Как да използваме полезния плод в кухнята и като лекарство

Ползите от шипката са известни отдавна. Още в Древна Гърция, а след това и в Древен Рим са познавали и използвали плодовете ѝ. При лечението на кожни заболявания се използват листата, а венчелистчетата се запарват и вдишвайки аромата, ще се справите с нервната възбуда и главоболието. От смлените на каша плодове се приготвя мехлем, с който се намазват рани - ускорява заздравяването и предотвратява развитието на възпалителни процеси. Отварата от шипки действа ефективно срещу скорбут и помага за спиране на кървенето.

Днес шипките се използват в кулинарията, народната медицина и козметологията. Използва се за приготвяне на масла за външна и вътрешна употреба, тинктури, чайове, отвари и други здравословни напитки. Средата на есента е времето, когато концентрацията на витамини в шипките е максимална. Време е за прибиране на реколтата!

Масло от семена 

Семената на шипката практически не се използват в кулинарията, но също са богати на витамини и ценни вещества. За да се възползвате максимално от даровете на природата можете да си приготвите ароматно масло от семената. То може да се използва както като дресинг за зеленчукова салата (аптечното масло не може да се използва за тази цел), така и като лечебно средство. То ще ускори заздравяването на рани и ожулвания и ще помогне за справяне с леки възпаления по кожата. В рецептата използваме цели семена от шипка, но можете да ги смелите в кафемелачка, тогава времето за запарване на маслото ще бъде наполовина.

Продукти: 150 г семена от шипка, 1,5 л рафинирано растително масло.

Приготвяне: За да извадите бързо и лесно семките, поставете шипките в гореща вода. Сварете плодовете, докато омекнат, след което ги претрийте през цедка. От получената каша можете да приготвите плодова напитка или чай, а семената да използвате за приготвяне на масло.

Поставете семената в дълбока купа, покрийте с вода, така че попадналите примеси да се утаят на дъното.

Внимателно съберете семената от повърхността и ги поставете в цедка, за да се отцеди излишната течност. Прехвърлете ги върху суха кърпа и оставете да изсъхнат. След това ги сипете в стъклен буркан. Залейте с масло. Вместо слънчогледово олио можете да използвате зехтин или друго растително масло.

Поставете буркана на хладно и тъмно място за 14-15 дни. За да предпазите от слънчевата светлина, покрийте съда с тъмна кърпа. Ако използвате стрити семена, оставете ги да престоят 7-8 дни. След изтичане на определеното време, сипете маслото заедно със семената в тенджера и гответе на слаб огън за 18-20 минути. Свалете от котлона и покрийте с чиста кърпа. Оставете на стайна температура за 7-8 часа. След това прецедете маслото през няколко слоя марля. Разсипете в стъклени бутилки или буркани.

Най-добре е шипковото масло да се съхранява на вратата на хладилника. Можете да го използвате веднага, но ви препоръчваме да го оставите още няколко дни, така маслото ще стане по-ароматно.

Тинктура от корен на шипка 

В народната медицина коренът от шипка е известен като ефективно средство за проблеми с жлъчката. Освен това има противовъзпалителни свойства, ускорява метаболизма и е полезен при отравяния. Редовната употреба на тинктура от корен на шипка ще помогне за укрепване на имунната система. Приготвянето на напитката е лесно, просто следвайте рецептата. Можете да използвате както пресни, така и сушени корени.

Продукти: 70 г корен шипка, 550 мл водка.

Приготвяне: Обелете и нарежете корена на шипката на 2-3 см парчета. Поставете корените в буркан и напълнете с водка. Затворете плътно с капак и оставете на хладно и тъмно място за 25-30 дни. Филтрирайте тинктурата през марля. Можете да изхвърлите корените и да налеете напитката в чиста бутилка. Съхранявайте в хладилник.

