Лесни и вкусни рецепти за онези, които са се запасили достатъчно със зеленчука
С кисело зеле можете да приготвите много вкусни и оригинални ястия. Предлагаме да опитате лесни рецепти - от супи до основни ястия, салати и пайове.
Салата от моркови с червено цвекло
Лесно за приготвяне зеленчуково предястие.
Продукти: 2 моркова, 320 г кисело зеле, 2 глави цвекло, връзка пресен магданоз, растително масло за дресинг.
Приготвяне: Обелете цвеклото и го настържете с резачка за зеленчуци. Обелете и настържете морковите. Измийте магданоза, подсушете го и накълцайте на ситно. Добавете зелето към останалите съставки. Подправете и разбъркайте.
Предястие с шунка и ябълки
Ястие, което се приготвя лесно, непосредствено преди сервиране.
Продукти: 380 г кисело зеле, зелена ябълка, 260 г шунка, 4 суп. лъж. кристална захар, 130 г грах от консерва, 3 суп. лъж. ябълков оцет, сол и черен пипер - по щипка.
Приготвяне: Изплакнете зелето, за да отстраните излишната саламура. Обелете ябълката и я нарежете на малки парчета. Нарежете шунката на малки кубчета. В отделен съд смесете оцета и захарта.
Прехвърлете подготвените продукти в купа за салата, подправете с оцет и сложете граха. Добавете сол, черен пипер и разбъркайте.
Винегрет
С кисело зеле лесно се приготвят и салати, които съчетават ползи за здравето и вкус.
Продукти: 450 г цвекло, 220 г кисело зеле, 350 г моркови, 450 г картофи, 220 г кисели краставички, лук, 2 суп. лъж. растително масло.
Приготвяне: Сварете цвеклото, морковите и картофите заедно с кората, докато омекнат. Оставете ги да изстинат, обелете ги и нарежете на малки, еднакви кубчета. Обелете лука и го накълцайте. Измийте краставиците и нарежете и тях на кубчета.
Ако зелето е прекалено солено, първо го изплакнете с вода и внимателно го изстискайте. Нарежете на ситно.
Смесете всички съставки, подправете с растително масло и разбъркайте.
Задушено кисело зеле с колбаси
Ако търсите нещо за приготвяне с кисело зеле, опитайте този вкусен и ароматен вариант за основно ястие.
Продукти: 220 г кисело зеле, 230 мл бульон, 320 г пушен колбас, 1 суп. лъж. течен мед, 1 суп. лъж. зърнеста горчица, 1⁄2 ч. лъж. кимион, 1⁄4 прясно бяло зеле 1 ч. лъж. червен пипер, 2 дафинови листа, сол, смлян черен пипер и черен пипер на зърна - на вкус, 1⁄2 ч. лъж. кориандър, малка връзка пресни зелени подправки, растително масло - за пържене.
Приготвяне: Нарежете прясното зеле на ситно, а киселото изцедете от саламурата. Ако е много солено, изплакнете с вода. Сложете цялото зеле в дълбок тиган, разбъркайте и запържете за няколко минути. Покрийте и оставете да къкри на тих огън, докато зелето намали обема си. Семената от ким и кориандър могат да бъдат предварително смачкани в хаванче.
Към ястието се добавят черен пипер, дафинов лист, кимион и кориандър, посолява се и добавя 190 мл бульон. Продължете да задушавате, докато течността се редуцира. Сега добавете горчицата с меда и останалия бульон. Смесете всичко заедно.
В отделен тиган запържете нарязаните колбаси. По-добри са тези с ядлива обелка (в черво), която не трябва да се маха. Добавете запържените колбаси към зелето и разбъркайте. Продължете да готвите на слаб огън, докато зелето е почти готово. Все още трябва да е леко твърдо в средата и да има останала течност в тавата.
Преди сервиране украсете ястието с нарязани пресни билки.
Шукрут
Обилните основни ястия от кисело зеле могат да бъдат много разнообразни. Предлагаме рецепта на пикантно свинско, която ще се хареса на любителите на месни деликатеси.
Продукти: 550 г свински ребра, 230 г бекон, 230 г пушено свинско шкембе, 550 г кисело зеле, 350 г пушени колбаси, 450 мл светла нефилтрирана бира, 330 г пушени патешки/пилешки гърди, 550 г прясно бяло зеле, 4 глави лук, 2 суп. лъж. плодове от хвойна, черен пипер и сол - на вкус.
Приготвяне: Ребрата се нарязват и се пекат на скара за 10 минути. Пресни или замразени плодовете от хвойна се счукват в чаша. Нарежете бялото зеле. Посолете и изстискайте излишния сок с ръка. Смесете с киселото зеле.
Нарежете гърдите и бекона на малки парчета. Първо сложете бекона в тигана и изчакайте да си пусне мазнината. Извадете бекона и в същата мазнина запържете ребрата и гърдите. Извадете месото.
