„Да спасим храната" спестява средно 5 тона храна всяка седмица
Филип Франсоа не харчи нищо за хранителни продукти от почти шест години. Той е основал Let's Save Food (Да спасим храната) - организация, в която хората могат да си вземат толкова храна, колкото искат, само за 1 евро.
Понеделник следобед, 17:00 ч., час преди да отвори общностен център в Гентбрюге, на вратата вече чакат 12 души. Най-отпред е застанала една закъсала жена с количка. „Стоя тук от 15,30 ч.", казва тя. „Понякога вземам тук една торба с киви, за да направя сладко. За 1 евро, защо да не го направя?"
Общностният център на Гентбрюге е първият пункт за събиране на храна на „Да спасим храната". Тази организация, която съществува вече седем години, всеки ден събира излишъци от супермаркети, пекарни и столове за преразпределение, които иначе биха ги изхвърлили. Мрежа от 450 доброволци ги доставя на 11 места във Фландрия, където можете да вземете колкото искате храна срещу 1 евро.
„През последните шест години не съм похарчил почти нищо за хранителни стоки", казва основателят Филип Франсоа (47 г.). „Все още ходя на ресторанти от време на време, но в магазина купувам само кафе. Останалото си набавям от нашите кофи за боклук".
„Заради празниците предлагането е дори по-богато от обикновено", казва Франсоа пред белгийския вестник. „Стандаард" „Обикновено събираме повече от пет тона храна на седмица. От 23 декември до две седмици след Коледа това количество е повече от два пъти по-голямо, защото супермаркетите складират много повече".
С помощта на 450 доброволци продуктите се разпределят в 11 населени места във Фландрия (Белгия). Клиентите могат да намерят голямо разнообразие от продукти - от плодове и зеленчуци до луксозни продукти като пушена сьомга и стриди. Колкото и да се стараят хората, в края на деня винаги остава храна.
Повече от половината от клиентите идват, защото изпитват финансови затруднения. Има например бездомни хора, които получават по нещо почти всеки ден, и студенти, на които благодарение на „Да спасим храната" остават пари, за да си платят обучението. „Когато пазарувате тук, спестявате по 200 евро на месец на човек", казва основателят Франсоа. „За шест години определено съм спестил повече от 14 000 евро. Не разбирам защо повече хора не го правят."
Други събират храна, за да се борят с разхищението й, или идват главно за разгвори, както прави Ерик Де Пау (68 г.). Участието в събитие за раздаване на храна за него е като пътуване. „Научих се да готвя, като идвах тук", казва той. „Но идвам главно заради социалните контакти. Това е мястото, където трябва да бъда."
Коментари