Приемайте тинктура от корен от шипка веднъж на ден по една супена лъжица 15 минути преди хранене. Преди да започнете курса, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Захарен сироп от шипки 

Шипковият сироп е особено търсен през студените месеци. При приготвянето му в аптеката се използва сух екстракт от шипки, но има по-проста рецепта, която може да се направи у дома. Полученият полезен гъст сироп може да се сервира с чай, да се използва за напояване на пайове или да се добави към извара и каша. С него може да полеете чийзкейкове, сладолед и палачинки. Сиропът, разреден с вода, става вкусна напитка.

Продукти: 2,5 кг шипка, 500 мл вода, 1,5 кг захар.

Приготвяне: Почистете шипките и ги измийте добре под течаща вода. Поставете ги в тенджера и сипете вода, така че да покрие плодовете. Варете на умерен огън, докато течността стане кафеникава (това ще отнеме средно 2 часа). Прецедете водата през цедка, върнете на котлона и варете още 30 минути, след което прецедете през марля. Върнете отново на котлона и добавете захарта в съотношение 1:1. От посоченото количество шипки и вода ще получите приблизително 1,5 литра отвара. Добавете същото количество захар. Разбъркайте добре, за да се разтвори захарта. Поставете на котлона и оставете да заври. Гответе 3-3,5 часа на слаб огън. През това време сиропът трябва да намалее значително по обем. След като изключите котлона, оставете сиропът да се охлади до стайна температура. Отстранете образувалата се пяна с лъжица. Изстиналият сироп се налива в стъклени буркани или бутилки и се затварят с винтови капачки. Съхранявайте на хладно.

Рецепта за лечебна напитка 

Напитката от шипки е търсена не само в народната медицина. Поради полезните си качества, тя е включена в менюто на някои лечебни заведения, като болници, родилни домове, санаториуми, здравни центрове. Чудотворната отвара помага на пациентите да възвърнат силите си и дава енергия за възстановяване.

Преди употреба се консултирайте със специалист. Отварата е противопоказана при гастрит и стомашно-чревни проблеми.

Продукти: 100 г пресни шипки, 1 л вода.

Приготвяне: Поставете шипките в тенджера. Налейте малко вода, тя трябва едва да покрива плодовете. Оставете да заври и варете, докато шипките омекнат. Намачкайте плодовете с преса, сипете останалата вода и оставете отново да заври. Прецедете отварата през марля, сгъната на няколко слоя. Охладете напитката.

Запарка от сушени шипки 

Изсушени шипките могат да се съхраняват дълго време и в същото време всички витамини и хранителни вещества остават в тях. Сухите шипки могат да се добавят към компот, чай, ошав и коледно греяно вино. Не забравяйте и запарката от сушени шипки. Тази напитка е особено полезна за черния дроб – помага за прочистването му от вредни вещества. Удобно е да направите запарката в термос, но можете да използвате обикновена стъклена или керамична кана.

Продукти: 3-3,5 суп. лъж. сушени шипки, 500 мл вода.

Приготвяне: Оставете водата да заври и изчакайте леко да се охлади. Твърде горещата вода може да „убие" витамините в плодовете. Сипете шипките в термос, залейте ги с горещата вода и затворете плътно с капак. Оставете за поне 6 часа или още по-добре цяла нощ.

Пийте по 150-200 мл от запарката след хранене. Ако напитката е твърде силна, можете да я разредите с топла преварена вода.

Чай с шипка и облепиха 

За приготвянето на тази здравословна затопляща напитка е подходяща както замразена, така и прясна облепиха. Шипките могат да бъдат сушени или прясно набрани. Преди да го поставите в чайника, нарежете плода, за да отстраните всички мъхчета. В допълнение към богатите на витамини облепиха и шипка, можете да добавите към чая си корен от джинджифил, лимон, канела, ябълки и други плодове. Това ще направи вкуса на напитката още по-богат. В рецептата сме използвали захар, но вие можете да използвате мед или любим сироп.

Продукти: 60 г шипки, 100 г облепиха, 600-650 мл вода, захар - на вкус.

Приготвяне: Поставете 50 г облепиха в дълбок съд и намачкайте с преса. Останалите плодове оставете цели. Поставете водата на котлона да заври.