В същия тиган с мазнина запържете обеления и нарязан на ситно лук до зачервяване. Прибавете двата вида зеле и плодовете от хрян. Налейте бирата, добавете сол и черен пипер. Добавете отново гърдите и бекона.
Похлупва се с капак и се слага във фурната на 180 градуса. Печете 120 минути. След 1,5 часа прибавете колбаса и гърдите. Ако е останала малко течност, добавете малко бира.
Картофена запеканка
Семпло и засищащо ястие, идеално за основно на обяд или на вечеря.
Продукти: 160 г кисело зеле, 1 ч. лъж. кристална захар, 1 голяма глава лук, 1 ч. лъж. масло, 1 яйце, 4 картофа, по щипка черен пипер и сол, растително масло за пържене.
Приготвяне: Обелете картофите и ги сварете. Обелете лука и го нарежете на средни парчета. Загрейте олиото в тиган и запържете нарязания лук до златистокафяво. Добавете захар, сол и черен пипер. Продължете да пържите под капак, като разбърквате от време на време. Гответе, докато лукът се карамелизира и покафенее.
Сварете картофите и пасирайте до гладкост, като добавите маслото. Добавете лука към картофите. Подправете със сол и черен пипер.
Поставете една трета от картофите в тава за печене и заравнете с шпатула.
Киселото зеле се изстисква, за да отнеме максимално саламурата и се нарежда върху картофите на равен слой. Сипете останалите картофи отгоре и уплътнете. Разбийте яйцето с щипка сол в купа и го сипете равномерно върху картофите, за да получите златиста коричка.
Печете във фурната на 180 градуса до пълното изпичане на яйцето. Охладете преди сервиране и нарежете на порции.
Румънски гювеч от ориз и кайма
Оригинално и засищащо ястие, приготвено от много достъпни съставки.
Продукти: 650 г кисело зеле, 135 г ориз, 320 г кайма смес, 240 г сметана, 2 ч. лъж. червен пипер, глава лук, 1, 5 суп. лъж. доматено пюре, 1⁄2 ч. лъж. смлян кимион, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. растително масло, 240 мл чиста вода, черен пипер и сол - на вкус.
Приготвяне: Загрейте растителното масло в тиган. Сложете в зелето, 1 ч. лъж. червен пипер, сол и черен пипер. Разбъркайте и оставете да къкри за четвърт час.
Сварете ориза за 20 минути във вода с щипка сол.
Лукът се обелва и нарязва на ситно. Намачкайте скилидките чесън с преса. Смесете каймата с чесъна, наситнения лук и 1 ч. лъж. червен пипер. Добавете черен пипер и сол.
Намажете формата за печене с масло. Прехвърлете една трета от зелето. Отгоре се разпределя равномерно месото. Върху него се поставя половината от сварения ориз. Отгоре се разпределя половината сметана. Повторете слоевете в същия ред, с изключение на сметаната.
Разредете доматеното пюре с вода и добавете кимион. С тази смес се залива равномерно гювеча. Отгоре се намазва с останалата сметана.
Печете на 180 градуса за 1,5 часа.
Чорба с манатарки
За зелева чорба е по-добре да използвате не много кисело зеле. Ако обичате вегетариански супи, опитайте тази рецепта.
Продукти: 70 г сушени манатарки, 1 морков, 450 г кисело зеле, глава лук, 2 суп. лъж. доматено пюре, 140 г корен от целина, щипка смлян черен пипер, 2 суп. лъж. растително масло, стрък магданоз.
Приготвяне: Зелето се задушава заедно с доматеното пюре. Обелете лука, целината и моркова и нарежете на тънки ивици. Запържете ги в тиган с малко мазнина до златистокафяво. Смесете със зелето.
Прехвърлете запържената смес в тенджера, долейте вода и оставете да заври.
Сухите гъби се заливат с гореща вода и се оставят за един час. Извадете ги от купата, но не изливайте водата. Нарежете гъбите и ги запържете. Добавете ги към бульона, заедно с течността, в която са били накиснати.
Гответе до пълна готовност на съставките. Накрая добавете малко черен пипер и сервирайте с пресни билки и сметана.
С телешко
Първите ястия от кисело зеле могат да бъдат по-мазни или по-диетични, в зависимост от вида на месото. В тази рецепта ви предлагаме да направите питателна зеленчукова супа с месо и кисело зеле.
Продукти: 2 литра вода, 550 г телешко с кост, 270 г телешко месо без кости, 1 морков, глава червен лук, дафинов лист, 550 г кисело зеле, 140 г стръкове целина, 2 суп. лъж. зехтин, 5-6 зърна черен пипер, щипка сол.
Приготвяне: Нарежете обезкостеното месо на малки кубчета. Накълцайте и месото с кост или просто помолете в месарския магазин да ви го срежат. Поставете заедно в тава с високи стени и печете във фурната на 180 градуса за 35 минути.
