Кои от тях са подходящи за асмата
Кардинал е един от сортовете, чиято слава не преминава, макар че е у нас от 1962 година.
Сортът се харесва от поколения лозари от внасянето му у нас. Тачен е и до днес и в най-големите лозарски държави.
Създаден е в Калифорния през 1939 година, от кръстоска между сортовете Фламе Токай и Алфонс Лавале.
Разпространен е във Франция, Италия, Алжир, Израел, Румъния.
Той е ранозреещ сорт, гроздето му узрява през втората десетдневка на август.
Лозите му се нападат от болести и неприятели.
Чувствителни са към ниски температури.
---
Болгар не е български сорт
Да, Болгар не е роден сорт. Смята се, че произхожда от Близкия Изток и достига до нас още по време на османското владичество, най-вероятно от района на Бейрут.
По стари данни е познат още под имената Афуз Али, Дати де Бейрут, Карабурну, Реджина и други.
Заради несравнимите му вкусови качества, в началото на седемдесетте години на ХХ век у нас са създадени над половин милион декара.
Има голям грозд и едри продълговати зърна. Кожицата им е жълто-зелена до кехлибарена. Има обилен восъчен налеп.
Гроздето узрява около средата на септември.
---
Хамбургски мискет пък е от Англия
Хамбургски мискет е известен с аромата си.
Създаден е в Англия. Разпространен е в много лозарски страни.
Зрее едновременно със сорта Болгар.
Има средни до големи, рехави и разклонени гроздове.
Зърната са едри, тъмносини и с изразен мискетов аромат. Има по-дебела ципа от останалите.
---
Италия си е от Италия
Сортът Италия е класически десертен. Създаден е в Италия през 1911 година. Разпространен е в почти всички лозарски страни, у нас също се отглежда.
Гроздовете узряват късно - в края на септември или началото на октомври. Гроздът му е голям и коничен, с много едри зърна. Ципата им е жилава, кехлибареножълта и често с ръждавини. Има приятен вкус и ясно изразен мискетов аромат.
Подходящ е за отглеждане на асми, където плододава много добре.
---
Велика е „най-едрият българин"
Велика се слави като най-едроплодният ранозреещ сорт от десертните, не само у нас, а и по света.
Зърната, които почти нямат семки, дълги около 4 см, тежат между 14 и 18 грама, което е двойно повече от известните десертни сортове Болгар, Алфонс Лавале, Кардинал и др.
Зърната са от тъмночервени до тъмнолилави.
Сортът е създаден от проф. Иван Тодоров в Института по земеделие „Образцов чифлик" край Русе и е кръстен на неговата майка. Узрява към средата на август заедно с Кардинал. Родовитостта му е много висока и по тази причина се среща в хиляди дворове.
Подходящ е за асма или на редове.
---
Надежда е от Плевен
Надежда е наш сорт от Плевен - от 1988 г., когато е утвърден. Създаден е след кръстосването на хибридите Войводиново 4 и Май 13.
Сорът на Института по лозарство в Плевен е бял десертен, узрява в началото на август. Чувствителен е към мана и оидиум, не понася ниски зимни температури и е подходящ за районите, където температурите не падат под 17 градуса.
---
Султанина е за стафиди и асма
Султанина е бял сорт, дошъл от Иран. Той е най-старият познат сорт за стафиди. Плододава добре, когато е на асма.
Има продълговати и восъчножълти зърна със сладко и хрупкаво месо. Много подходящ е за сушене.
В южните райони на страната узрява във втората половина на септември, а в северните - в началото на октомври.
Коментари