Всеки един стопанин има мерак да има различни, но и нови сортове, които да отглежда в насаждението или на двора.

Това означава обаче и правилен избор на сортовете лози, при който трябва да се имат предвид различни условия на средата и предпоставки.

Препоръчително е при избора на нов сорт да се ползват на първо място съветите на специалист, който най-добре може да съобрази факторите на средата с нашите желания. Но някои стопани искат да опитат и сами да избират, на базата на знанията, които имат.

Тъй като сортовото разнообразие е твърде голямо и богато, те трябва

задължително да се съобразят с някои от

факторите, които влияят на избора

Селекционерите непрекъснато работят за подобряване на качествата и издръжливостта на новите сортове, които създават. Но пък традициите ни като лозарска държава са наложили много сортове, които трудно могат да бъдат зачеркнати.

Още повече, че много стопани имат своето сортово наследство от бащи и дядовци, а и лични предпочитания и днес също желаят да сбъднат свои лични желания.

За да успеят да отгледат хубаво и сладко лозе, любителите би трябвало да се опитат да се съобразят с някои от основните постулати на лозарската наука при подбора на определен сорт грозде.

Важни фактори на средата са общата температурна сума на района, почвеният тип, условията на терена, влагата, характера на валежите и други климатични условия.

Температурата на района

Тя е важен фактор за правилното развитие и узряване на лозето, с който обикновено се съобразяват професионалните стопани.

Този фактор е първият, с който хоби лозарят също трябва да се съобрази и да ориентира своето производство.

Професионалните лозари знаят, че в райони с обща температурна сума над 3700 °С са подходящи за отглеждане сортове грозде за прясна консумация, за червени сухи, сладки вина и стафиди.

А в райони с обща температурна сума 3500-3700 °С са подходящи сортове грозде за бели сухи вина, пенливи вина, конячен дестилат и сокове.

Ако искате и сами да развивате своите знания, трябва да знаете, че ампелографията е науката за сортовете лози и можете да я разгърнете. Тя разделя сортовете на две основни групи – десертни и винени.

При избора на десертно грозде

При избора на десертно грозде е добре да се подберат няколко сорта с различен срок на зреене. С това любителят ще създаде т.нар. конвейер – тоест поредица от сортове, узряващи един след друг от ранно лято до късна есен и през цялото лято и есента ще може да има грозде за похапване.

За такава цел някои стопани например ползват следната сортова листа: Черна перла, Супер ран Болгар, Брестовица, Хамбургски мискет, Болгар, Петричка есен.

Този набор е в състояние да осигурява грозде от края на юли до края на октомври и средата на ноември.

Последните три сорта освен това дават грозде, което може да подлежи на по-дълго съхранение.

При избора на винено грозде

Целта в този случай е да си създадем един вид специализирано насаждение за производството на домашно вино по наш вкус.

За червени сухи вина подходящи са сортовете Памид, Гъмза, Мавруд, Широка мелнишка лоза, Мерло, Каберне совиньон и др.

За бели сухи вина изборът е най-добре да се направи от сортовете Димят, Мискет червен, Пино шардоне, Орфей, Варненски мискет и др.

За естествено пенливи вина се избират Пино шардоне, Совиньон, Мавруд и др.

За десертни вина изборът е по-ограничен: Тамянка - бяла и червена, Мискет отонел и Пловдивска малага.

За сокове рентабилно производство може да се осигури от сортовете Наслада, Дружба, Сторгозия, които са много родовити, високодобивни и практически устойчиви на икономически важните болести по лозата мана и оидиум.

За производство на стафиди подходящи са сортовете Русалка, Тракийска перла, Флейм сидлес и др.

Но днес има и много нови сортове, наша и чужда селекция, които бързо навлизат и които могат да бъдат изпробвани. Те са толкова много, че ще ги изреждаме занапред според срока им на зреене.

Например класика в България сред ранозреещите сортове е Супер ран Болгар, един от най-разпространените у нас. Гроздето му узрява през първата десетдневка на август.

Гроздът му е голям, зърното е едно, лозите имат висока плодовитост, отличава се с характерен аромат. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене, но трябва да се знае, че не е особено студоустойчив.