7 оригинални рецепти, които можете да приготвите у дома
Отмина октомври, дойде месец ноември, което означава, че сезонът на тиквата е в разгара си. Ако искате нещо друго освен обилни ястия с този продукт, опитайте да направите сок. Тази напитка е отличен източник на витамини. Днес ви предлагаме няколко рецепти за сок от тиква с помощта на сокоизстисквачка и без нея.
Класически сок без сокоизстисквачка
Класическият сок от тиква има само четири съставки, така че може да се приготви бързо, защото продуктите ги има във всяка къща. Можете сами да променяте количеството захар в напитката. Ако пък използвате сладка тиква, можете да пропуснете подсладителите.
Продукти: 1 кг тиква, 500 мл вода, 100 г захар, 3 г лимонена киселина.
Приготвяне: Измийте и подсушете тиквата с домакинска хартия. Нарежете пулпата на малки филийки. Обелете кората и отстранете семките.
Поставете тиквата в тенджера и я покрийте с вода. Добавете захарта и поставете на котлон на средна температура. Оставете да заври и гответе още 30 минути. Добавете лимонена киселина. С помощта на блендер пасирайте тиквата. Поставете тенджерата обратно на котлона и оставете да заври.
Прецедете напитката през цедка, ако не харесвате сок с пулп. Разсипете в бутилки или стъклени буркани. Напитката може да се използва по различни начини. Например, добавете я към тиквена супа с домати, за да спестите време за обработка на зеленчуците.
С моркови
Пресният сок ще ви помогне да повишите имунитета и да наситите тялото си с витамини през студения сезон. Вместо захар можете да добавите мед. Всичко зависи от вашите предпочитания. Ако нямате сокоизстисквачка, можете да сварите плодовете във вода, както в класическата рецепта за сок от тиква.
Продукти: 1 кг тиква, 500 г моркови, 600 г захар, 2 л вода, 1 ч. лъж. лимонена киселина.
Приготвяне: Измийте тиквата. Обелете, отстранете семките и нарежете на филийки. Измийте морковите и ги обелете. Нарежете на кръгчета.
Използвайте сокоизстисквачка, за да изцедите сок от моркови и тиква. Сипете получения сок в тенджера и добавете захар и лимонена киселина. Налейте вода и поставете на силен котлон. Вари се 5-6 минути.
Разсипете сока в шишета или сервирайте в чаши.
Не бързайте да изхвърляте пулпата, останала в сокоизстисквачката. С нея можете да направите витаминозна салата. Това ще ви спести време за тяхното почистване и обработка.
С портокал
Ако искате да се заредите с истинско есенно настроение, опитайте да си направите сок от тиква с портокал и канела. Тази напитка ще ви помогне да се стоплите, а комбинацията от неутрални плодове и цитрус ще допадне и на най-претенциозните дегустатори.
Продукти: 1 кг тиква, 700 мл вода, 2 портокала, 1 ч. лъж. смляна канела, захар на вкус.
Приготвяне: Измийте тиквата. Разполовете, отстранете семките и обелете. Нарежете на филийки с дебелина 5-7 см. Измийте портокалите и отстранете кората. Изгребете пулпата и отстранете семената. Нарежете портокалите на дребно.
Поставете тиквата в тенджера и добавете портокаловата кора. Сипете вода и поставете на средно силен котлон. Гответе за 20-30 минути, докато омекне. Към тиквата се добавят канела и захар на вкус и сместа се кипва. Свалете съда от котлона. Добавете портокалова каша към сместа и пасирайте с блендер до пюре.
Готовият сок охладете и по желание разсипете в стъклени бутилки.
С ябълки
В тази рецепта към тиквено-ябълковия сок се добавя индийско орехче. Може да използвате и други подправки. Смлян карамфил или канела вървят добре с този сок.
Продукти: 1 тиква, 6 ябълки, 10 г индийско орехче, щипка сол, мед на вкус.
Приготвяне: Измийте ябълките и тиквата. Отстранете семките от тиквата, нарежете я на кубчета и обелете кората. Отстранете сърцевината на ябълките и ги обелете. Нарежете на филийки. Поставете тиквата в тенджера и я покрийте с вода. Поставете на среден огън и гответе за 10 минути. Добавете ябълките и гответе още 15 минути.
Свалете тенджерата от котлона и пасирайте сместа с блендер до гладкост. Добавете мед, щипка сол и индийско орехче.
Сипете сока в стъклени шишета или буркани.
Същият сок може да бъде замразен и да се използва като допълнение към горещи напитки. Няколко кубчета могат да се добавят към горещо тиквено лате за подобряване на вкуса.
Със сушени кайсии
Тиквата върви добре със сушени плодове. Според тази рецепта се добавят сушени кайсии, но можете да използвате сини сливи или други.
Продукти: 1 кг тиква, 1 л вода, 400 г сушени кайсии, 75 г захар, 20 мл лимонов сок.
Приготвяне: Измийте тиквата. Обелете я и нарежете на филийки, отстранете семките. Прехвърлете резените и сушените кайсии в сокоизтисквачка. Изстискайте сока. Сипете сока в тенджера, добавете вода, захар и лимонов сок. Поставете на силен котлон. Изчакайте да заври и варете 2-3 минути.
Сипете сока в шишета.
С облепиха (морски зърнастец)
Това е кисел пресен сок, така че ще се нуждаете от подсладител. За естествена сладост можете да вземете половин банан. Не забравяйте да опитате напитката, така че вкусът да не стане натрапчив.
Продукти: 1 кг тиква, 1 л вода, 400 г облепиха, захар на вкус.
Приготвяне: Измийте тиквата. Обелете и отстранете семките. Нарежете на малки филийки. Измийте облепихата. С помощта на сокоизстисквачка изцедете сок от морския зърнастец и тиквата. Сипете вода в тенджера, добавете изцедените сокове от тиква и морски зърнастец, добавете захар на вкус и поставете тенджерата на силен котлон. Сместа се вари 2-3 минути и се отстранява от огъня.
Изсипете сока в подготвени буркани.
Ако искате да разнообразите вкуса, добавете към сока ябълки. Със същите продукти и банани можете да направите здравословно смути.
С домати
Този пресен зеленчуков сок ще се хареса на любителите на доматения сок. Можете да добавите към него моркови, за да направите вкуса по-богат. По време на готвене не забравяйте да подправяте със сол и черен пипер. Няма нужда да добавяте захар.
Продукти: 1 кг тиква, 1 кг домати, 20 г магданоз, 10 г босилек, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Измийте и обелете тиквата, нарежете я на филийки. Измийте доматите и ги попарете, за да можете да ги обелите. Поставете тиквата и доматите в сокоизстисквачка и изстискайте сока. Изсипете сока в тенджера и поставете на силен огън. Добавете листата магданоз и босилек. Сместа се вари на среден огън. Налейте сока в стъклени бутилки или буркани.
Тази напитка може да се предлага на вашите близки и деца през студения сезон за повишаване на имунитета.
Коментари