Въпреки че дърветата са неразделна част от ландшафта, не всички видове са подходящи за дадено място и климат. Изборът и засаждането им е най-важното решение, което градинарят взема, когато създава градина или подменя насажденията. Съгласуването на дървото с вашата цел е от полза за вас, за самото растение и дори за вашите потомци.

Правилното дърво на правилното място ще създаде гостоприемно външно жилищно пространство, ще подобри гледките, ще осигури структура или просто ще добави ценна сянка в двора. Засаждането на дърво често е значителна инвестиция както на пари, така и на време. Преди да зададат въпроса: „Кое дърво да засадя?", градинарите трябва да обмислят функцията, която ще изпълнява.

Например, плътните широколистни корони охлаждат домовете през лятото, но позволяват на есенното слънце да огрява помещенията, след като листата паднат. Вечнозелените дървета са защита от вятър или любопитни очи. Плодните осигуряват здравословна храна за стопаните или дивите животни и птици. Декоративните дървета радват окото с красива зеленина, иглички или цъвтеж.

Първо трябва да си отговорите на няколко въпроса.

. Защо ще бъде засадено дървото и каква функция ще изпълнява?

. Какъв размер е най-подходящ за местоположението?

. Колко голямо ще бъде, когато порасне?

. Пречат ли надземни или подземни съоръжения на засаждането?

. Колко разстояние е необходимо от къщата, гаража и пътеките?

Ако целта на засаждането е да се осигури реколта, изборът ще падне върху овощни дървета - ябълка, круша, слива и череша са класика на всяка градина - те дават изобилна реколта, лесни са за обгрижване и цъфтят красиво през пролетта. Ако имате малка градина, можете дори да отгледате ябълково или крушово дърво към стена или ограда като пергола. Ветриловидната форма е добра и за череши, сливи и дори за кайсии и черници.

Ядковите дървета като лешници и орехи могат да бъдат чудесно допълнение към диетата ви. А някои сортове леска са известни с красивата си лилава зеленина и изпълняват не само утилитарна, но и декоративна функция.

Не забравяйте, че дърветата често са източник на отломки около тях. Трябва да се избягват видове, които отделят много клони, листа, плодове или семена. Също така имайте предвид завземането на тротоарите и пътеките. Уверете се, че не се налага постоянно да режете непокорните клони.

Форма и размер

Изборът на правилната форма, за да допълни желаната функция, значително ще намали разходите за поддръжка и ще увеличи стойността на дървото в ландшафта.

Градинарите могат да избират от стотици вариации на форми и размери. Има няколко групи въз основа на формата на короната: разпростряна, овална, сферична, плачеща, пирамидална или конична, пълзяща и с форма на възглавница.

Ниско разпрострените дървета е добре да се засаждат под електропроводи. А тесните вечнозелени растения, засадени в ред, образуват добър екран за уединение и защита срещу вятъра. Трябва обаче да изберете дървото не въз основа на размера му, когато го засаждате, а като имате предвид колко високо и широко ще стане, когато достигне зрялост.

Според височината дърветата се делят на три групи: от първия размер са 20 m или повече; от втория размер са 10-20 м; от третия - 5-10 м.

Трябва също да вземете предвид скоростта на растеж на растението. Професионалните ръководства и каталози обикновено изброяват колко високо ще бъде дървото на 10, 15 или 25 години. Може да бъде полезно и да видите зряло дърво лично, затова препоръчваме да посетите дендрариума.

Разбира се, дърветата от първия размер са подходящи за парк, а не за градина, а видовете от втория размер не са подходящи за малки площи. Ако засадите голямо дърво твърде близо до къщата, основата и понякога дори покривът на къщата ще бъдат изложени на риск.

Условия на растеж

Никой не иска да инвестира пари в ново дърво само, за да умре или расте лошо. Изборът на правилното дърво за условията на обекта е от ключово значение за намаляване на разходите за поддръжка и дълголетието на дървото. Здравото дърво увеличава стойността на имота. Дърветата намаляват оттичането на дъждовна вода, филтрират замърсяването, произвеждат кислород и намаляват количеството въглероден диоксид в атмосферата.

Почвата

Някои дървета виреят в рохкава, песъчлива, докато други ще оцелеят в тежка глинеста почва. Добрата структура на почвата може да осигури правилното развитие на кореновата система. Въпреки че някои дървесни видове (върба, елша) могат да издържат на високо съдържание на влага в почвата, повечето дървесни видове не харесват „мокрите крака". Адекватният дренаж за наличност на кислород е важен за поддържане на цялостното здраве на растенията.

Климатът

Всеки вид дърво предпочита определено количество светлина, влага, вятър и температурни диапазони. Едно дърво става по-силно и има повече жизненост, когато расте в идеалните за него условия. Ако трябва постоянно да се справя със стреса, неговата жизненост може да намалее.

Пространствени ограничения

Помислете за формата, за да сте сигурни, че давате на дърветата достатъчно място за растеж. Засаждането на дървета твърде близо едно до друго ще ограничи наличната светлина и ще насърчи болестите. Засадете ги така, че да са съобразени с паркинги, настилки, пътеки, сгради и др.

Научете законите за засаждане на дървета

Има някои ограничения за видовете дървета, които можете да засадите. Законодателно е регламентирано колко близо могат да бъдат до улици, съседни сгради или имотни граници.

Устойчивост на замръзване

Когато избирате подходящо дърво за обект, първо определете зоната на устойчивост на замръзване. Това ще ви помогне да стесните търсенето си до онези, които могат да оцелеят през зимата във вашия район. Сланата отслабва дървото, което го прави уязвимо за вредители и болести.

Грижата

Всяко дърво изисква правилна грижа, особено в ранните етапи на развитие. Като минимум ще трябва да му осигурите достатъчно вода, хранителни вещества и правилно подрязване. Засаждането на дърво в условия, които отговарят на нуждите му, ще изисква по-малко поддръжка като цяло. Помислете дали сте готови да осигурите защита от вредни насекоми и болести. Ако не, не купувайте податливи видове.

Изберете дърво, което е най-подходящо за съществуващите условия. И направете всичко възможно, за да направите вашата градина по-подходяща за видовете, които ще засадите. Например, наторете почвата с компост, подобрете дренажа, планирайте инсталиране на система за капково напояване и т.н.

Градинарят може да се изкуши да засади големи екземпляри за незабавен ефект. Въпреки това е много по-добре да засадите млад разсад с отворена коренова система. В резултат на това по-малките растения настигат и дори надминават засадените като по-стари. Те изискват по-малко грижи, и обикновено се вкореняват много по-бързо, а и цената им е по-изгодна.