 6-месечна възраст, по-младите индивиди обикновено не седят в гнездото. Стопанинът птицевъд трябва внимателно да наблюдава своите домашни любимци.

Ако една патица започне да

строи гнездо и го постила с пух,

това означава, че ще бъде добра майка. Обикновено тя седи на едно или няколко яйца, останалите се поставят до нея в продължение на 2-3 дни.

В естествени условия патиците се размножават през лятото. Но тази птица се характеризира със сезонно производство на яйца,

от края на март до септември-октомври.

За да се „измамят" инстинктите на домашните птици, в помещението за домашни птици се включва изкуствено осветление, което увеличава продължителността на дневните часове до летните нива - 16 часа.

За по-добро запазване на яйцата се препоръчва ежедневно да се вземат от гнездото и да се съхраняват при температура от +12 °C на чисто и сухо място. Срокът на годност на патешкото яйце, предназначено за по-нататъшна инкубация, е не повече от 7 дни. Когато се съберат повече от 10 яйца, те се поставят в гнездото.

За люпене се използват

яйца със среден размер -

не много малки и не много големи. Подходящи са само идеално гладки яйца, без дефекти и замърсявания. Препоръчително е да ги обръщате редовно по време на люпенето.

Обикновено патиците не правят разлика между своите и чуждите яйца, а понякога дори успешно излюпват кокоши и пуешки яйца. В някои случаи обаче патиците изхвърлят яйца от гнездото. Възможно е да има няколко причини за това: има твърде много яйца или патицата „усеща" дефекти в яйцата, които трудно се откриват визуално. По този начин мускусните патици са способни да отхвърлят яйца със замразени ембриони.

Кои са условията за спокойно

излюпване на потомството

  • В стаята/помещението трябва да е тихо, нищо не трябва да нарушава спокойствието им.
  • Гнездата трябва да се монтират далеч от източника на светлина, в полумрак.
  • Гнездата се покриват с голямо количество слама, за да не се удрят яйцата едно в друго при редовното обръщане.
  • През първите няколко дни патиците седят в гнездото практически без да стават, тъй като тогава ембрионите се нуждаят от най-висока температура. След това патиците се изправят за кратко, за да ядат и пият, и да охладят яйцата.
  • За да се гарантира, че патиците не напуска гнездото за дълго време, хранилката се поставя в непосредствена близост, а поилката - на малко разстояние. Там също трябва да поставите леген с чиста вода, така че патицата да може да се пръска наоколо и след това да използвате мокри пера, за да охладите яйцата, ако е необходимо.

Внимание! Младите птици, които не са успешни в люпенето на яйца, трябва да бъдат наблюдавани. Ако патица напусне гнездото и не се върне в него в рамките на половин час, трябва да я вземете и да я поставите върху яйцата.

  • В зависимост от размера на самата птица, една патица може да излюпи до 20-25 патета. По-малко яйца се поставят под малка птица - 12-15 броя.
  • Инкубационният период продължава 30-40 дни, тъй като пилетата не се излюпват едновременно. Инкубационният период на патешко яйце е 27-28 дни.

Има патици, които са добри майки

Те внимателно затоплят бебетата си с дебел пух и когато пораснат малко, ги извеждат на разходка. Тук обаче стопанинът трябва да вземе предвид някои характеристики. По този начин е необходимо да се увеличи консумацията на начален фураж, тъй като патицата с удоволствие ще консумира „бебешки" фураж.

Важно! Стаята, в която се отглеждат майките и излюпените пилета, трябва да е достатъчно просторна, за да могат патетата да ядат и пият на спокойствие. В тясно пространство птицата може случайно да стъпче бебетата в пристъп на паника.

На възраст от една седмица патетата могат да плуват, но деликатният им пух се нуждае от смазване. Ако патицата не е намазала пиленцата достатъчно добре със своя секрет, бебетата могат да изстинат по време на къпане.

Затова запомнете: Водата за къпане трябва да е със стайна температура +20-22 °C.

