В преходни периоди между сезоните, когато диетата се променя витамините, минералите и фибрите са важна част от храненето. Те поддържат баланса на чревната флора и храносмилателния тракт, а също могат да направят прехода постепенен. Фибрите са жизненоважно хранително вещество, когато става дума за хранене на кучетата, и има много начини, по които можете да ги добавите към диетата им. В търговската храна, фибрите могат да бъдат набавени, ако съставът включва зърнени култури като ориз и царевица, но също и продукти като соя, цвекло и ядки. Фибрите улесняват усвояването на водата и осигуряват обем на изпражненията, като помагат за поддържане на червата. Знаете, че диарията е първият признак за здравословен дисбаланс в организма на четириногите.

Фибрите стимулират здравето на червата,
като поддържат нивата на чревния кислород неподходящи за лоши бактерии, предотвратявайки техните растеж и колонизация.

Фибрите идват само от растителни съставки и могат да бъдат разтворими или неразтворими. Разтворимите фибри могат да абсорбират вода и да бъдат разградени и използвани от тялото, докато неразтворимите фибри не могат да бъдат усвоени. Ако на кучето се дават твърде много разтворими фибри или ако се запознае с тях прекалено бързо, то може да получи газове или диария. Неразтворимите фибри, макар и несмилаеми, могат да бъдат полезни, защото помагат за регулиране на времето за преминаване в червата. Това означава, че неразтворимите фибри могат да увеличат времето за преминаване по време на запек и да го намалят по време на диария. Твърде много неразтворими фибри обаче могат да попречат на усвояването на други жизненоважни хранителни вещества и да доведат до загуба на тегло, отслабване на структурата на козината, повръщане и диария – все неща, които не желаете да се случат.

Всички търговски храни за кучета трябва да включват фибри, ако храната е формулирана, т.е. ако компанията производител е добавила съставки, за да отговори на необходимите хранителни вещества за кучета. А за тази цел трябва да е преминала тестови опити с хранене на животни, за да се гарантира, че хранителните вещества действително са смилаеми и използваеми. Ако една храна е етикетирана за „всички етапи от живота", тя отговаря на по-строгите изисквания за растеж/възпроизвеждане, което не отчита нуждите на възрастните кучета. С възрастта кучетата често се

нуждаят от по-малко протеини

и повече фибри в диетата си

Ето защо е важно да се обмисли добавяне на фибри при възрастни кучета, особено ако развият хронични стомашно-чревни проблеми. Достатъчният прием на фибри може да помогне на вашия любимец да поддържа храносмилателното си здраве и цялостното благосъстояние. Особено добре действат на организма в периоди на промяна на диетата, например в прехода от лятна към зимна диета, когато апетитът се увеличава, а сезонните плодове и зеленчуци се променят.

Най-лесният начин да увеличите приема на фибри е да добавите храни с високо съдържание на такива към храната. Често търсен източник на фибри и сезонен към момента артикул е тиквата, която е лесно достъпна прясна, консервирана и в готови пюрета. По-малките кученца ще се нуждаят само от около една супена лъжица, добавена към храната, докато по-големите кучета може да се нуждаят от четвърт стандартна чаша (300 мл). Както при всяка промяна на диетата при кучета, препоръчително е да започнете интеграцията с бавно темпо.

Зеленият боб (фасулът) е друга пълноценна храна, която може да бъде чудесен източник на фибри. В суров вид е по-малко смилаем, но може да се приготви на пара. Като алтернатива, замразеният зелен фасул също е чудесен вариант. Подобно на тиквата, по-малките породи кучета може да се нуждаят само от около една супена лъжица, докато по-големите породи кучета могат да приемат до четвърт чаша. Сладките картофи са друга възможност за естествено повишаване на фибрите. Както при зеления фасул, задушеният на пара е най-добрият начин за приготвяне, хем лесен, хем полезен. Количествата за прием са същите, като горните примери.

Добавките на прах от фибри на базата на диуритика псилиум, които се продават без рецепта, също могат да бъдат опция, но това е по-скоро за краткосрочна употреба, като например, когато кучето има запек. Куче от дребна порода може да понася около половин чаена лъжичка фибри на прах, докато куче от голяма порода може да приема до две супени лъжици на ден. Както винаги, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, преди да добавите добавки към диетата на вашето куче, особено ако се опитвате да се справите с проблем, например сезонна депресия.

Фибрите са основно хранително вещество за кучетата, но някои породи може да изискват повече от тях в диетата си, отколкото други. За повече информация относно диетичните им нужди и как най-добре да допълните диетата на своя питомец, говорете с ветеринарен лекар.