В чайник сипете малко гореща вода и затворете с капак. Изчакайте 3 минути и излейте водата. В затопления чайник сложете целите и нарязани облепиха, шипките и захарта. Залейте с гореща вода. Оставете напитката за 7 часа. Преди употреба се прецежда през цедка и се загрява.

Чаят от облепиха с шипки е истински спасител през студения сезон. Той ще ви помогне да се противопоставите на вирусите, ще укрепи имунната система и ще ви даде енергия и добро настроение.

Чай с пъпки 

Пъпките на шипката са изискана добавка към чая. Те също имат лечебни свойства, както семената, корените и плодовете. Венчелистчетата на шипката съдържат много органични киселини, витамин С и други полезни хранителни вещества. Рецептата за приготвяне на топла напитка с пъпки е възможно най-проста. Използвайте зелен, черен или бял чай.

Продукти: 1 ч. лъж. черен чай, шепа пъпки от шипка, 500 мл вода.

Приготвяне: Оставете водата да заври и охладете леко. Поставете пъпките и чаените листа в предварително загрят чайник. Залейте с горещата вода. Затворете капака и увийте чайника в кърпа. Запарвайте напитката за 12-15 минути. Можете да прецедите чая, но това не е необходимо, защото вида на пъпките в прозрачна чаша е естетическо удоволствие.

Можете сами да приготвите пъпки за чай. Отрежете ги от храста в момент, когато венчелистчетата все още не са напълно разцъфнали. Изсушете цветовете на сухо, добре проветриво място. Съхранявайте в стъклен съд с капак или в платнена торбичка.

Алкохолна тинктура от шипки 

Ароматната тинктура от шипка ще бъде отличен помощник на храносмилането след обилни празници. Тя ще ви помогне да освежите дългите зимни вечери и да разсеете есенната меланхолия. Може да се използва и като лекарство. Само няколко глътки от рубинената напитка ще облекчат нервното напрежение и ще помогнат при кашлица. Много домакини имат свои любими рецепти за приготвяне на алкохолни напитки от шипка. Ние предлагаме нашата собствена доказана рецепта.

Продукти: 2-2,5 суп. лъж. сушени шипки, 20 г орехови черупки, 1 суп. лъж. дъбов чипс, 0,5 ч. лъж. мед, 600-650 мл водка 45 алк. Градуса.

Приготвяне: Поставете всички съставки в буркан: шипки (сушени, но и пресните са подходящи за тинктура), черупки от орехи, средно изпечен дъбов чипс (продава се в специализираните магазини за домашни пивовари), мед. Сипете водката и затворете буркана с плътен силиконов капак. Поставете на тъмно място за 21-28 дни. Прецедете напитката през няколко слоя марля. Изсипете тинктурата в бутилка и я поставете в хладилника за 2-3 дни.

Тинктурата от шипка, приготвена по тази рецепта, ще има деликатен аромат и мек вкус с приятни нотки на коняк.

Сладко от шипки 

Конфитюрът е вкусна и здравословна добавка към сутрешната закуска. Ароматният гъст деликатес има сладкокисел вкус. Когато правите сладко, използвайте пресни плодове, добре е, ако са малко недозрели. В този случай те просто трябва да се готвят по-дълго.

Продукти: 1,5-2 кг шипка, 0,5 кг захар, 1,5 л вода.

Приготвяне: Измийте добре шипките. Отрежете „опашките" и поставете плодовете в тенджера, покрийте ги с вода. Гответе на среден огън, докато омекнат. Това ще отнеме около 1,5–2 часа. В края на варенето водата трябва да покрива шипките на 1 см. Свалете съда от котлона и смачкайте плодовете с преса или със супена лъжица или преса. Претрийте сместа през фина цедка. От посоченото количество пресни плодове трябва да се получи около 1 кг пасирана маса. Прибавете захарта към пасираните шипки. Разбъркайте добре и върнете на котлона. Изчакайте сместа да заври и оставете да къкри на слаб огън за 20 минути. Разсипете в стъклени буркани и затворете с винтови капачки.

Ако искате сладкото да издържи до зимата, можете да го стерилизирате. Съхранявайте на хладно и тъмно място, например на вратата на хладилника.