Измийте зеленчуците, обелете ги и нарежете на едри парчета. Запържете ги в тиган със зехтин за 3 минути. Намалете котлона и продължете да готвите на умерен огън още 7-8 минути, като разбърквате от време на време.
Месото се прехвърля в тенджера, налива се чиста вода и се оставя да заври на котлона. Когато заври, намалете огъня и добавете дафинов лист и зърната черен пипер. След това прибавете зеленчуците. Отстранявайте пяната, която се появява, докато спре да се образува.
След половин час посолете супата и разбъркайте. Добавете киселото зеле и разбъркайте отново. След четвърт час ястието ще бъде готово.
Унгарска супа
Пикантно първо ястие с пушено месо.
Продукти: 550 г кисело зеле, 260 г пушени колбаси, 2 литра вода, 3 скилидки чесън, 2 дафинови листа, глава лук, 1 суп. лъж. сладък червен пипер, 220 г нискомаслена сметана, 1 ч. лъж. семена от ким, 2 суп. лъж. пшенично брашно, 2 суп. лъж. растително масло, по щипка сол и черен пипер.
Приготвяне: Нарежете колбаса на ситно. Лукът се обелва и се нарязва също на ситно. Обелете скилидките чесън и ги смачкайте с преса. Изцедете саламурата от зелето в отделен съд и я оставете настрана. Изплакнете зелето с вода и внимателно го изстискайте.
Колбасът се запържва в тиган и се оставя настрана. В същия тиган запържете нарязания лук, докато стане прозрачен.
Поставете салама, лука, зелето, скилидките чесън, дафиновите листа, черния пипер и семената от ким в тенджера. Всичко се разбърква и се залива с гореща вода. Покрийте и гответе за 45 минути.
Смесете брашното със заквасената сметана. Добавете 5-6 суп. лъж. бульон от супата и разбъркайте. Изсипете в тенджера и гответе още няколко минути. Накрая се посолява и се добавя саламура от зелето. Разбъркайте и изключете котлона.
Солен пай
Лесна рецепта за печиво със зеле, което се приготвя бързо и е вкусно.
Продукти: 4 яйца, 140 г нискомаслена сметана, 420 г кисело зеле, 2 чаени чаши брашно, 1 пак. бакпулвер, щипка сол, 2 суп. лъж. майонеза.
Приготвяне: В тиган с олио запържете зелето докато омекне. Смесете майонезата и сметаната и прибавете яйцата. Разбъркайте с бъркалка. Добавете сол, черен пипер и бакпулвер. Разбъркайте отново старателно.
Пресейте пшеничното брашно в сместа, като продължавате да разбивате. Разбърква се до гладкост. Оставете настрана за 10 минути, за да може бакпулверът да подейства.
Намажете форма за печене с масло и сипете половината от тестото, отгоре се разпределя цялото зеле и се покрива с останалото тесто.
Печете във фурната на 180 градуса около 40 минути до готовност (проверявайте с клечка за зъби. Тя трябва да остане суха).
Банички
Когато говорим за това какви ястия могат да се приготвят от кисело зеле, не можем да минем без вкусните домашни банички. Получават се меки и пухкави.
Продукти за тестото: 160 мл прясно мляко, 1,5 ч. лъж. суха мая, 110 г сметана, 1 суп. лъж. захар, 460 г брашно, 60 г масло, 2 яйца, малко сол.
За плънката: 2 суп. лъж. растително масло, 670 г кисело зеле, лук, щипка кориандър
Приготвяне: Загрейте млякото в тенджера и прибавете кристалната захар и маята. Оставете настрана за 10 минути, за да шупне.
Разтопете маслото в тенджера и го оставете да изстине. Прибавете едно яйце и сметаната, посолете и разбъркайте.
Пресейте брашното през сито. Направете вдлъбнатина в средата и там изсипете течните съставки. Замесете тесто с мека консистенция.
Намажете дълбока купа с масло. Сипете тестото и отново намажете отгоре с масло. Покрийте със стреч фолио и оставете на топло за 120 минути.
Киселото зеле се изцежда от сока и се нарязва на ситно. Обелете лука и го накълцайте. Запържете го в тиган с олио до златистокафяво. Добавете зелето към лука и разбъркайте. Задушавайте на тих огън 10 минути, като разбърквате от време на време. Добавете смлян кориандър, разбъркайте и оставете да изстине.
Замесва се тесто. Разделя се на малки порции. Разточете всяка топка по отделно на не много тънка кора. В средата се поставя от зелевата плънка и се затварят краищата. Така оформете всички питки.
Намажете тавата от фурната с масло. Поставете питките със запечатаната част надолу. Покрийте с кърпа и оставете за 10 минути.
В отделен съд разбийте останалото яйце, прибавете няколко чаени лъжички прясно мляко и пак разбийте. С получената смес намажете баничките отгоре.
Печете във фурната на 180 градуса за половин час до готовност.
Коментари