Градинарите от топлите райони може да сеят и в открита леха

В студените месеци може да се правят така наречените зимни сеитби, които осигуряват по-ранна продукция. Тези сеитби се препоръчват предимно за по-топлите райони на страната, където почвата не е замръзнала. Може, разбира се, да се правят също в парници и оранжерии.

Зимните сеитби са най-подходящи за студоустойчивите култури. Тъй че без проблем може да сеете:

  • спанак;
  • грах;
  • бакла;
  • моркови;
  • салата и маруля;
  • магданоз и други подправки.

Задължителни условия:

0 Изберете слънчево, но добре защитено от вятъра място.

0 По-подходящи са високите лехи, тъй като почвата в тях се затопля по-лесно.

0 Използвайте подходящи сортове, с висока кълняемост на семената.

Парник

Градинарите, които нямат парник, а разполагат с място в двора, е време да си направят. В по-простите съоръжения е подходящо да се отглеждат ранни зеленчуци, както и разсади.

Като цяло няма правила за това как да се изгради парник. По принцип традиционният парник се състои от трап, каса, рамка, стъкла и рогозки. Но вие може да използвате всякакви подръчни материал, с каквито разполагате.

Парникът може да изградите направо върху почвата, или с полиетиленово платно да покриете висока леха.

През последните години се правят парници от стара дограма.

Градинарите, които искат и разполагат с оборски тор, може да го използват, за да загряват почвата.

Оборският тор и поповото прасе

Обръщаме внимание на градинари, които имат купчинка с оборски тор в двора. Това е едно от любимите места на поповото прасе, където то се крие през зимните месеци.

Ето защо е препоръчително купчинката с оборски тор да се обръща от време на време. Така хем торът по-бързо угнива, хем вредителите са изложени на неблагоприятни условия.

Със затоплянето на времето неприятелят напуска скривалището си и се разселва в други участъци на градината, където вреди по младите растения. Той започва да се храни с млади растения още в парниците или в местата за отглеждане на разсади.
Борбата с поповото прасе трябва да започнете още в култивационните съоръжения, да продължи по време на разсаждането на зеленчуковите култури и при засаждането на картофите, както и по-късно, ако има нужда.