Предвиденото „езеро" за пилетата трябва да е много плитко, в противен случай проблемите не могат да бъдат избегнати. Малките патета често се давят, така че е по-добре да провеждате първите „плувания" под наблюдението на собственика.

Ако имате инкубатор,

стопанинът не може да разчита на инстинктите на птицата и сам да излюпи пилетата, когато му е удобно. Яйцата за люпене могат да бъдат събрани от вашето собствено стадо, купени от трети страни или от доверени производители. Обикновено доставчиците гарантират висок процент на оплождане - 95-98%, което означава висока вероятност за успешно размножаване - до 80-85%.

Има високи изисквания към съхранението

и транспортирането на яйцата за люпене:

  • Срокът на годност е 2-6 дни, при стабилна температура от +12 °C, неприемливо е да се съхраняват в хладилник. Охладените яйца се държат на стайна температура за 24 часа и едва тогава се поставят в инкубатора.
  • Преди поставяне за инкубация се препоръчва всяко яйце да се освети с овоскоп, за да се открият микропукнатини. Ако нямате овоскоп, използвайте фенерче за мобилен телефон и го дръжте близо до черупката. Яркостта му е достатъчна, за да разкрие пукнатини.
  • В зависимост от модела на инкубатора процесът е автоматизиран или изисква редовно наблюдение. Ако инкубаторът не е оборудван със система за обръщане на яйца, е необходимо яйцата да се обръщат ръчно 4-6 пъти на ден, като всеки път се обръщат на четвърт оборот.
  • При полагане на яйца за инкубация върху черупката се правят маркировки с маркер, за да се обозначи „предната" и „задната" страна, което опростява наблюдението на обръщането на яйцата.
  • При люпене на яйца в инкубатор е необходимо да се поддържа определена температура и влажност, която варира в различните периоди на инкубация. През втората половина на инкубацията е необходимо редовно да се отстранява капакът, за да се проветрят яйцата и да се подобри газообменът.

Вътре в инкубатора може да

се зададе определена температура,

която ще се поддържа с помощта на вграден нагревателен елемент. Но влажността на въздуха ще трябва да се регулира ръчно чрез увеличаване или намаляване на обема на течността в резервоарите вътре в инкубатора.

0 1-ва седмица - температра +38-38,2 °С, влажност на въздуха 70%. През първата седмица ембрионите се нуждаят от много високи температури и умерена влажност на въздуха. Яйцата се обръщат 4 пъти на ден.

0 2-ра седмица - +37,8 °C, влажност на въздуха 60%. През втората седмица температурата и влажността се намаляват леко. Яйцата се обръщат 4-6 пъти на ден. До края на втората седмица в яйцата се чуват едва доловими шумолещи звуци. Ако в яйцето не се чуват звуци, когато се държи до ухото, има голяма вероятност то да е неоплодено или ембрионът да е умрял.

0 3-4 седмици (от 15-ия до 25-ия ден) - +37,8 °С, влажност 60%. През този период е необходимо редовно да се проветрява инкубаторът за охлаждане, той се отваря 2 пъти на ден за 15-20 минути. Яйцата продължават да се обръщат 4-6 пъти на ден.

0  - +37,5 °С, влажност на въздуха 85-90%. Температурата е леко понижена, но влажността е силно повишена. Това е необходимо, за да омекне черупката. Яйцата вече не се обръщат и проветряват.

Току-що излюпените от яйцата малки се оставят в инкубатора за 30-40 минути да изсъхнат на топло, след което се пренасят в топло помещение, където ще се отглеждат. Важно е да се гарантира, че новородените патенца не тъпчат между яйцата и не нараняват себе си или други излюпени пиленца.

Апетитът на младите патета е голям - изяждат до 150 г комбиниран фураж на глава, а на възраст от 2 месеца - до 250-280 г, като нормата не се увеличава над тези показатели.
Апетитът на младите патета е голям - изяждат до 150 г комбиниран фураж на глава, а на възраст от 2 месеца - до 250-280 г, като нормата не се увеличава над тези показатели.